prognostic

gheorghef in 24 Feb 2015 12:03 Categorie Neurologie

Buna ziua.
De un an duc dignosticul "carcinom neuroendocrin cu celule mici(neoplasm pulmonar). Evolutia a fost buna. Ieri am facut o reevaluare CT, torace si craniu. Plamanii sunt curati, nu mai am formatiuni acolo. In schimb au gasit doua in encefal, citez: "...prezenta parietal bilateral a doua formatiuni nodulare cu priza de contrast, una masurand 2 cm diametru, cealalta 8 mm diametru, leziuni cu edem perilezional, cu aspect de determinari secundare."
De interes poate fi informatia ca precedenta evaluare CT craniu, din 30.10.2014, nu a evidentiat nimic anormal. in timp ce pe plamani inca erau leziuni. Deci pe de o parte a involuat, pe alta, invers.
Nu am constatat pana in prezent manifestari clinice evidente(din cele asociate sindromului de lob parietal), exceptand unele dureri usoare si sporadice cu precadere deasupra urechii drepte, similare unor intepaturi - care insa nu stiu daca tin de boala.
Intrebarile care ma macina acum sunt: cat timp mai am ? cat de rapid evolueaza metastazele pana la un nivel ce-mi va deteriora drastic viata ?
Sigur ca o sa ajung la un neurolog, deocamdata nu i-am comunicat nici oncologului meu rezultatul CT (am programata o vizita poimaine - cred ca doua zile nu conteaza foarte tare); insa cuget ca intro discutie face to face, medicul poate alege sa fie mai rezervat in declaratii, pe cand o discutie impersonala pe net este mai transanta, concreta, la obiect. Prin urmare, va rog, ziceti tot ce poate fi mai rau, nu ma crutati, vreau sa stiu la ce sa ma astept.
Multumesc.
O zi buna,

1 răspuns

- 24 Feb 2015 23:25

Buna ziua,
Carcinomul pulmonar cu celule mici este unul dintre cele mai agresive forme de cancer pulmonar. Acest tip de tumora pulmonara poate aparea inclusiv la persoanele nefumatoare sau la tineri. De obicei atunci cand apar metastazele la nivel cerebral sansele de supravietuire se reduc semnificativ, insa din fericire acest tip de cancer poate raspunde foarte bine la chimioterapie și la radioterapie. In momentul de fata cancerul este in stadiul IV din cauza metastazelor, iar in acest stadiu supravietuirea la 5 ani este de 2%. Doar 2% din pacientii cu metastaze ajung sa traiasca pana la 5 ani de la momentul stabilirii diagnosticului. Lobul parietal este responsabil cu vorbirea si limbajul, insa depinde foarte mult de localizarea tumorii. Deteriorarea cognitiva depinde foarte mult de raspunsul metastazelor la tratament.

Va rugam sa va autentificati sau Inregistrati-va pentru a raspunde