Astm bronsic si donarea de sange

dromiketes in 26 Noi 2014 10:42 Categorie Astm

Buna ziua. Sunt donator onorific de sange de mai multi ani. In chestionarul pe care trebuie sa-l completez, printre boli este specificat si astmul. Eu nu am si nu stiam sa fi avut vreodata astm de aceea nu mi-am pus mari probleme in legatura cu asta. Nu sunt sigur, dar cand am inceput sa donez, in primii ani nici nu cred ca era astmul pe lista. Revin. In urma cu cativa ani am aflat ca pe vremea cand eram foarte mic, pana la 6-7 ani cred, am avut o bronsita asmatiforma ( cred ca denumirea veche a astmului bronsic). Am urmat un tratament care si-a facut efectul, avand in vedere ca nici nu imi aminteam sa fi avut si nici nu au aparut probleme ulterioare. La fel, nu imi aduc aminte sa fi avut probleme de respiratie sau cand faceam efort. Ulterior, am facut chiar sport la nivel organizat si nu am avut niciodata probleme. Oricum, am specificat bronsita medicului care face trierea, in doua randuri chiar, si a spus ca nu e o problema care sa impiedice donarea. Mi-a spus ca sunt intr-adevar niste anticorpi sau ceva de genul (sper sa fi inteles corect) care se formeaza care nu dispar toata viata si ca asta ar fi problema in cazul astmului.

Ulterior, revenindu-mi in minte problema asta, am cautat pe net si am gasit destul de multe pareri, unii spunand ca o bronsita asmatiforma avuta in copilarie poate sa fie un motiv serios pentru ca o persoana sa nu poata dona sange.

Prin strainatare, pe site-urile de specialitate, se mentioneaza ca pot dona chiar si bolnavii de astm atat timp cat nu au simptome grave.

As dori sa aflu o parere pertinenta in legatura cu acest caz. Este nevoie sa solicit analize suplimentare?

Oricum voi intreba si medicul la urmatoarea donare, dar as dori sa stiu preventiv care e situatia.

Mentionez ca nu am avut nicio problema la donare si la analize, dincontra, la un moment dat mi s-a spus ca sangele are o compozitie foarte buna. Va multumesc anticipat.

3 răspunsuri

- 26 Noi 2014 15:04

Buna ziua,
In primul rand felicitari pentru faptul ca donati sange si in acest fel cu siguranta ati salvat foarte multe vieti. Astmul bronsic, mai ales in formele severe de boala intr-adevar poate reprezenta o contraindictie pentru a dona sange. Insa in cazul Dvs. nu a fost stabilit acest diagnostic si nici nu ati avut probeleme de sanatate care sa implice lipsa de aer (dispnee).
Respectiva bronsita astmatiforma din copilarie, asa cum o descrie denumire seamana cu astmul, dar nu inseamna obligatoriu ca este astm. De obicei prezenta unei astfel de bronsite poate anunta debutul unui astm bronsic sau poate sa nu aiba nicio semnificatie si sa fie doar un episod singular.
Pentru a stabili daca exista in prezent anumite probleme pulmonare va recomand sa consultati un medic pneumolog pentru o radiografie toracica si o spirometrie. In urma acestor investigatii si a examenului clinic se va stabili exact daca exista probleme de natura respiratorie.
In principiu chiar si daca ar fi atat timp cat starea Dvs. de sanatate este bun teoretic nu ar trebui sa fie un impediment pentru a dona sange.

- 27 Noi 2014 9:14

Va multumesc mult pentru raspuns si apreciez consistenta sa. De vreo doua ori mi s-a facut si radiografie la plamani inainte de donare. Cred ca era la anumite intervale, dar nu mi s-a mai facut de cativa ani. Nu stiu cat de revelator este un astfel de control, dar probabil ca acopera minimul necesar pentru donare.

- 27 Noi 2014 11:58

Cu placere! Radiografia este indicata in primul rand pentru diagnosticul tuberculozei fiind o investigatie recomandata de rutina. Spirometria insa poate stabili daca este prezent astmul bronsic sau nu.

Va rugam sa va autentificati sau Inregistrati-va pentru a raspunde