ganglioni

fifi in 27 Mar 2015 20:43 Categorie Glandele mamare

Buna seara,

In urma cu aproximativ 2 ani jumate, in urma unui examen clinic la un medic internist, mi s-a descoperit la palpare in axila stanga un ganglion. Medicul in timpul palparii mi-a zis ca este infracentimetric, dar mi-a recomandat o ecografie mamara.
Am fost imediat sa imi fac un eco mamar si intr-adevar mi s-a evidentiat si ecografic: 3 ganglioni in axila stanga de 8/4mm, 5/3 mm si 6/4mm care nu au caractere de adenopatie, fara vascularizatie si mi-a scris si in context nespecific eco.
Si mi-a gasit si la glanda mamara 2 chisturi de 7/6 mm si 2.5/2 mm cu perete subtire continut transsonic fara elemente patologice.

Am repetat in luna martie 2014 ecografia mamara, medicul mi-a zis ca nu mai sunt chisturi si nici ganglionii in axila. Glanda mamara cu densitate marita, tip II-III. Scor birards 1
Vreau sa va zic ca eu simteam in axila stanga, la o palpare mai profunda, ganglionii aceia mobili in axila, insa ecografistul nu mi-a zis nimic la ultimul eco, a scris pe foaie ganglioni axilari fara elemente eco sugestive.
In mod normal, daca se simt la palpare nu ar trebui sa se vada si la eco?
Daca inca sunt prezenti acesti ganglioni in axila pot sugera altceva mai grav si ecografia sa nu fie atat de exacta incat sa nu se observe daca ar fi ceva in neregula? Ma gandesc la ceva malign....sau prezenta lor ar putea fi din cauza unor boli infectioase din copilarie/adolescenta?
Mentionez ca si laterocervical am ganglioni tot pana intr-un centimetru, depistati in urma unei ecografii, prima oara in anul 2009. Acestia nu au disparut, insa am inteles ca pot fi si din cauza tiroiditei autoimune.
Precizez ca am 29 de ani, nu am sarcini, nici avorturi, nu iau anticonceptionale si am tiroidita, dar fac tratament.
Ecografiile anuale au fost facute la acelasi medic din 2009. Oare e cazul sa fac si la alt medic ecografii?
Va multumesc

8 răspunsuri

- 28 Mar 2015 9:44

Buna ziua,
Ganglionii limfatici devin palpabili doar atunci cand isi maresc volumul, in rest ei nu pot fi depistati prin palpare ci doar ecografic. Medicul care a efectuat ecografia nu a mentionat ca nu ar fi ganglionii ci doar a constatat ca ganglionii respectivi nu sunt sugestivi pentru o anumita afectiune adica un cancer sau sa aiba caracter inflamator in contextul unei infectii. Deci Dvs. poate ca palpati ganglionii respectivi, dar conform ecografic ei nu sugereaza ca ar fi ceva grav. Puteti sa repetati ecografia de san + axila la un alt medic pentru a va confirma acest lucru.
In plus ar fi indicat sa efectuati analize de laborator uzuale pentru a exclude prezenta unei leucemii si un consult de boli infectioase pentru a depista boli infecto-contagioase care pot determina adenopatii (ganglioni limfatici mariti) precum boala ghearelor de pisica.

- 28 Mar 2015 12:45

Si care ar fi analizele uzuale pentru prezenta unei leucemii? 
Mentionez ca hemograma + frotiul de sange periferic il fac cam o data la 6 luni, pentru ca am o anemie usoara, in afara de hemoglobina si reticulocite + indicele de productie reticulocitar care ies scazute putin, restul indicilor din hemograma sunt in limite normale.
De asemenea acum vreo 3 ani de zile mi-am facut si anticorpii anti-HCLV care au iesit negativ. De atunci nu am mai repetat aceasta analiza.
Medicul internist care are si competenta in hematologie si care mi-a depistat acel ganglion la examenul clinic, in afara de hemograma si alte analize specifice anemiei, nu mi-a recomandat sa fac vreo analiza pentru cancer (leucemie) cum ati spus dvs, de asta va intreb exact care sunt analizele pentru aceasta boala.
De asemenea, vreau sa va spun ca in contextul acestor ganglioni laterocervicali, prima oara cand i-am descoperit in 2009 am mers si la un medic infectionist pentru a ma consulta si a zis ca nu e nimic in neregula, ca se pot resorbi sau pot ramane asa. Ei sunt mobili si nu dor. 
Am facut analize in 2010 pentru citomegalovirus, toxoplasmoza, ebstein barr, mononucleoza si toti indicii IgG au iesit pozitiv, Igm-ul fiind negativ, deci am avut aceste infectii in trecut. 
De atunci nu am mai repetat aceste analize si nu cred ca e cazul sa le mai repet din moment ce aceste infectii le-am facut.
Multumesc
 

