pediculoza capului

Paduchii sunt paraziti care se gasesc la nivelul scalpului, corpului sau la nivel genital. Infestarea cu paduchi se numeste pediculoza. Pediculozele sunt afecţiuni produse de paraziţi care aparţin ordinului Anoplura, familia Pediculidae. Etiologia acestor parazitoze ale pielii sunt: Pediculus – humanus, cu două subspecii: capitis (intalnit la nivelul capului) şi corporis ( la nivelul corpului) si Pediculus pubis (Pthirius) – zona pubiana. Aceasta afectiune este larg raspandita în lume, în mod special pediculoza capului. Pediculoza pubiană reprezinta o boala cu transmitere sexuala. Transmiterea se face prin contact direct cu persoana bolnavă sau prin contact sexual, lenjerie şi îmbrăcăminte – pentru specia corporis. Paduchii in evolutie se dezvolta in 3 forme: lindina ( oul de paduche), nimfe ( paduchii imaturi) si paduchii adulti.

Pediculoza capului (paduchii de cap)
Agentul etiologic al pediculozei capului este pediculus humanus capitis: femela are 3–4 mm lungime (masculul este mai mic), culoare gri-albicioasă, se deplasează încet. Femela se ataşează puternic de firele de păr la scalp, prin membre prevăzute cu gheare şi depune ouă (lindeni) la nivelul firelor de păr. Pediculoza capului ( paduchii de cap ) poate fi transmisa prin utilizarea comuna a caciulilor sau a pieptanului si este epidemica la copii de orice categorie socio-economica, in scolile primare. Copii pot lua paduchii in timpul jocului, din autobuz, in drum spre scoala sau cel mai frecvent de la colegii de scoala.
Pacientul cu pediculoza prezinta prurit, care se accentueaza in special in timpul noptii, în partea laterală a scalpului si in zona occipitală insotit de escoriatii – mici zgarieturi la nivelul pielii capului datorate scarpinatului. Lindenii (ouale de paduchi) pot fi cel mai bine vazuti deasupra urechilor si la nivelul cefei. Din cauza gratajului (scarpinatului) leziunile tegumentare se pot inflama, irita si ulterior se suprainfecteaza determinand aparitia unei infectii numite impetigo. Pediculoza capului trebuie diferentiata de alte afectiuni precum dermatita seboreica, scabie si eczeme.

Pentru tratamentul pediculozei se folosesc urmatoarele substante:

  • Organofosforatele (malation)
  • Organoclorinele (lindan)
  • Carbamatii (carbaril)
  • Piretrinele (piretrum)
  • Piretroizii (permetrin, fenotrin, bio-aletrin)

Singurii agenti aprobati de OMS pentru tratarea pediculozei sunt lindanul si malationul. Permetrinul crema 1% (Nix) este un pediculocid si ovocid (omoara paduchii si ouale acestora). Se aplica pe scalp si pe par, se lasa intre 30 de minute si maxim 8 ore, apoi se spala. In cazul contaminarii genelor, se aplica petrolatum in strat gros, de doua ori pe zi, timp de 8 zile, lindinile ramase se vor indeparta ulterior cu penseta.

  • MALATION – soluţie 0,5% – aplicată pentru 12 ore, se repetă la o săptămână
  • PARAPLUS = spray: MALATION + PIRETROID

Folosirea aerului incalzit

  • Dispozitiv care sufla aer cald pe scalp a fost testat pentru eficacitate in distrugerea paduchilor si a oualor, cu o mortalitate a oualor de 98 si 80% mortalitate a adultilor. Paduchele pierde umiditatea corpului prin aerul cald, devenind desicat si murind. Astazi exista un singur dispozitiv medical aprobat care ofera aceasta tehnologie.

Pieptenele

  • Pentru un tratament doar cu pieptenele se recomanda pieptanatul parului timp de o ora si jumatate (in functie de lungimea parului) zilnic sau la fiecare 2 zile pentru 14 zile. Udarea parului cu apa si sampon sau balsam va facilita pieptanatul si inlaturarea paduchilor.

Pieptenele electronic

  • Pieptenii electronici folosesc o sarcina electrica de intensitate mica, eliberata pentru a distruge paduchii. Dintii de metal ai pieptenului au sarcini negative si pozitive alternante, incarcate de o baterie. Cand se foloseste pe parul uscat, paduchii intra in contact cu dintii pieptenului, inchizind astfel circuitul si primind sarcina electrica. Aceste dispozitive au fost testate, fiind clasificate ca sigure si eficiente pentru distrugerea paduchilor.

Produse pe baza de plante

  • anasonul, rozmarin, lamaia, cocosul, arborele de ceai, geranium (muscata sau cranesbills) – se pun cate 5-10 picaturi din fiecare si apoi se amesteca cu 50 ml ulei de masline sau ulei de migdale. Se aplica la nivelul scalpului si se lasa sa actioneze timp de 2 ore, apoi se samponeaza. Se repeta procedeul atat timp cat este necesar.

Vaselina

  • Simpla vaselina este activa si nu dauneaza sanatatii. Aplicarea la nivelul parului de vaselina sau alte uleiuri (descrise anterior), pentru citeva ore va determina asfixierea paduchilor insa inlaturarea acestor substante poate fi dificila.

Otetul

  • este de asemenea eficient si sigur in tratament. Capul se inmoaie in otet si se acopera apoi cu o casca de plastic pentru a sufoca parazitii si a desprinde ouale de firul de par. Casca trebuie mentinuta peste noapte sau cel putin 6 ore.

Lotiunile pe baza de silicon (Paranix)

  • Dimeticonul este un ulei siliconat, care coafeaza si inmoaie paduchele ducand la distrugerea lui prin sufocare sau deshidratare.
  • Cele mai multe astfel de lotiuni nu distrug lindinea. Astfel cele mai multe tratamente trebuie repetate la 10 zile pentru a distruge orice paduche care a eclozat sau a trata reinfectia.
  • Exista lotiuni combinate si spume cu efect imediat asupra lindinei, prin combinarea dimeticonului viscos cu agenti penetranti.

Poux- Apaisyl – Derivati de ulei de nuca de cocos, trietanolamina, EDTA disodic, apa filtrata

  • Pentru a preveni reaparitia paduchilor se recomanda ca tratamentul sa fie efectuat corect, concomitent cu tratamentul colectivităţii din care provine copilul, sa se respecte masurile de igiena

Sursa foto: www.davidsuzuki.org

Dr. Diana Enachescu