Substanta activa: ferrosi sulfas sesquihydricus
Producator: Pierre Fabre

Indicatii:

Anemii feripive (anemii hipocrome). Terapie cu cerinte in fier crescute sau de carenta latenta in fier (de ex. la femeile fertile, in timpul sarcinii, post-partum in timpul perioadei de alaptare, cat si dupa gastrectomie). Punerea in evidenta a unei carente in fier si gradul sau de gravitate trebuie sa se bazeze pe un diagnostic sigur si sa fie conformat prin examene de laborator corespunzatoare.

Contraindicatii:

Toate anemiile fara origine feripriva confirmata (de ex. anemie megaloblastica prin carenta in vitamina B12; cumul de fier (hemocromatoze, hemolize cronice, tranfuzii frecvente); tulburari la utilizarea fierului (anemie sideroacrestica, anemie prin saturnism, talasemie, porfirie cutanata tardiva); intoleranta confirmata (de ex. in caz de inflamare grava a tractului gastrointestinal); afectiuni hepatice si renale grave; utilizarea la copii (datorita dozei de fier pe care o contine, Tardyferon este contraindicat la copii sub 10 ani).

Administrare:

Anemii feriprive usoare si carenta latenta in fier: 1 drajeu/zi dimineata. Anemii feriprive grave: 1 drajeu 2 ori/zi, dimineata si seara. Drajeurile trebuie sa fie luate in prize, inainte de mese, cu putin lichid fara a fi sfaramate. Durata tratamentului este fixat in functie de gradul de deficit in fier. Dupa normalizarea valorilor hemoglobinei, tratamentul va fi continuat timp de cateva saptamani reducandu-se la un drajeu pe zi dimineata, pana cand procentul de feritina serica indica reconstituirea satisfacatoare a rezervelor de fier. Daca succesul terapeutic (cresterea hemoglobinei in jur de 0,1 g/dl de sange/zi si de 2-3 g dupa 3 saptamani) se lasa asteptat, starea de sanatate a pacientului si diagnosticul de „carenta in fier” trebuie sa fie reevaluat si o sangerare care eventual s-a produs (ex. maladia Rendu-Osler) sa poata fi exclusa. Durata totala a tratamentului nu trebuie sa se prelungeasca, totusi, mai mult de 6 luni.

Actiune:

Tardyferon este un preparat indicat in tratamentul anemiilor feriprive si a carentei latente in fier (fara anemie). Tardyferon contine fier bivalent a carei biodisponibilitate este in general mai buna decat a ferului trivalent. Tardyferon este un preparat care contine fier „slow-release”. Datorita adaugarii de muco-proteoza in compozitia galenica a nucleului de Tardyferon, eliberarea ionilor de Fe este intarziata si astfel o concentratie initial ridicata de fier este evitata. Aceasta permite reducerea procentului efectelor nedorite si faciliteaza gradul de elasticitate al sistemului in care actioneaza. In acelasi timp, eliberarea intarziata a fierului permite, in mod egal, prezenta ionilor de Fe in segmentele distale ale intestinului. Aceste segmente sunt capabile sa absoarba fierul datorita unui proces de adaptare, pe cand in ipoteza saturatiei cu fier, absorbtia intestinala ramane practic limitata segmentelor superioare ale intestinului. Ca orice preparat pe baza de fier, Tardyferon nu exercita nici un efect asupra eritropoiezei sau asupra unei anemii non-feriprive.

Compozitie:

1 drajeu contine L 80 g sulfat feros cristalizat cu 6 H2O. Excipienti: Mucoproteoza, color: E127 (eritrozina) excipiens pro compresso obducto.

Precautii:

La pacientii care sufera de maladii inflamatoare ale tractului gastrointestinal (cum ar fi gastrite, ulcer gastroduodenal, boala Crohn sau colita ulceroasa) preparatele care contin fier nu trebuie sa fie administrare pe cale orala decat cu precautie. Este de preferat sa se utilizeze mai mult preparate care contin fier sub forma lichida decat solida datorita golirii gastrice lente (stenoza pilorului) si in prezenta manifestarii de diverticuli ai tractului gastrointestinal.

Reactii adverse:

In mod ocazional se pot manifesta tulburari gastrointestinale usoare (senzatii de supraincarcare a stomacului, dureri gastrice, constipatie, diaree, greturi).

Sarcina si alaptarea:

Categoria de sarcina A. Cu toate ca studii de supraveghere a efectelor Tardyferon nu sunt disponibile nici la animal nici la gravida, posibilitatea unei leziuni a fetusului pare putin verosimila. Cantitatea de fier care trece in laptele matern pornind de la Tardyferon este necunoscuta si se ignora daca efecte nedorite pot sa se manifeste la sugarul alaptat de mama aflata in tratament.

Posibilitatea aparitiei unor astfel de efecte pare totusi putin posibila. Tardyferon este luat in timpul sarcinii si alaptarii numai cu prescriptie medicala (vezi Indicatii).