posibilitate transmitere boli?

lila in 1 Feb 2015 18:20 Categorie Hepapita

Buna seara,
In seara asta aflandu-ma intr-un magazin alimentar, am observat un angajat care punea pâinea in raft ca s-a tăiat la unul din degete intr-un plastic al raftului. Avea o zgârietură si spunea ca i-a dat sângele, după care a supt in acel loc si imediat a continuat sa puna mana pe pâini si sa aranjeze marfa in raft.
Ca si client pot lua contact cu acel raft atins de angajat când s-a zgâriat, nu am de unde sa stiu daca cineva nu o fi luat vreo pâine si s-a dus la casa de marcat, ulterior persoana de la casa angajata intrând in contact cu pâinile atinse de celalalt angajat care s-a zgâriat si pe urma incasandu- mi mie restul produselor.
In acest caz se poate transmite HIV sau hep b si c? Stiu ca virușii acestor boli pot rezista in mediul extern destul de mult, deci daca persoana de la casa de marcat atinge pâinile cumparate de clienti, si pe urma pune mana pe produsele mele când vine randul meu si îmi da rest, poate sa transmită pe aceste lucruri urme de virus?
Ma gandesc ca foarte multe persoane vor lua contact cu painile, dupa care le vor pune in cos, iar daca au fost atinse de angajatul care s-a taiat, automat si cosul intra in contact cu urma de sange de pe paine si de aici se creeaza un cerc vicios.
As avea nevoie de un raspuns daca se poate produce infectarea cu virusi hiv sau hepatitici sau infestarea obiectelor care intra in contact dupa ce se atinge acel maner si alte suprafete...

6 răspunsuri

- 1 Feb 2015 23:00

Buna seara,
In primul rand angajatii care lucreaza in industria de panificatie sunt testati anual pentru astfel de boli si nu au voie sa lucreze daca prezinta aceste infectii, apoi aceste virusuri nu sunt atat de rezistente in mediul extern, iar infectia se transmite prin transfuzii de sange sau contact sexual si NU prin contactul pielii cu o pata de sange. Oricum daca prin absurd sa zicem ca respectiva persoana este infectata si a sangerat, iar clientii mananca painea cu o picatura de sange  atunci aceste virusuri sunt distruse in stomac sub actiunea acidului clorhidric din sucul gastric.
In schimb Dvs. va confruntati o frica exagerata de infectii si ar trebui sa consultati un medic psihiatru pentru a beneficia  de psihoterapie.

- 2 Feb 2015 1:23

Legea nu prevede analize pentru hepatita B,C, hiv pentru lucratorii din domeniul alimentar, ci doar coproparazitologic. coprocultura, vdrl. 
Un alt medic mi-a zis ca posibilitatea infectarii si contaminarii din acest incident este minim, a zis ca daca raman urme minuscule de sange de la angajat si ulterior o persoana vine in contact cu acele suprafete si isi atinge mucoasele (gura, ochi, nas) se poate contamina,de asta am intrebat aici. 
Nu pot aduce virusii acasa daca angajatii respectivi iau contact cu produsele cumparate de mine, anterior venind in contact cu painea si manerul atins de acel angajat care s-a zgariat? Si daca clientul mananca o bucata de paine sau atinge painea care are vreo urma minuscula de sange si el la randul lui are vreo zgarietura la mana, sau vreo rana la gingie?
Nu cred ca este o frica exagerata, doar ca am crezut ca acesta poate reprezenta un caz cu risc si ca astfel as putea sa contactez ceva.
Multumesc

- 2 Feb 2015 16:47

Persoanale care prezinta boli infecto-contagioase în evoluţie nu se pot angaja in industria alimentara. In momentul in care se angajeaza si ulterior pe perioada angajarii au nevoie de o adeverinta de la medicul de familie prin care se certifica faptul ca nu sunt in evidenta cu boli infectioase sau boli cronice. Unele firme chiar solicita chiar efectuarea testelor pentru infectiile cu virus hepatic B sau C. Apoi anual se efectueaza un control de medicina muncii in care se fac analize de laborator si investigatii pentru a determina daca au survenit modificari in starea de sanatate a angajatului. 
Daca este sa vorbesti ipotetic intr-adevar riscul poate fi minim, dar practic este aproape imposibil ca dintr-o picatura de sange sa te infectezi cu aceste boli decat daca picatura respectiva este aplicata pe o rana deschisa la fel sangeranda.
 

- 2 Feb 2015 19:17

Eu nu am venit in contact cu sangele proaspat...si nu am atins imediat dupa manerul sau painile, doar imi faceam griji in cazul casierei care vine in contact cu produsele cumparate de alti clienti, dupa care pune mana pe produsele mele si eu le aduc acasa. Acelasi lucru e valabil si cu cosurile de cumparaturi care au fost atinse de persoanele dupa ce au pus mana pe acele paini.
In acest caz vroiam sa stiu daca eu vin in contact cu aceste lucruri se poate transmite ceva sau daca din mana in mana se pot transfera aceste virusuri. Daca pun mana pe produsele atinse de casiera si pe urma duc mana la mucoase (ochi, gura, nas) exista vreun risc?
Va multumesc mult. 
 

- 2 Feb 2015 20:48

Tocmai asta incerc sa va explic ca aceste boli se transmit doar prin contactul cu sange proaspat sau prin transfuzii de sange altfel nu se pot transmite si sub nicio forma nu se transmit doar prin atingerea unor lucruri.

- 4 Feb 2015 19:41

 Mama mea, la 4 zile de la acea situatie din magazin, a fost la cumparaturi in acel supermarket si a trecut cu produsele pe la casa de marcat (suprafata unde se pun produsele nu stiu daca se dezinfecteaza, se curata zilnic si cu siguranta painile manuite de angajat au ajuns pe banda aceea), dupa care a pus mana pe ele.
Avea la mana pe o parte o mica zgarietura si ii daudese un punctulet mic de sange cu vreo jumatate de ora sa ajunga la supermarket. Daca s-a atins de acele produse care au circulat pe banda respectiva si anterior au fost acele paini in urma cu cateva zile, e posibil sa contacteze ceva?
 
Multumesc pentru lamuriri.

Va rugam sa va autentificati sau Inregistrati-va pentru a raspunde