Fiicei mele i-au iesit ac ASCA Ig G – in luna decembrie 24, 9 iar in luna martie 30, 6 . Clasificarea americana spune ca prima valoare inseamna echivoc iar cea de a doua reprezinta slab pozitiv. valorile peste 35 U = pozitiv. In Romania inseamna insa ca tot ce depaseste 10 U este pozitiv. Ce sa inteleg , ce ar putea avea fiica mea ( intolerante alimentare sau crohn) ?

claudialup in 15 Apr 2015 11:20 Categorie Boli ale sistemului digestiv

3 răspunsuri

- 15 Apr 2015 17:37

Buna ziua,
Prezenta anticorpiilor anti-Saccharomyces cerevisiae (ASCA) se asociaza cu boala Crohn insa acesti anticorpi au fost detectati si in boala celiaca (intoleranta la gluten). In cazul in care este prezenta o boala celiaca atunci ASCA scad pana la disparitie in urma instituirii regimului fara gluten.
Valoarea normala a acestor anticorpi este  de obicei stabilita de catre laboratorul care lucreaza proba, in functie de reactantii si de felul cum sunt analizate. In Romania peste 10 este considerat un rezultat pozitiv, dar acest lucru trebuie confirmat si de laboratorul care a eliberat rezultatul.

- 16 Apr 2015 23:56

Multumesc pentru raspuns,  doamna doctor ! Va rog sa-mi spuneti ce auto anticorpi  mai sunt necesari pentru a vedea daca este vorba de intoleranta la gluten !  

- 17 Apr 2015 11:58

Diagnosticul celiachie (intoleranta la gluten) este foarte complex si necesita multiple investigatii:
1)Anticorpii specifici:

anticorpi antitransglutaminaza(IgA/IgG)- au sensibilitate si specificitate mare pentru diagnostic anticorpi antigliadina; anticorpi antiendomisium:folositi complementar in situatii in care dozarea anticorpilor antitransglutaminaza poate fi fals pozitiva/negativa

2) endoscopie digestiva superioara cu recoltare de biopsie pentru stabilirea gradului de lezare a mucoasei intestinale; este investigatia de electie in stabilirea diagnosticului; in prezent nu se mai considera absolut necesara repetarea biopsiei dupa instituirea tratamentului (excluderea glutenului din alimentatie) insa pentru diagnostic este esentiala.
3) tipizare HLA folosita pentru evaluare genetica
4) bilant general: constituie totalitatea investigatiilor efectuate pentru evidentierea diverselor carente secundare sindromului de malabsorbtie:

hemoleucograma, fier, reticulocite, feritina, transferina, etc(pentru diagnosticul si clasificarea anemiei); proteine totale, proteinograma; ionograma serica: sodiu, potasiu, calciu, fosfor, fosfataza alcalina; dozarea vitaminei D, a vitaminei B12 si eventual a acidului folic; examen de scaun: proba de digestie(prezenta in exces a grasimilor, acizi grasi, saponine, celuloza,etc) coprocitograma, coprocultura(pot exista infectii intestinale secundare scaderii capacitatii de aparare a mucoasei intestinale), examen coproparazitologic; functie hepatica(transaminaze: ASAT/ALAT,etc) si renala(uree/creatinina/examen sumar de urina, sediment); trigliceride, colesterol total, HDL colesterol; dozarea calprotectinei din scaun(valorile crescute semnifica un proces inflamator intestinal); diverse teste imunologice, utile pentru diagnosticul diferential(excluderea altor afectiuni) si eventual al unor boli asociate; dozari hormonale(STH, IGF1- pentru un eventual deficit statural asociat, hormonii tiroidieni, hormonii sexuali,etc);

Va rugam sa va autentificati sau Inregistrati-va pentru a raspunde