Ar trebui sa fac histerectomie?

Miru in 12 Dec 2014 23:23 Categorie Boli genitale feminine

Buna ziua, am 28 de ani si nu am copii. Anul trecut in februarie am fost diagnosticata cu Cin3, H-SIL. Mi s-a facut o conizatie si diagnosticul dat in urma biopsiei a fost: adenocarcinom mucinos endocervical in situ, margini chirurgicale libere de leziune. In august am facut un test papanicolau rezultatul fiind unul bun: negativ pt leziune intraepiteliala sau maligna. Am mers la doi medici, primul a spus ca exista un risc sa fi ramas niste reziduri, si ca pt a scapa de riscuri este recomandata histerectomia. Celalalt medic a spus ca nu mai am niciun risc pt ca am avut margini libere de leziune si testul papanicolau a confirmat faptul ca leziunea nu mai exista. Stau tot timpul cu teama ca leziunea ar putea aparea din nou. Ce ma sfatuiti: sa optez pt histerectomie? Sau sa merg din 6 in 6 luni pt testul pap? Ar putea reaparea leziunea? Si daca da atunci ea poate fi descoperita din timp? Mentionez ca am facut testarea HPV si nu s-a descoperit prezenta virusului. Multumesc mult

3 răspunsuri

- 13 Dec 2014 0:59

Buna ziua,
In cancerul de col uterin intotdeauna la pacientele tinere, care nu au copii se alege tratamentul conservator al functiei reproductive. Doar in cazul in care este pusa in pericol viata pacientei (recidiva cancer de col uterin sau cancer de col pentru care nu se poate face conizatie) atunci se efectueaza histerectomia.
Avand in vedere rezultatul biopsiei a stabilit faptul ca tumora a fost scoasa in totalitate, iar marginile erau cu tesut sanatos atunci exista mari sanse ca sa nu apara recidive. Va recomand sa continuati prin controale medicale perioadice. Exista posibilitatea de recidiva, dar supravegherea este stabilita in asa fel incat orice recidiva sa fie depistata din timp.

- 14 Dec 2014 1:47

Multumesc! 

Va rugam sa va autentificati sau Inregistrati-va pentru a raspunde