Substanta activa: corifollitropinum alfa
Producator: N.V. Organon, Olanda
Grupa farmaceutica: hormoni sexuali şi modulatori ai aparatului genital, gonadotropine

Indicatii:

Stimularea ovariană controlată (SOC) în asociere cu un antagonist de GnRH pentru inducerea dezvoltării de foliculi multipli la femeile care participă la un program de tehnici de reproducere asistată (TRA).

Contraindicatii:

* Hipersensibilitate la substanţa activă sau la oricare dintre excipienţi.
* Tumori ovariene, de sân, uterine, hipofizare sau hipotalamice.
* Sângerări vaginale anormale (nu menstruale) fără o cauză cunoscută/diagnosticată.
* Insuficienţă ovariană primară.
* Chisturi ovariene sau ovare mărite în volum.
* Antecedente de sindrom de hiperstimulare ovariană (SHSO).
* Un ciclu anterior de SOC care a determinat mai mult de 30 foliculi ≥ 11 mm măsuraţi prin examinare ecografică.
* Un număr iniţial de foliculi antrali > 20.
* Tumori fibromatoase uterine incompatibile cu sarcina.
* Malformaţii ale organelor de reproducere incompatibile cu sarcina.

Administrare:

Tratamentul cu Elonva trebuie iniţiat sub supravegherea unui medic cu experienţă în tratamentul problemelor de fertilitate.
Doze
La femeile cu o greutate corporală ≤ 60 kilograme trebuie administrată o singură doză de 100 micrograme.
La femeile cu o greutate corporală > 60 kilograme trebuie administrată o singură doză de 150 micrograme.
Stimulare ziua 1:
Elonva trebuie administrată ca injecţie subcutanată unică, de preferinţă la nivelul peretelui abdominal, în timpul fazei foliculare precoce a ciclului menstrual.
Dozele recomandate de Elonva au fost stabilite numai în cadrul unei scheme terapeutice cu un antagonist de GnRH.
Stimulare ziua 5 sau 6:
Tratamentul cu un antagonist al hormonului eliberator de gonadotropină (GnRH) trebuie iniţiat în ziua 5 sau 6 a stimulării în funcţie de răspunsul ovarian, adică numărul şi mărimea foliculilor în creştere şi/sau valoarea sanguină a estradiolului. Antagonistul GnRH este utilizat pentru prevenirea prematură a oscilaţiilor hormonului luteinizant (LH).
Stimulare ziua 8:
Şapte zile de la injecţia cu Elonva, tratamentul trebuie continuat cu injecţii zilnice de hormon foliculostimulant uman recombinant (FSHr) până la obţinerea criteriilor pentru declanşarea maturării finale a ovocitului (3 foliculi ≥ 17 mm). Doza zilnică de FSHr poate depinde de răspunsul ovarian. La femeile cu răspuns normal, este recomandată o doză zilnică de FSHr de 150 UI. Poate fi omisă administrarea de FSHr în ziua administrării gonadotropinei corionice umane (hCG), în funcţie de răspunsul ovarian. În general, dezvoltarea foliculară adecvată este obţinută în medie în a noua zi de tratament (interval 6 până la 18 zile).
De îndată ce sunt observaţi 3 foliculi ≥ 17 mm, se administrează o singură injecţie de 5000 până la 1000 UI hCG în aceeaşi zi sau ziua următoare pentru a induce maturarea finală a ovocitului. În cazul unui răspuns ovarian excesiv, vezi recomandările de la pct. 4.4 pentru a reduce la minim riscul de a dezvolta sindrom de hiperstimulare ovariană (SHSO).
Grupe speciale de pacienţi
Insuficienţă renală: nu au fost efectuate studii clinice la pacienţi cu insuficienţă renală. Deoarece eliminarea de corifollitropină alfa poate fi afectată la pacienţii cu insuficienţă renală, nu este recomandată utilizraea Elonva la aceste femei.
Insuficienţă hepatică: deşi nu sunt disponibile date la pacienţii cu insuficienţă hepatică, insuficienţa hepatică este improbabil să afecteze eliminarea de colifollitropină alfa.
Copii şi adolescenţi
Utilizare Elonva la copii şi adolescenţi pentru indicaţia aprobată nu este relevantă.
Mod de administrare
Injecţiile subcutanate cu Elonva pot fi realizate de către pacientă sau partenerul acesteia, cu condiţia asigurării unor instrucţiuni adecvate de către medic. Autoadministrarea Elonva trebuie efectuată numai de către femei care sunt bine motivate, instruite adecvat şi cu acces la consiliere de specialitate.

