holder refolosibil risc

mellanie in 14 Noi 2014 15:04 Categorie HIV

In urma cu doua saptamani am mers sa donez sange la Centrul de Transfuzie Sanguina din orasul meu.
La donare de sange, mai exact la analizele preliminare care se fac inainte de a dona, mi s-a luat o proba de sange din vena folosind sistemul vacutainer. Acul era steril, nou, tubul de colectare a sangelui era de asemenea nou, insa holderul (dispozitivul in care se insurubeaza acul cu dublu capat si vacutainerul in care se colecteaza sangele) era refolosibil.
Am auzit ca se foloseste acest tip de holder, refolosibil, insa nu stiu cat de sigura este aceasta procedura?! Holderul era curat, nu avea urme de sange pe el, insa nu pot sa vad si la nivel micro ce era. Intrebarea este daca se poate transmite HIV sau Hep C prin utilizarea acestui holder la mai multi pacienti.
Stiu ca holderul nu atinge acul, iar vacumul din tubul de recoltare atrage sangele in vacuntainer insa...tot sunt putin ingrijorata..!!!!! Astept cu nerbadare parerea d-voastra!
MULTUMESC!!!

3 răspunsuri

- 14 Noi 2014 23:52

Buna ziua,
Holderul refolosibil este sterilizat inainte de fiecare utilizare pentru a preveni transmiterea acestor boli infectioase. Nu sunt motive de ingrijorare mai ales avand in vedere locul unde v-a fost recoltat sangele.

- 14 Noi 2014 23:58

Nu a fost sterilizat pentru ca la sala de recoltare a fost usa deschisa si am vazut cum s-a recoltat la o persoana inainea mea si apoi mie,  folosindu-se de acelasi holder, fara sa-l dezinfecteze.
Acele si vacutainerele erau sterile insa holderul era refolosibil!!!!
Credeti ca ar fi bine sa sun la centru sa intreb daca este vreun risc, desi imi este putin cam jena ?!

- 15 Noi 2014 0:01

Ar fi trebuit sa intreb atunci insa, totul s-a desfasurat foarte rapid si am uitat. Cand am ajuns acasa am citit unele articole de pe internet in care se precizeaza ca aceste practici, de a refolosi holderul, pot duce la contaminari si infectii. Abia atunci am realizat ca e posibil sa fie un risc..

Va rugam sa va autentificati sau Inregistrati-va pentru a raspunde