Interpretare CT

gabic77 in 6 Feb 2015 11:18 Categorie Ortopedie

Ma intereseaza o parere de specialist ortoped. Redau mai jos rezultatul de la tomograf si daca e nevoie de alte lamuriri revin.
Genunchi: s-a efectuat o examinare CT spiral in plan axial cu reconstructive in plan coronal si sagittal. La nivelul corticalei osoase, in regiunea femuro-patelara, bilateral, se observa mici lacune osoase, de dimensiuni milimetrice, cu densitati de tip tisular si/sau grasos.Modificari similare se regasesc si la nivelul spinelor tibiale bilateral. La nivel rotulian polar inferior, bilateral, subcortical se regaseste o zona de degenerare grasoasa de dimensiuni milimetrice. La nivelul ambilor genunchi, atat tibial cat si femural, se observa cateva insule de osteoscleroza cu dimensiuni subcentrimetice.
Coloana dorsala - etaj inferior: s-a efectuat o examinare CT spiral in plan axial cu reconstructive in plan coronal si sagittal. Se observa modificari degenerative incipiente etajate cu minime osteofite si hernii intrasomatice. La nivelul corpilor vertebrali se observa multiple zone de conversie grasoasa cu reducerea densitatii osoase.

Multumesc ANTICIPAT

4 răspunsuri

- 6 Feb 2015 20:38

Buna ziua,
Intodeauna investigatiile imagistice se interpreteaza in contextul clinic (semne si simptome) si in functie de restul investigatiilor efectuate.
Ce varsta aveti?
Ati efectuat analize de laborator printre care si electroforeza proteinelor?
Ce simptome aveti?

- 9 Feb 2015 10:49

Multumesc in primul rand pentru raspunsul rapid. Stiu ca nu este foarte relevant rezultatul scris, dar nu cred ca am posibilitatea sa incarc cumva imaginile aici. In zona mea nu mai este ortoped si in momentul acesta sunt pe un tratament ce nu imi permite sa ajung la unul. Incerc sa scriu cateva date.
Sunt femeie, varta 37 ani, greutate 54 kg, inaltime 161 cm. Locul de munca este destul de static, 8 ore la birou, 5 zile pe saptamana, am facut sport in copilarie: gimnastica si putin ski. La coloana, in zina lombara am avut un traumatism: cazatura pe spate, pe o piatra, apoi alunecare pe scari cand s-a rupt "coada" - asta s-a prins stramb sub forma de carlig. La genunchiul stang, cel cu durere in momentul de fata, am avut un traumatism: alunecat pe scari si a cazut peste genunchi un calorifer electric. Am tratat superficial lovitura acum doi ani dar de 3 luni a aparut durerea.intai o simteam dupa aprox 1 ora de mers, dar cam de o luna este permanenta. Durerea o simt in jos si radiaza spre laterala dreapta a genunchiului-se simte ca si cum ar fi ceva acolo sub rotula si deranjeaza, acum 5 zile a aparut o umflatura, ca un "pliu"deasupra genunchiului.
Am si un inceput de artrita la mana dreapta.
Stiu ca scrisul pe forumuri nu este ideal :( dar vreau sa stiu daca este ceva ce necesita atentie imediata.
 

- 16 Feb 2015 23:39

Buna ziua,
Modificarile nu sunt majore si deocamdata nu pun probleme serioase de sanatate. Exista anumite modificari de imbatranire la nivelul articulatiilor genunchilor, insa sunt intr-un stadiu incipient. Cel mai probabil durerea resimtita de Dvs. este datorita traumatismului dar ar fi fost util un RMN la acest nivel pentru a putea evalua starea ligamentelor si a articulatiei genuchiului deoarece cel mai probabil de la acest nivel provine durerea. La nivelul coloanei exista niste "ciocuri" - osteofite insa modificarile sunt reduse si un inceput de hernie.

- 17 Feb 2015 11:37

Multumesc.
Am sa incerc sa fac un RMN.

Va rugam sa va autentificati sau Inregistrati-va pentru a raspunde