Compozitie:

Fiecare seringă preumplută conţine corifollitropină alfa 100 micrograme în 0,5 ml soluţie injectabilă.
Corifollitropină alfa este o glicoproteină produsă în celulele ovariene de hamster chinezesc (OHC) prin tehnologia ADN recombinant.

Lista excipienţilor
Citrat de sodiu
Zahăr
Polisorbat 20
Metionină
Hidroxid de sodiu (pentru ajustarea pH-ului)
Acid clorhidric (pentru ajustarea pH-ului)
Apă pentru preparate injectabile

Precautii:

• Înainte de începerea tratamentului, trebuie evaluate corespunzător infertilitatea cuplului şi posibilele contraindicaţii pentru sarcină. În special, femeile trebuie evaluate pentru hipotiroidism, deficienţă adrenocorticală, hiperprolactinemie şi tumori pituitare sau hipotalamice
şi trebuie administrat tratamentul specific corespunzător.
* Elonva se va administra numai prin injecţii subcutanate unice. Nu trebuie administrate injecţii suplimentare de Elonva în decursul aceluiaşi ciclu de tratament.

* În primele şapte zile de la administrarea Elonva, nu trebuie administrat FSHr.
* La pacientele cu insuficienţă renală uşoară, moderată sau severă, se poate ca excreţia de corifollitropină alfa să fie afectată. Prin urmare, nu se recomandă administrarea Elonva la aceste femei.
* Există date limitate privind administrarea Elonva în asociere cu un agonist de GnRH.
Rezultatele unui studiu de mici dimensiuni, necontrolat sugerează un răspuns ovarian mai mare, comparativ cu cel din administrarea în asociere cu un antagonist de GnRH. Prin urmare, utilizarea Elonva nu este recomandată în asociere cu un agonist de GnRH.
* Elonva nu a fost studiată la pacientele cu sindromul ovarelor polichistice (SOPC). La aceste femei nu se recomandă administrarea Elonva.
* S-a demonstrat că răspunsul ovarian este mai mare după tratamentul cu Elonva decât după tratamentul zilnic cu FSHr. Prin urmare, femeile cu factori de risc cunoscuţi pentru un răspuns ovarian mare pot fi predispuse, în mod special, la apariţia SHSO în timpul sau după tratamentul
cu Elonva. La femeile la care se efectuează primul ciclu de stimulare ovariană, la care factorii de risc sunt numai partial cunoscuţi, se recomandă monitorizarea atentă pentru răspunsul exagerat ovarian potenţial.
* Sindrom de hiperstimulare ovariană (SHSO):
SHSO este un eveniment medical diferit faţă de mărirea în volum a ovarelor necomplicată. Semnele clinice şi simptomele SHSO de intensitate uşoară şi moderată sunt durere abdominală, greaţă, diaree, mărire uşoară până la moderată în volum a ovarelor şi chisturi ovariene. SHSO sever poate pune viaţa în pericol. Semnele clinice şi simptomele SHSO sever sunt chisturi ovariene mari (predispuse la ruptură), durere abdominală acută, ascită, pleurezie, hidrotorax, dispnee, oligurie, anomalii hematologice şi creştere ponderală. În rare ocazii, poate surveni, în asociere cu SHSO, tromboembolismul venos sau arterial.
Semnele şi simptomele SHSO sunt stimulate de administrarea gonadotropinei corionice umane (hCG) şi de sarcină (hCG endogen). SHSO precoce apare, de regulă, în primele 10 zile de la administrarea hCG şi se poate asocia cu un răspuns ovarian excesiv la stimularea
gonadotropinică. De regulă, SHSO precoce dispare spontan la apariţia menstrelor. SHSO tardiv apare la peste 10 zile de la administrarea hCG, drept consecinţă a sarcinii (multiple). Din cauza acestui risc de apariţie a SHSO, pacientele trebuie monitorizate timp de cel puţin două
