probleme digestive – interpretare rezultat calprotectină

lelia in 10 Noi 2014 11:17 Categorie Boli ale sistemului digestiv

Bună ziua,
Am 51 de ani şi sunt operată - by pass gastric de 4 ani, aşa am reuşit să ţin sub control diabetul zaharat de tip II insulinonecesitant şi de aprox.3 ani să nu îmi fac insulină şi să nu mai fie nevoie de alte medicamente. De cca.4 luni însă, acuz dureri de colecist, crize frecvente, aproape niciun fel de aliment nu-mi mai prieşte. Am făcut investigaţii ( ecografii, endoscopie, tranzit baritat) toate au evidenţiat un colecist normal, uşor mărit, dar fără sediment şi nicio altă afecţiune a organelor interne.
S-a evidenţiat însă o carenţă de fier , întrucât rezultatele analizei de biochimie sânge au indicat val.fier 33, sideremia 23 ug/dl, feritina 1.0 ug/l. şi hemogolobina 10,4. Am lărgit investigaţiile, la indicaţiile medicului gastroenterolog şi am făcut colonoscopie şi CT abdominal şi pelvin, neevidenţiindu-se vreo afecţiune responsabilă de pierderea de fier şi a fecventelor crize de colecist, asociate cu balonări, cu scaune dese. Întrucât medicul gastroenterolog în evidenţa căruia sunt, nu e în ţară şi, cum ultima analiză făcută, respectiv calprotectina a avut ca rezultat 448 mg/kg, neavând cine să-mi explice, vă rog să-mi spuneţi daca e o valoare în limite normale şi dacă există, în afară de malabsorbţia pe care am înţeles-o şi o acopăr prin tratament, o legătură de cauzalitate între operaţia de by pass gastric, balonările excesive şi durerile de colecist, raportate la rezultatul calprotectinei.
Vă mulţumesc

1 răspuns

- 10 Noi 2014 14:08

Buna ziua,
De obicei dozarea calprotectinei se recomanda pentru a diagnostica afectiunile inflamatorii ale intestinului, printre care si sindromul de intestin iritabil. In cazul Dvs. aceasta investigatie are valori crescute fata de normal ceea ce poate confirma suspiciunea de boala inflamatorie intestinala. Medicul Dvs. gastroenterolog in functie de acest rezultat, de simptomele pe care le prezentati Dvs si de rezultatul colonoscopiei va poate recomanda investigatii suplimentare pentru a stabili diagnosticul final si pentru tratamentul corespunzator.

Va rugam sa va autentificati sau Inregistrati-va pentru a raspunde