Substanta activa: combinatii
Producator: Schering Plough

Indicatii:

Numai pentru uz dermatologic. Triderm crema si unguent este indicat pentru ameliorarea manifestarilor inflamatorii ale dermatozelor care raspund la corticoterapie, cand sunt complicate cu infectii secundare, cauzate de microorganisme sensibile la componentele acestui preparat dermatologic sau cand este suspectata posibilitatea aparitiei unor asemenea infectii. S-a demonstrat eficienta clotrimazolului in tratamentul infectiilor cu tinea pedis, tinea cruris si tinea corporis cauzate de Trichophyton rubrum, Trichophyton mentagrophytes, Epidermophyton floccosum si Microsporum canis; in tratamentul candidozelor datorate Candidei albicans; si tinea versicolor cauzata de Malassezia furfur (Pityrosporum orbiculare).

Bacteriile sensibile la gentamicina sunt reprezentate de: tulpini sensibile de Streptococi (de grup A, beta hemolitic, alfa hemolitic), Staphylococcus aureus (coagulazo pozitiv, coagulazo negativ si cateva tulpini producatoare de penicilinaze) si bacterii gram negative: Pseudomonas aeruginosa, Aerobacter aerogenes, Escherichia coli, Proteus vulgaris si Klebsiella pneumoniae.

Contraindicatii:

Triderm crema si unguent este contraindicat la pacientii cu antecedente de sensibilitate la oricare din componentele produsului.

Administrare:

O pelicula fina de Triderm crema si unguent trebuie aplicata astfel incat sa acopere complet intreaga suprafata de piele afectata si regiunile alaturate, de doua ori pe zi, dimineata si seara. Ca tratamentul sa fie eficient, Triderm crema si unguent trebuie aplicat cu regularitate. Durata tratamentului variaza in functie de extinderea si localizarea leziunilor si de raspunsul pacientului. Totusi, daca nu s-a realizat o ameliorare clinica timp de trei pana la patru saptamani, diagnosticul trebuie revizuit.

Actiune:

Triderm crema si unguent combina actiunile sustinute antiinflamatorii, antipruriginoase si vasoconstrictoare ale betametazonei dipropionat cu activitatea antifungica cu spectru larg a clotrimazolului si cu activitatea antibiotica cu spectru larg a gentamicinei sulfat. Clotrimazolul se pare ca actioneaza pe membrana celulei fungice, provocand evacuarea continutului celular.

Gentamicina asigura un tratament topic foarte eficient in infectiile bacteriene primare si secundare ale pielii.

Compozitie:

Fiecare gram de Triderm crema si unguent contine 0,64 mg betametazona dipropionat, echivalent cu 0,5 mg betametazona, 10 mg clotrimazol si gentamicina sulfat echivalent cu 1,0 mg de gentamicina baza. Ingredienti inactivi: Crema: clorocresol, sodium fosfat monobazic, acid fosforic, vaselina alba, ulei de parafina, polietilen glicol de monocetileter, alcool cetostearilic. Unguent: ulei de parafina, vaselina alba.

Precautii:

Uneori, folosirea prelungita a antibioticelor locale, poate duce la dezvoltarea unor microorganisme rezistente la acestea. Daca aparea fie iritatia, fie sensibilitatea sau se dezvolta o suprainfectie concomitent tratamentului cu Triderm, acesta trebuie intrerupt si trebuie aplicata o terapie corespunzatoare. Existenta reactiilor alergice incrucisate la aminoglicozide a fost demonstrata.

Oricare dintre efectele secundare care au fost raportate la utilizarea sistemica a corticosteroizilor, inclusiv supresia suprarenaliana, pot aparea de asemenea la corticosteroizii topici, in special la sugari si la copii.

Absorbtia sistemica a corticosteroizilor aplicati local sau a gentamicinei se poate amplifica daca suprafetele tratate sunt foarte mari sau daca sunt folosite pansamente ocluzive. Aplicarea gentamicinei pe rani deschise sau pe piele cu solutie de continuitate, trebuie evitata. In aceste conditii, trebuie luate precautiile necesare, mai ales la copii si sugari. Nu se recomanda utilizarea pe termen lung a gentamicinei. Triderm crema si unguent nu este indicat pentru uz oftalmic.

Utilizarea in pediatrie: Copiii pot prezenta o mai mare sensibilitate de supresie a axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian (HPA) si de aparitie a efectelor corticosteroide exogene decat adultii, din cauza absorbtiei crescute, datorata unei suprafete mai mari de piele raportata la greutatea corporala. La copiii care au primit corticosteroizi topici au fost raportate supresia axului HT-HF-SR, sindrom Cushing, retardare liniara a cresterii, intarzierea cresterii in greutate si hipertensiune intracraniana. Manifestarile supresiei suprarenale la copii, includ concentratii scazute ale cortizolului plasmatic si absenta raspunsului la stimulare cu ACTH. Manifestarile hipertensiunii intracraniene includ bombarea fontanelelor, cefalee, edem papilar bilateral.

Sarcina si alaptare: Deoarece siguranta utilizarii corticosteroizilor topici la femeile gravide nu a fost stabilita, medicamentele din aceasta clasa trebuie utilizate in timpul sarcinii numai daca beneficiul potential justifica riscul potential pentru fat. Medicamentele din aceasta clasa nu trebuie folosite in cantitati mari sau pe perioade lungi de timp la pacientele gravide. Deoarece nu se cunoaste daca administrarea topica a corticosteroizilor poate avea ca rezultat o absorbtie sistemica, suficienta pentru a produce cantitati detectabile in laptele matern, trebuie luata o decizie in sensul intreruperii alaptarii sau a tratamentului, luandu-se in consideratie importanta medicatiei pentru mama.

Reactii adverse:

Reactii adverse la tratamentul cu Triderm au fost semnalate foarte rar si includ: hipopigmentarea pielii, senzatia de arsura, eritemul, exudatul si pruritul. Urmatoarele reactii adverse au fost semnalate la utilizarea topica de corticosteroizi in special la folosirea pansamentelor ocluzive: arsuri, prurit, iritatie, uscaciune, foliculita, hipertricoza, eruptii acneiforme, hipopigmentare, dermatita periorala, dermatita alergica de contact, macerarea pielii, infectii secundare, atrofia pielii, striae si miliaria.

Din cei aproape 1 000 de pacienti care au urmat tratamentul local cu clotrimazol pentru dermatomicozele specificate, 95% au demonstrat o excelenta toleranta locala.

Reactiile adverse raportate includ: eritem, intepaturi, eruptii veziculoase, descuamare, edem, prurit, urticarie si o iritare generala a pielii. Tratamentul cu gentamicina produce iritatii trecatoare (eritem si prurit) care, de obicei nu necesita intreruperea tratamentului.