fibrom uterin si adenomioza

Lavinia N in 22 Noi 2014 12:42 Categorie Boli genitale feminine

Buna ziua , am nevoie urgenta de o parere specializata , de aceea va rog daca ati putea sa-mi dati un raspuns pentru ca nu stiu ce decizie sa iau. Am 23 de ani, in urma cu 2 ani de zile am facut o hisperoscopie pentru scoaterea unui polip de 4 cm. Acum 7 luni au inceput hemoragiile cu chiaguri foarte mari si dureri atroce de burta. In urma controlului ginecologic mi s-a dat urmatorul rezultat:”In peretele uterin posterior formatiune hipeoecogena de 44/24 mm situata imediat sub peretele exterior a cavitatii uterine cu astepct sugestiv pentru adenomioza. La nivelul cornului uterin stg intramural si subseros nodul de 28 mm. Para ovarian drept formatiune cu ecostructura omogena de 40/22 cu aspect sugestiv pt fibrom uterin subseros sau tumora solida bine vascularizata”. In urma acestui diagnostic am primit tratament cu cerazzet 5 luni si sunt programata pentru histeroscopie (rezectoscopie) + laparoscopie peste 2 saptamani. Doamna doctor mi-a explicat ca in afara de rezectia febroamelor va trebui sa-mi faca o gaura in uter(care se va cicatriza in timp) pentru a face cele doua cavitati sa comunice (adenomioza cu uterul) , de asemenea dansa a spus ca trebuie sa-mi dau acordul in caz ca risc sa-mi pierd viata in timpul operatiei sa-mi scoata uterul, ceea ce m-a ingrozit. Nu inteleg cat la suta exista riscul sa raman fara uter dupa aceasta interventie sau este doar o procedura medicala care se impune inaintea unei operatii pentru a nu fi medicul raspunzator in caz ca se intampla ceva rau?. Ce ma sfatuiti , sa fac sau sa nu fac operatia?

3 răspunsuri

- 22 Noi 2014 18:14

Buna ziua,
Fibromul uterin este o tumora benigna (nu este cancer) care apare la nivelul uterului si are o vascularizatie foarte bine reprezentata (foarte multe vase de sange). Din acest motiv simptomele fibromului constau in principal in sangerari, iar in timpul operatiei de indepartare a fibromului exista riscul sa sangereze foarte tare inca singura varianta pentru a opri sangerarea este scoaterea uterului. Din acest motiv Dna Dr. ginecolog v-a spus ca exista posibilitatea ca in timpul operatiei sa se intample acest lucru, iar Dvs. trebuie sa fiti de acord sa va faca o histerectomie (scoaterea uterului) de urgenta pentru a va putea salva viata.
Ideea nu este ca medicul sa nu fie raspunzator pentru actul medical, ci doar de a va informa pe Dvs. ca in timpul operatiei poate sa apara aceasta complicatie, iar daca este cazul Dna Dr. trebuie sa actioneze conform dorintei Dvs.
Decizia de se interveni chirurgical trebuie luata in primul rand in functie de dorinta de avea copii in viitorul apropiat.

- 23 Noi 2014 15:30

Va multumesc mult pentru raspus, dorinta de a avea copii pe viitor exista si este mare dar nu-mi ramane decat sa astept sa vad ce se va intampla in urma operatiei. Va multumesc inca odata! 

- 23 Noi 2014 17:55

Cu placere! Dn pacate totul depinde de ceea ce gaseste Dna Doctor la nivelul uterului si de cum va decurge interventia chirurgicala. Va doresc multa sanatate si sa treceti cu bine peste aceasta problema de sanatate!

Va rugam sa va autentificati sau Inregistrati-va pentru a raspunde