Pancreatita cronica

Ce este pancreatita cronica
  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

 

Informatii generale

Pacreatita cronica  reprezinta o inflamatie cronica a pancreasului asociata cu fibroza (tesutul pancreatic e inlocuit cu tesut fibros) care evolueaza catre atrofie progresiva cu afectarea treptata a functiei endocrine si exocrine a pancreasului. Boala are o prevalenta clinica de 1% din populatia generala.
Pancreatita cronica este determinata de precipitarea proteinelor si calcificarea lor in canalele pancreatice mici care sunt astfel obstruate, se dilata si se rup, ajungandu-se la fibroze periductale, la atrofie acinoasa si in cele din urma la alterarea stucturii pancreasului.
Boala apare mai frecvent la barbatii intre 40-50 de ani, dupa un consum indelungat de alcool, chiar daca acesta este in cantitati relativ mici (in jur de 50 ml/zi). Efectele pancreatitei cronice sunt ireversibile asupra functionarii pancreasului.

Cauze

-alcoolismul cronic 60-90%
-malnutritia proteica (deficit alimentar de proteine)
-traumatismele
-stomacul operat
-hipercalcemia (nivel de calciu in sange crescut)
-radioterapia abdominala
-fibroza pancreatica
-tumori pancreatice
-cauze genetice sau posterior

Simptome

Pancreatita cronica este caracterizata de triada clasica: durere abdominala + steatoree (scaune cu grasimi) + scadere in greutate.
Durerea reprezinta simptomul cel mai important. Ea este localizata, de obicei, in epigastru cu iradiere subcostala stanga. Este intensa putand impune pozitii antalgice, cum ar fi pozitia ghemuita cu flexia coapselor pe abdomen.
Durerea poate fi accentuata de alimentatie, mai ales de alimentele grase si de alcool.Ea poate evolua in crize pe fondul unei dureri continue. Nu dispare la antiacide.
Scaderea in greutate este rezultatul reducerii ingestiei pentru prevenirea durerilor,dar si a reducerii secretiei pancreatice si aparitiei tulburarilor de malabsorbtie.
Malabsorbtia se manifesta sub forma de steatoree. Desi exista si o malabsorbtie glucidica si lipidica ele nu se manifesta clinic.
Mai tarziu poate sa apara diabetul zaharat determinat de alterarea insulelor Langerhans. El se manifesta de obicei ca o scadere a tolerantei la glucide si uneori cu o hiperglicemie a jeun (pe nemancate). Diabetul zaharat este sensibil la antidiabeticele orale. Poate prezenta crize frecvente de hipoglicemie. Cetoacidoza este foarte rara si necesita cantitati mari de insulina.
Examenul fizic nu ofera prea multe informatii. La palparea epigastrului si a hipocondrului stang se poate constata o sensibilitate,iar uneori se pot palpa mici chisturi.
Investigatii paraclinice
Pentru confirmarea diagnosticului se pot efectua o serie de investigatii paraclice, ca de exemplu examenul radiologic (simpla si cu substanta de contrast) si ecografia abdominala cu ajutorul carora se pot depista modificarile morfologice (de structura) ale pancreasului ,precum si o serie de investigatii de laborator privind amilazemia, tripsinogenul, fosfataza alcalina, toleranta la glucoza, testul de stimulare cu secretina, testul Schilling si examenul coprologic pentru a depista prezenta grasimilor in scaun.

Tratament

Are ca obiective combaterea durerii, corectarea insuficientei pancreatice exocrine si endocrine precum si prevenirea complicatiilor. In acest sens se poate apela la un regim igieno-dietetic si la un tratament medicamentos.
1.Regimul igieno-dietetic
Priveste in primul rand evitarea consumului de alcool.
Pe de alta parte datorita faptului ca se ajunge la o scadere in greutate, in pancreatita cronica se recomanda consumarea a 2500-3000 de calorii/zi.
In cazul intolerantei la glucide, acestea vor fi reduse dar nu sub 250 grame/zi, asociindu-se la nevoie tratamentul cu insulina.
Consumul de lipide va fi redus si se va prefera untul, uleiul de floarea soarelui sau de soia, care sunt mai usor de tolerat.
2.Tratamentul medicamentos
Priveste tratamentul durerii si al malabsorbtiei.
Pentru durere se pot administra antialgice, asa cum ar fi paracetamolul, codeina, tramadolul si pentazocina.
Pentru combaterea malabsorbtiei se vor putea administra enzime pancreatice asa cum ar fi trifermentul, panzcebil, mezim forte care pe langa faptul ca favorizeaza digestia, reduc secretia pancreatica si presiunea intraluminala.De asemenea se mai poate folosi octreotidul in doze de 0,1 mg de 3 ori/zi care reduce durerea si inhiba secretia pancreatica.

Sursa foto: www.pancreatitiscenter.org



loading...