Otita medie acuta

Otita medie acuta - cauze, simptome, tratament
  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

 

Informatii generale

Otita medie acuta reprezinta inflamatia acuta bacteriana a urechii medii, a carei evolutii spontane este catre supuratie si perforatie a timpanului. Infectia urechii cel mai frecvent apare ca o urmare a unei infectii respiratorii superioare de tipul rinofaringitei (raceala banala) sau adenoidita acuta/cronica (polipii).

Cauze

Etiologia bolii este reprezentata de bacterii precum Strepococul Pneumoniae, Haemophilus Influenzae, Streptococul Beta hemolitic de grup A, Stafilococul Aureus si Moraxella catharalis.

Factorii favorizanti implicati in aparitia otitei cu pneumococ sunt considerati a fi sexul masculim, varsta mica (sugari, copii mici), frecventarea unei colecivitati, expunerea pasiva la fumat, frati sau surori cu otita recurenta, deficite imune, malformatii ale cavitatii bucale sau nasului si starea de purtator nazofaringian de pneumococ .

Infectia urechii in caz de otita medie acuta se produce prin intermediul trompei lui Eustachio care este un canal de legatura intre timpan (urechea medie) si nazofaringe. Anatomia acestui canal la copii favorizeaza accesul infectiei catre casa timpanului datorita faptului ca are un traiect scurt si orizontalizat si cu un diametru mare.

Simptome

Manifestarile clinice pentru otita medie acuta sunt:

Copil mare  – de cele mai multe ori ii anunta pe parinti de prezenta durerii la nivelul urechii afectate (otalgie) si chiar arata cu degetul sau se prinde cu mainile de urechiuse. Febra este o manifestare constanta in otita acuta si este prezenta inca de la inceputul bolii.Alte simptome determinate de afectarea urechii medii sunt: sucurgerea de lichid purulent (otoree), diminuarea auzului (hipoacuzie), senzatie de ureche infundata, senzatie pulsatila sau copilul spune ca aude zgomote, pocnituri la nivelul urechii. Copilul mai poate acuza ameteala si se pot observa inclusiv tulburari de echilibru.
Sugarul  – neputand sa comunice simptomele de otita acuta, afectiunea de obicei se manifesta prin agitatie, indispozitie, tipat, plans inconsolabil, refuzul alimentatiei, varsaturi, scaune diareeice si prezenta secretiei la nivelul urechilor (otoree). Toate aceste manifestari clinice sunt insotite de febra, care poate determina inclusiv convulsii febrile.

Diagnosticul se stabileste pe baza unui examen ORL care evidentiaza faptul ca timpanul este hiperemic , cu pierderea luciului (opacifiere), bombat si cu motilitate diminuata. Otorea purulenta este de obicei insotita de perforarea timpanului.

Complicatiile otitei medii acute sunt:

Otita medie purulenta cronica, permanenta sau recurenta, caracterizata prin otoree purulenta cronica. Examenul ORL al urechii afectate evidentiaza perforarea centrala a timpanului, care nu are tendinta de vindecare spontana dupa disparitia puroiului sau prezenta unui colesteatom( granulom inflamator care se impregneaza secundar cu saruri de colesterol) care intretine supuratia (caracteristic pentru infectiile otice cu Proteus sau Piocianic – Pseudomonas)
Otomastoidita se caracterizeaza prin localizarea procesului inflamator exudativ (purulent) la nivelul celulelor mastoidiene (osul din spatele urechii) si prin dezvoltarea osteite necrozante. La sugar se observa o crestere nesatisfacatoare, tegumente palide, inapetenta, varsaturi, diaree recurenta si o tumefactie retroauriculara (umflatura in spatele urechii) cu caracter inflamator – roseata locala, durere, zona umflata.
Paralizia nervului facial – de multe ori este tranzitorie.
Procese supurative intracraniene – meningita purulenta, tromboflebita sinusului lateral, abces cerebral,
Infectii: bronhopneumonie, infectie urinara,
Infectie generalizata: septicemie.

Tratamentul

Tratamentul consta in respectarea unor reguli simple precum plasarea unor comprese calde la nivelul urechii afectate (caldura locala), in casa trebuie sa fie o atmosfera umeda pentru a favoriza desfundarea nasului si evitarea fumatului in casa completat de tratamentul medical bazat pe: drenarea casei timpanului prin timpanocenteza sau timpanostomie cu plasarea unui tub de drenaj.
Tratamentul cu antibiotice este instituit de catre medic, de electie se administreaza antibiotice precum Amoxicilina 80-90 mg/kgc/zi, Ampicilina 100mg/kgc/zi, Augmentin, 50- 80 mg/kgc/zi sau Cefaclor 40-50mg/kgc/zi durata medie a tratamentului fiind de 7-10 zile.
Pentru calmarea durerii se pot folosi analgezice locale precum Otocalm, Otipax, Otorelax. Nu se administreaza aceste solutii daca exista secretii purulente la nivelul urechii.
Tratamentul febrei se face cu medicamente antipiretice: Paracetamol (Panadol, Efferalgan) alternativ cu Ibuprofen (Ibalgin, Nurofen).

Sursa foto: www.ent-surgery.com.auloading...