săptămâni după administrarea hCG.
Pentru a reduce la minim riscul de SHSO, trebuie efectuate evaluări ecografice ale dezvoltării foliculilor şi/sau determinarea valorilor serice de estradiol înainte de tratament şi la intervale regulate în timpul tratamentului. În TRA există un risc crescut de SHSO cu 18 sau mai mulţi
foliculi cu diametrul de 11 mm sau mai mare. Când există în total 30 sau mai mulţi foliculi, se recomandă oprirea administrării hCG.
Pentru prevenirea SHSO, pot fi utilizate următoarele măsuri, în funcţie de răspunsul ovarian:
- oprirea stimulări ulterioare cu o gonadotropină timp de maxim 3 zile;
- amânarea declanşării maturării finale a ovocitului prin administrarea hCG până când valorile de estradiol se stabilizează sau scad;
- administrarea unei doze de hCG mai mici de 10000 UI pentru declanşarea maturării finale a ovocitului, de exemplu 5000 UI hCG sau 250 micrograme hCGr (care este echivalent cu aproximativ 6500 UI);
- crioprezervarea tuturor embrionilor pentru un transfer viitor;
- oprirea administrării hCG şi renunţarea la ciclul de tratament.
Pentru susţinerea fazei luteale, trebuie evitată administrarea hCG.
Complianţa faţă de doza şi schema terapeutică de Elonva recomandate şi monitorizarea atentă a răspunsului ovarian sunt importante pentru a reduce la minim riscul de SHSO.
* Sarcinile şi naşterile multiple au fost raportate în cazul tuturor tratamentelor cu gonadotropine.
Femeia şi partenerul acesteia trebuie informaţi asupra riscurilor posibile pentru mamă (complicaţii ale sarcinii şi naşterii) şi pentru nou-născut (greutate mică la naştere) înaintea iniţierii tratamentului. La femeile la care se efectuează proceduri TRA, riscul de sarcină
multiplă este legat, în principal, de numărul embrionilor transferaţi.
* Deoarece femeile infertile la care se efectuează TRA şi, în special, fertilizare in vitro (FIV), prezintă frecvent anomalii ale trompelor uterine, incidenţa sarcinilor ectopice putând fi crescută.
Este importantă confirmarea ecografică precoce a faptului că sarcina este intrauterină şi excluderea posibilităţii sarcinii extrauterine.
* Incidenţa malformaţiilor congenitale după TRA poate fi uşor mai crescută decât în cazul concepţiei spontane. Se consideră că acest lucru se datorează diferenţelor între caracteristicile parentale (de exemplu vârsta mamei, caracteristicile spermei) şi incidenţei mai mari a sarcinilor
multiple.
* Au existat raportări de neoplasme ovariene şi alte tumori ale sistemului de reproducere, atât benigne, cât şi maligne, la femeile care au urmat scheme terapeutice multiple pentru tratamentul infertilităţii. Nu s-a stabilit încă dacă tratamentul cu gonadotropine creşte sau nu riscul iniţial de astfel de tumori la femeile infertile.
* La femeile cu factori de risc pentru evenimente tromboembolice, general recunoscuţi, cum sunt antecedentele heredocolaterale sau personale, obezitatea severă (indice de masă corporală > 30 kg/m2) sau trombofilia, tratamentul cu gonadotropine poate creşte suplimentar acest risc.
La aceste femei, beneficiile administrării gonadotropinelor trebuie considerate în raport cu riscurile. Trebuie remarcat, cu toate acestea, că sarcina în sine asociază, de asemenea, un risc de tromboză.

