sarcina pielectazie renala bilaterala? e grav

anemary9431 in 20 Mar 2015 16:57 Categorie Sarcina

sunt insarcinata in 21 saptamani si la ecografie de trimestrul II bebe avea pielectazie renala bilaterala...7mm si 6mm ce imi puteti spune in leggatura cu aceasta problema? stiu ca se poate retrage sau din contra poate sa creasca dilatatia...este grav? prenatal se poate opera sau rezolva in vreun fel...???

4 răspunsuri

- 20 Mar 2015 20:08

Buna ziua,
Pielectazia renala reprezinta dilatatia bazinetului renal - locul de unde pleaca ureterele catre vezica urinara. Nu este o afectiune foarte grava si este destul de frecvent intalnita la bebelusi. Uneori dilatatia dispare imediat dupa nastere sau in primele luni de viata fara sa fie necesar un tratament. De obicei dupa nastere se efectueaza ecografii repetate pentru a stabili daca exista o evolutie a dilatatiei si daca este nevoie interventia chirurgicala.

- 21 Mar 2015 9:53

multumesc pentru raspuns m am linistit putin...am plans 2 zile continuu...dr meu mi a spus ca este un caz la500 si ca daca ajunge la 1 cm e foarte grav...ma gandeam cum de sunt eu ala "unicul caz la 500" si eram speriata...Interventia chirurgicala in ce consta mai exact? si poate sa reapara dilatatia dupa acea operatie ??? multumesc inca odata!

- 21 Mar 2015 21:24

Un caz la 500 inseamna foarte frecvent. Spre exemplu incidenta sindromului Down este de 1:6000, iar acesta la fel este frecvent intalnit. In schimb bolile rare au incidenta de 1 caz la 100.000 -200.000 sau chiar mai mult. Este suficient doar sa fie supravegheata aceasta dilatatie si cel mai probabil bebe nu va avea nimic la nastere. Interventia chirurgicala depinde de foarte multe lucruri: daca se face in timpul sarcinii, imediat dupa nastere sau ulterior si apoi de cauza dilatatiei.
Deocamdata nu aveti motive de ingrijorare deoarece dilatatia nu este mare si poate sa se remita de la sine. 

Va rugam sa va autentificati sau Inregistrati-va pentru a raspunde