Substanta activa: meloxicamum
Producator: S.C. Laropharm S.R.L., Romania

Indicatii:

Meloxicamul, substanta activa din Meloxicam Laropharm apartine grupului de medicamente denumite antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Acestea sunt utilizate pentru ameliorarea durerilor, reducerea inflamatiei si a febrei.
Meloxicam Laropharm este indicat in:
- tratamentul simptomatic de scurta durata al puseelor acute de artroza;
- tratamentul simptomatic de lunga durata al poliartritei reumatoide;
- tratamentul simptomatic de lunga durata al spondilitei anchilozante.

Contraindicatii:

Nu utilizati Meloxicam Laropharm
- daca sunteti alergic (hipersensibil) la meloxicam sau la oricare dintre celelalte componente ale Meloxicam Laropharm;
- daca sunteti alergic (hipersensibil) la substante cu actiune similara de exemplu antiinflamatoare nesteriodiene, cum este acidul acetilsalicilic; meloxicamul nu trebuie administrat daca ati avut tumefieri la nivelul fetei, respiratie dificila sau zgomotoasa, polipi nazali sau urticarie dupa ce ati utilizat meloxicam sau alte antiinflamatoare nesteriodiene;
- daca ati avut sangerari sau perforatii gastro-intestinale, dupa administrarea de antiinflamatoare nesteriodiene;
- daca aveti ulcer gastro-duodenal activ sau antecedente de ulcer gastro-duodenal recidivant;
- daca aveti hemoragie cerebrala sau alte tipuri de sangerari;
- daca aveti insuficienta hepatica severa;
- daca aveti insuficienta renala severa netratata prin dializa;
- daca aveti insuficienta cardiaca severa;
- daca sunteti gravida (ultimele 4 luni) sau alaptati (vezi Sarcina si alaptarea)
Meloxicamul nu trebuie utilizat pentru tratamentul copiilor cu varsta sub 15 ani.

Administrare:

Utilizati intotdeauna Meloxicam Laropharm exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Utilizati doza zilnica de Meloxicam Laropharm ca doza unica in timpul meselor, cu apa sau alt lichid.
Nu depasiti doza zilnica de 15 mg.
Dozele utilizate pentru adolescenti cu varsta peste 15 ani si adulti sunt dupa cum urmeaza:
Adulti si adolescenti cu varsta peste 15 ani
- Tratamentul simptomatic pe termen scurt al acutizarilor afectiunilor articulare degenerative: doza recomandata este 7,5 mg meloxicam pe zi. In absenta raspunsului terapeutic asteptat, doza poate fi crescuta la 15 mg meloxicam pe zi.
- Tratamentul simptomatic al poliartritei reumatoide: doza recomandata este 15 mg meloxicam pe zi. La pacientii cu risc crescut de aparitie a reactiilor adverse tratamentul trebuie inceput cu 7,5 mg meloxicam pe zi.
Tratamentul simptomatic al spondilitei anchilopoietice: doza recomandata este 15 mg pe zi. La pacientii cu risc crescut de aparitie a reactiilor adverse tratamentul trebuie inceput cu 7,5 mg meloxicam pe zi.
Pacientii varstnici
La pacientii varstnici care urmeaza tratament de lunga durata pentru poliartrita reumatoida sau spondilita anchilozanta, doza recomandata este de 7,5 mg meloxicam pe zi.
Daca utilizati mai mult decat trebuie din Meloxicam Laropharm
Daca ati luat mai mult Meloxicam Laropharm decat trebuie, anuntati imediat medicul dumneavoastra.
Daca uitati sa utilizati Meloxicam Laropharm
Daca ati uitat sa utilizati Meloxicam Laropharm, luati doza urmatoare conform planificarii. Nu luati doza dubla pentru a inlocui doza omisa.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Compozitie:

- Substanta activa este meloxicam. Un comprimat contine meloxicam 7,5 mg.
- Celelalte componente sunt: celuloza microcristalina M 101, lactoza, amidon de porumb, stearat de magneziu, talc.

Precautii:

Medicamente precum Meloxicam Laropharm se pot asocia cu un risc usor crescut de aparitie a atacului de cord („infarct miocardic) sau a accidentului vascular cerebral. Riscurile de orice tip sunt mai probabile la doze mari si in cazul tratamentului de lunga durata. Nu depasiti doza si durata recomandate pentru tratament.
Daca aveti probleme cardiace, accident vascular cerebral in antecedente sau considerati ca ati putea fi in situatie de risc din cauza acestor afectiuni (de exemplu, daca aveti hipertensiune arteriala, diabet zaharat, valori crescute ale colesterolului sau sunteti fumator) trebuie sa discutati despre tratament cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul.
Daca aveti in antecedente esofagita, gastrita sau ulcer peptic trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra pentru a se asigura vindecarea totala a acestora inainte de inceperea tratamentului cu meloxicam. Trebuie acordata atentie posibilitatii aparitiei unei recidive la pacientii tratati cu meloxicam a caror anamneza evidentiaza existenta in trecut a unor afectiuni de acest tip.
Pacientii cu simptome gastro-intestinale sau cu afectiuni gastro-intestinale in trecutul lor (respectiv colita ulceroasa, boala Crohn) trebuie monitorizati atent pentru depistarea tulburarilor digestive, in special a sangerarilor gastro-intestinale. Daca survine o sangerare sau o ulceratie gastro-intestinala in timpul tratamentului meloxicam, administrarea medicamentului trebuie intrerupta.
Este cunoscuta posibila aparitie a unor reactii cutanate grave si a unor reactii grave de hipersensibilitate care pot pune in pericol viata (cum sunt reactiile anafilactice) la administrarea antiinflamatoarelor nesteriodiene. In astfel de cazuri, meloxicamul trebuie intrerupt imediat.
In cazuri rare antiinflamatoarele nesteriodiene pot determina afectari ale rinichiului de tipul nefritelor interstitiale, glomerulonefritelor, necrozelor medulare renale sau a sindromului nefrotic.
Utilizarea antiinflamatoarelor nesteriodiene poate avea drept rezultat decompensarea insuficientei renale latente. Acest risc exista pentru toti pacientii varstnicii, pacientii cu insuficienta cardiaca congestiva, ciroza, sindrom nefrotic sau insuficienta renala precum si pacientii care fac tratament cu diuretice sau au suferit operatii chirurgicale majore care au condus la hipovolemie. Functia renala revine insa la starea initiala cand tratamentul este intrerupt.
Similar celor mai multe antiinflamatoare nesteriodiene, pot fi semnalate cresteri ale valorilor serice ale transaminazelor, bilirubinei sau ale altor parametri ai functiei hepatice precum si cresteri ale creatininemiei si ale ureei sanguine, sau alte modificari ale analizelor de laborator. Majoritatea acestor cazuri au implicat modificari trecatoare si usoare. In cazul in care aceste modificari se dovedesc semnificative sau persistente, utilizarea meloxicamului trebuie intrerupta si trebuie efectuate investigatiile corespunzatoare.
Trebuie manifestata precautie la administrarii meloxicamului la pacientii care au sau au avut astm bronsic, deoarece antiinflamatoarele nesteriodiene pot sa produca bronhospasm la acesti pacienti.
Reactiile adverse sunt adesea tolerate mai greu de catre pacienti varstnici, pacienti denutriti sau slabiti, acestia necesitand prin urmare o supraveghere medicala atenta. Similar altor antiinflamatoare nesteriodiene, sunt necesare precautii speciale la pacientii varstnici care au frecvent afectiuni ale functiei renale, hepatice si cardiace.

Atentionari:

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Meloxicam poate produce tulburari de vedere, stare de slabiciune, vertij.
Daca apare oricare din reactiile adverse mentionate anterior, nu trebuie sa conduceti vehicule sau sa folositi utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale Meloxicam Laropharm
Comprimatele Meloxicam Laropharm contin lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Reactii adverse:

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Meloxicam poate produce tulburari de vedere, stare de slabiciune, vertij.
Daca apare oricare din reactiile adverse mentionate anterior, nu trebuie sa conduceti vehicule sau sa folositi utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale Meloxicam Laropharm
Comprimatele Meloxicam Laropharm contin lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Interactiuni cu alte medicamente:

Utilizarea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
In special, trebuie sa-l informati pe medicul dumneavoastra daca utilizati urmatoarele medicamente:
- alte antiinflamatoare nesteroidiene, inclusiv acid acetilsalicilic;
- diuretice (medicamente utilizate pentru eliminarea apei din organism);
- anticoagulante orale (medicamente utilizate pentru prevenirea coagularii sanguine);
- antiagregante plachetare si trombolitice (medicamente utilizate pentru prevenirea coagularii sanguine);
- inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (inhibitori ECA), antagonisti ai receptorilor pentru angiotensina II sau beta-blocante (medicamente utilizate pentru tratamentul hipertensiunii arteriale);
- ciclosporina (un medicament imunosupresor);
- glucocorticoizi (antiinflamatoare puternice);
- dispozitive intrauterine (pentru prevenirea sarcinii);
- litiu (medicament utilizate pentru tratamentul afectiunilor psihice);
- metotrexat (un medicament citotoxic);
- pentoxifilina (un medicament vasodilatator);
- zidovudina (un medicament pentru tratamentul infectiei cu HIV);
- colestiramina (medicamente utilizate pentru tratamentul hipercolesterolemiei).
Utilizarea cu alimente si bauturi
Comprimatele trebuie inghitite cu apa sau un alt lichid, in timpul meselor.

Sarcina si alaptarea:

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
In timpul primului si celui de-al doilea trimestru de sarcina, meloxicamul se administreaza numai daca este absolut necesar.
In timpul ultimelor patru luni de sarcina, toti inhibitorii sintezei prostaglandinelor pot expune fatul la toxicitate cardiopulmonara (hipertensiune pulmonara cu inchiderea canalului arterial) si renala sau pot sa inhibe contractiile uterului. Aceste efecte asupra uterului au fost asociate cu o crestere a incidentei distociilor si o intarziere a nasterii la animale.
Din aceste motive, meloxicamul este contraindicat in ultimele patru luni de sarcina.
AINS se excreta in laptele matern. Ca o masura de precautie, la femeile care alapteaza administrarea meloxicamului este contraindicata.

Prezentare ambalaj:

Meloxicam Laropharm se prezinta sub forma de comprimate de forma lenticulara, de culoare alba, cu diametrul de 7 mm, cu o linie mediana pe una din fete.
Medicamentul este ambalat in cutie cu un blister a 20 comprimate.

Conditii de pastrare:

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade C, in ambalajul original.
Nu utilizati Meloxicam Laropharm dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.