Atentionari:

Efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje
Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Elonva poate produce ameţeli. Femeile trebuie sfătuite ca, în cazul în care prezintă ameţeli, să nu conducă vehicule sau să nu folosească utilaje.

Reactii adverse:

Reacţiile adverse medicamentoase raportate cel mai frecvent în timpul tratamentului cu Elonva în studiile clinice sunt SHSO (5,2%, vezi, de asemenea, pct. 4.4), durere (4,1%) şi disconfort pelvin (5,5%), cefalee (3,2%), greaţă (1,7%), fatigabilitate (1,4%) şi simptome la nivelul sânului (inclusiv sensibilitate) (1,2%).
Tabelul de mai jos prezintă principalele reacţiii adverse medicamentoase la femeile tratate cu Elonva în studiile clinice, în funcţie de aparate, sisteme şi organe şi de frecvenţă: frecvente (≥1/100 şi Aparate, sisteme şi organe Frecvenţă Reacţie adversă
Tulburări ale sistemului nervos
Frecvente
Mai puţin frecvente
Cefalee
Ameţeli
Tulburări gastro-intestinale Frecvente
Mai puţin frecvente
Greaţă
Durere abdominală, vărsături, diaree, constipaţie şi distensie abdominală
Tulburări ale aparatului genital şi sânului
Frecvente
Mai puţin frecvente
SHSO, durere şi disconfort pelvin, simptome la nivelul sânului
Torsiune ovariană
Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare
Frecvente
Fatigabilitate
În plus, s-au raportat sarcina ectopică, avortul şi sarcinile multiple. Acestea sunt considerate a fi asociate cu procedurile TRA sau cu sarcina ulterioară.

Supradozaj:

Mai mult de o injecţie de Elonva într-un ciclu de tratament sau o doză prea mare de Elonva şi/sau FSHr cel mai probabil creşte riscul de SHSO.

Interactiuni cu alte medicamente:

Nu s-au efectuat studii privind interacţiunile dintre Elonva şi alte medicamente. Deoarece corifollitropină alfa nu este un substrat pentru enzimele sistemului citocromului P450, nu se anticipează interacţiuni metabolice cu alte medicamente.

Sarcina si alaptarea:

Sarcina
Nu au fost raportate riscuri teratogene, ca urmare a stimulării ovariene controlate, în cazul administrării clinice a gonadotropinelor. Dacă apare expunerea inadecvată la Elonva în timpul sarcinii, nu există date clinice suficiente care să excludă un rezultat anormal al sarcinii. Studiile la animale au evidenţiat efecte toxice asupra funcţiei de reproducere.
Utilizarea Elonva în timpul sarcinii nu este indicată.
Alăptarea
Utilizarea Elonva în timpul alăptării nu este indicată.

Prezentare ambalaj:

Elonva este ambalat în seringi preumplute cu dispozitiv Luer de 1 ml (sticlă hidrolitică de tip I), prevăzute cu un piston din elastomer de brombutil şi un capac protector detaşabil. Seringa este prevăzută cu un sistem de siguranţă automat de prevenire a înţepării cu acul folosit după utilizare şi este ambalată împreună cu un ac pentru injecţie steril. Fiecare seringă preumplută conţine 0,5 ml soluţie injectabilă.
Elonva este disponibilă în ambalaje cu 1 seringă preumplută.

Conditii de pastrare:

A se păstra la frigider (2-8°C). Pentru comoditate, pacienta poate păstra medicamentul la temperaturi de sau sub 25°C pentru o perioadă de cel mult 1 lună.

A nu se congela.
A se păstra seringa în ambalajul secundar pentru a o proteja de lumină.