- 28 Mar 2015 12:57

Am inteles ca analizele de sange nu sunt mereu elocvente si ca bolile pot fi prezente, ma refer si la leucemie, iar analizele sa nu prezinte modificari si sa fie normale. E posibil asa ceva?
Oricum, cum v-am spus eu de ani de zile, fac foarte des analize la sange si niciodata nu au fost modificate, iar acesti ganglioni sunt mobili, nu au durut niciodata. Cei laterocervicali mi s-a spus ca sunt acolo si din cauza tiroiditei, iar cel din axila nu stiu...mi s-a spus la fel ca poate fi si din cauza unor infectii vechi si sa ramana asa. Poate ramane toata viata acolo, fara sa creasca? 
Multumesc

- 30 Mar 2015 22:10

Analizele uzuale pentru leucemie sunt hemograma si frotiul de sange periferic, pe care Dvs. ati mentionat mai sus ca deja le-ati efectuat si totul este in regula.
Avand in vedere ca ati consultat un medic specialist infectionist si ati efectuat analize pentru principale boli infectioase care pot determina adenopatii atunci in aceste conditii singura varianta ar mai ramane punctia ganglionilor respectivi pentru a stabili exact etiologia (cauza).
In principiu ati efectuat toate investigatiile necesare si cel mai probabil nu e nimic grav, ci doar niste ganglioni restanti in context inflamator (poate dupa o mastita).

- 31 Mar 2015 2:07

Eu din cate am inteles punctia e recomandata doar in cazul ganglionilor foarte mari, care prezinta simptome si semne specifice. 
Medicul ecografist a zis ca nu sunt problematici, iar medicul care a vazut rezultatul ecografiei nu mi-a recomandat punctia. 
Chiar credeti ca e necesara aceasta investigatie din moment ce acesti ganglioni sunt mici? Cred ca medicii mi-ar fi recomandat alte investigatii daca ar fi fost necesar.
 
 

- 31 Mar 2015 2:36

 Intreb, pentru ca si eu ma confrunt cu un ganglion sub 1 cm in axila.....iar niciun doctor nu mi-a recomandat pana acum aceasta metoda de punctie....din cate cunosc si m-am interesat doar ganglionilor duri care nu sunt mobili si mari e recomandat aceasta investigatie, iar daca analizele la sange sunt ok, nu vad de ce sa ai grija. 

- 31 Mar 2015 12:24

Nu sunt de parere ca ar trebui efectuata o biopsie sau ca trebuie efectuate investigatii suplimentare. Va spuneam doar ca aceasta ar fi singura varianta pentru a stabili exact cauza, dar ca in cazul Dvs. si avand in vedere toate investigatiile efectuate cel mai probabil sunt doar niste ganglioni usor modificati fara sa aiba o semnificatie clinica si fara sa fie sugestivi pentru o anumita afectiune in momentul de fata.

- 31 Mar 2015 13:52

Deci nu e cazul de punctie? Cred ca mi-ar fi fost recomandata aceasta investigatie si de medicul internist daca considera necesar acest lucru.
In momentul de fata ati spus ca nu sunt sugestivi pt o anumita afectiune, dar se pot mari in timp? Sau o data ce sunt acolo stagneaza, fara sa creasca?
Multumesc.

Va rugam sa va autentificati sau Inregistrati-va pentru a raspunde