Testul sudorii

Gby in 27 Mar 2016 1:33 Categorie Boli ale sistemului respirator

Buna ziua. Am un copil de un an. Cand il pupam pe cap mi se parea ca are un gust sarat de la transpiratie. I-am facu un test al sudorii cu un aparat Nanoduct rezultatul fiind de 31mmol/l NACL PENTRU 3.8 g. m2/min. Poate fi exclusa suspiciunea de fibroza chistica? Va multumesc.

4 răspunsuri

- 28 Mar 2016 11:33

Buna ziua , 
Va dau cateva informatii care poate o sa va ajute. Discutati ulterior cu medicul pediatru ce aveti de facut. 
 
" Clasic diagnosticul fibrozei chistice se stabileste pe baza elementelor clinico-anamnestice caracteristice si este apoi confirmat prin testul sudorii sau analiza moleculara.
La 70% dintre pacienti diagnosticul este stabilit inaintea varstei de 1 an, de obicei in primele luni de viata. Totusi exista bolnavi la care diagnosticul este confirmat abia dupa varsta de 10 ani.
Diagnosticul de FC poate fi stabilit la persoanele suspicionate daca prezinta:

una sau mai multe caracteristici fenotipice ale FC;

si                                                                              

dovada anomaliei functiei CFTR:

-prezenta  mutatiilor cauzatoare de boala in gena CFTR;
sau
-2 valori anormale ale clorurilor in sudoare la iontoforeza cantitativa pilocarpinica (> 60 mEq/L);
sau
-valori specifice ale  diferentei de potential nazal.
Testul sudorii ramane gold standard-ul in diagnosticarea bolii si evalueaza concentratia de ioni de clor si sodiu din transpiratie. Valorile normale ale electrolitilor in sudoare se situeaza <40mMol/L; valorile pozitive sunt la copii >60 mMol/L, iar la adolescenti si adulti tineri >70 mMol/lL; valorile echivoce: intre 40-60 mMol/L se repeta obligatoriu si se interpreteza in context clinic. O concentratie de clorura de mai mare de 60 mMol/L in sudoare, la doua determinari diferite stabileste diagnosticul de boala.
Rezultatele fals pozitive pot fi asociate cu sindromul Hurler, iar cele fals negative pot sa apara in cazul pierderilor acute de sare. In cazul in care FC este suspectata la un individ cu hiponatremie si hipocloremie, testul sudorii ar trebui amanat pana la restabilirea unui echilibrul electrolitic3;6"

- 28 Mar 2016 12:00

Buna ziua. Am revenit cu niste detalii daca nu va suarati. Testul sudorii a fost facut la un spital din Cj de catre un medic specialist in F.C. impreuna cu ekg, teste de sange si scaun si ecograf abdominal. Bebele meu de un an are greutatea de 8.600kg, nascut cu 3.430 kg. A facut bronsiolita la 10 luni si o raceala usoara la 11 luni. Pielea de pe suprafata capului are un gust sarat. In urma testelor medicul m-a asigirat ca nu e vorba de FC. Dar...am ramas blocat pe detalii. Se poate face undeva testul de mutatii adn la stat sau pe sume acceptabile pentru ca ce am gasit a fost in jurul sumei de 1000euro...cam mult fata de ce dispun. Va multumesc pentru intelegere.

- 28 Mar 2016 12:23

Buna ziua , 
Am fw intrebarea dv pediatrului . 
Cand o sa am raspunsul il postez. 

- 28 Mar 2016 20:59

Buna seara ,
Dna dr. Anca Ristea , medic pediatru va raspunde :
" Pretul pentru testarea genetica in fibroza chistica este scump. Va sugerez sa completati analizele efectuate cu ionograma, ph, dozarea amilazei, cu proba de digestie si determinarea de elastaza in scaun pentru a evalua functia pancreatica. Daca acestea sunt modificate merita sa faceti un nou consult, eventual sa repetati testul sudorii."
 

Va rugam sa va autentificati sau Inregistrati-va pentru a raspunde