Sfecla roşie se numără printre cele mai sănătoase legume de pe planetă pentru faptul că oferă proprietăţi medicinale puternice şi ameliorează multe boli şi afecţiuni. Culoarea roşie a sfeclei este dată de compuşii antocianici care, în acelaşi timp, oferă şi proprietăţi anticancerigene.
Extractul de sfeclă este intens studiat în prezent pentru proprietăţile sale de prevenire şi combatere a cancerului mamar, pancreatic şi de prostată. În plus, sfecla conţine un agent antiinflamator denumit betaină, care susţine sănătatea inimii. Sfecla mai conţine şi mulţi nutrienţi esenţiali precum vitaminele B1, B2, B12, C şi mineralele magneziu, cupru, fier, potasiu, iod şi fosfor.
Sfecla este binecunoscută pentru concentraţiile mari de acid folic pe care le conţine, o vitamină care, printre altele, previne şi apariţia malformaţiilor congenitale. Această legumă reglează nivelurile colesterolului, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, sprijină funcţia hepatică şi asistă procesul de detoxifiere a sângelui şi a ficatului.
Mulţumită azotaţilor pe care îi conţine, sfecla este un remediu naturist ideal şi pentru coborârea tensiunii arteriale. Potrivit unui studiu ştiinţific, consumarea zilnică a unui pahar de sfeclă a determinat o scădere valorică a tensiunii arteriale sistolice cu aproximativ 4-5 unităţi.
Sfecla creşte vitalitatea şi gradul de rezistenţa fizică şi îmbunătăţeşte performanţele sportive. Sfecla poate fi consumată în stare crudă sau fiartă, opărită la abur sau sub formă de suc concentrat.
Nu mai arunca nici frunzele de sfeclă! Adaugă-le şi pe ele la mâncare, pentru că conţin mult potasiu (o jumătate de cană conţine aprox. 644 mg de potasiu), proteine, zinc, fosfor, mangan, cupru, fier, calciu, vitamina A şi vitamina C. Frunzele de sfeclă conţin mai mult fier şi decât spanacul!