simptome depresie sau tulburare de personalitate

George in 29 Noi 2014 17:59 Categorie Depresia

Buna ziua.
Am o prietene de familie care are probleme cu nervii,cel putin asa cred eu.
Imi puteti spune in ce categorie medicala s-ar incadra,sau poate din cauza singuratatii se comporta asa.Sotul este mai mult plecat.
Va intreb eu,pentru ca dansa crede ca nu are nevoie de doctor.
-se aprinde foarte repede si ridica vocea daca o deranjeaza ceva,nu se poate controla
-crede ca orice gluma este un apropo sau o ironie la adresa ei
-devine nervoasa daca persoanele alaturate nu sunt de acord cu ea si are impresia ca esti total impotriva ei daca au o parere diferita
-se comporta ca si cum ar trebui sa ii fii recunoscator sau sa o lauzi pentru un serviciu facut,desi sigur nu asta este intentia ei
Cred ca mai sunt si altele,dar nu le cunosc bine.
Multumesc.
O zi buna

2 răspunsuri

- 29 Noi 2014 20:01

Buna ziua,
Conform simptomelor descrise prietena Dvs. este posibil sa prezinte o tulburare de personalitate de tip paranoid si ar trebui sa fie consultata de catre medicul psihiatru pentru psihoterapie si tratament corespunzator.
Aveti mai multe informatii despre aceasta tulburare mai jos pentru a descoperi daca intr-adevar prietena Dvs. se incadreaza in acest diagnostic:
TULBURAREA PARANOIDĂ
Se caracterizeaza prin neincredere si suspiciune continua in ceilalti astfel ca motivele lor sunt interpretate ca rauvoitoare. Suspecteaza pe cei din jurul sau ca ar dori sa-l exploateze sau sa-i produca diverse daune. Este banuitor in ceea ce priveste loialitatea si bunele intentii ale partenerului, amicilor sau colegilor de serviciu, motiv pentru care nu are incredere sa impartaseasca confidente. Chiar si un compliment este interpretat gresit, ca fiind o incercare de a obtine ceva. Daca o persoana ii ofera ajutorul, considera ca de fapt il desconsidera. Prezinta o sensibilitate excesiva fata de insulte, pe care refuza sa le ierte.
Tulburarea debuteaza devreme in perioada de adult si se prezinta intr-o varianta de contexte, asa cum este indicata de 4 sau mai multe din urmatoarele:

Suspecteaza, fara o baza suficienta, ca ceilalti il exploateaza, il ranesc sau isi bat joc de el Au indoieli permanente in legatura cu loialitatea sau increderea partenerilor sau a cunoscutilor Nu face confidente apropiatilor datorita temerii ca informatiile vor fi folosite apoi impotriva sa Vede sensuri secrete, degradante sau amenintatoare in remarci sau evenimente benigne Permanent dusmanos, nu iarta insultele, injuriile sau amenintarile Isi simte atacat caracterul sau reputatia fara sa arate altora si reactioneaza suparat sau contraataca Suspiciuni permanente nejustificate in legatura cu fidelitatea partenerului de viata.
- 29 Noi 2014 20:50

Multumesc frumos pentru raspuns.
Doar unele din cele de mai sus le-am observat la prietena noastra.
Dar daca are nevoie de un tratament psihiatric...nu cred va intelege asta.Sa vorbim cu sotul ei,dar nu as vrea vreun ”razboi”intre noi si ei, si bineinteles intre ei.
Inca odata multumesc.

Va rugam sa va autentificati sau Inregistrati-va pentru a raspunde