risc transmitere hiv

mellanie in 29 Oct 2014 14:17 Categorie HIV

Buna ziua,
Am si eu o intrebare care poate parea putin stupida, dar sunt o fire anxioasa..
Luna trecuta am fost la un centru de planning familial pentru recoltrea unui test Babes-Papanicolau , centrul respectiv fiind in cadrul Spitalului Judetean din orasul meu.
In timpul recolatrii am sangerat din cauza exocervicitei pe care o am. Doctorul mi-a aratat speculul si intra-adevar am vazut acest lucru. Intrebarea mea este: Se poate transmite vreun virus infections precum HIV, Hep C, daca acel instrument a fost folosit inainte la o persoana infectata si nu a fost nesterilizat corespunzator, avand in vedere ca a intrat in contact cu sangele meu ?! Nu prea am cum sa-mi dau seama daca a fost contaminat sau nu, doar intreb acum ipotetic..
Am ceva dubii cu privire la procedurile de sterilizare, pt ca tatal meu a contactat virusului Hep C in spital, de aceea sunt putin speriata.
Va multumesc!

2 răspunsuri

- 29 Oct 2014 23:38

Buna ziua,
Instrumentele folosite pentru examinare fie sunt de unica folosinta din plastic sau in cazul in care sunt din metal atunci sunt sterilizate. In momentul in care un instrument a fost folosit atunci dupa utilizare este pus separat pentru a fi sterilizat, iar la urmatoarea examinare este folosit un alt instrument.  Sterilizarea se face cu ajutorul unui aparat special sau cu solutii chimice si exista anumite teste care verifica daca intr-adevar au fost sterilizate. Astfel nu exista posibilitatea de a va infecta prin intermediul instrumentarului.
In trecut cand nu se cunostea modalitatea de transmitere a virusului hepatic C si sangele nu era testat pentru aceasta infectie atunci s-au infectat foarte multe persoane prin tot felul de interventii. In momentul de fata nu mai exista acest risc.

- 30 Oct 2014 15:40

Va multumesc frumos pt timpul acordat si pt raspunsul dvoastra. M-am mai linistit.
Instrumentul folosit a fost din metal, nu prea am vazut de unica folosita in spitale. Ma gandesc sa nu cumva sa fii incurcat doamna doctor instrumentele, nici nu am vazut de unde l-a luat, daca din acele cutii speciale de sterilizare.
Cu alte cuvinte nu exista un risc in aceasta privinta? Si deci, nu este cazul sa ma testez? ?

Va rugam sa va autentificati sau Inregistrati-va pentru a raspunde