Dermatita atopica

Ce este dermatita atopica
 1. Informatii Generale
 2. Cauze
 3. Simptome
 4. Tratament

 

Informatii generale

Dermatita atopica (sau Eczema) este o afectiune a pielii care consta dintr-o eruptie pruriginoasa (mancarime),exsudativa (cu lichid) sau lichenificata (ingrosata), la nivelul fetei, gatului, portiunii superioare a trunchiului, articulatiei pumnului, mainilor si in plicile antebratului si genunchiului.
Ele au tendinta la recidive,cu remisiuni.
Criteriile de diagnostic in dermatita atopica includ: pruritul, morfologia si distributia tipice (lichenificare in zonele de flexie – de indoire – la adulti; afectare faciala si a fetelor de extensie – de intindere – la sugari) si tendinta catre o dermatita cronica.
Poate fi tratata iar eficacitatea tratamentului este maxima daca pacientul respecta aspectele de ingrijire a pielii si modalitatile specifice de utilizare a preparatelor medicamentoase.

Dermatita atopica apare mai ales la sugari (60% din cazuri), la copii mici si rar la adulti.

Cauze

Cauzele care determina aparitia dermatitei atopice nu sunt complet elucidate, fiind considerata o boala multifactorială. Dermatita atopica este la intersecția dintre interacțiunea mai multor factori: factorii genetici si factorii de mediu, alterarea funcției de barieră a pielii și modificarea răspunsului imun al organismului
Factori de mediu si factorii declanșatori: – sunt cei care declanșează și întrețin boala fiind responsabili de creșterea frecvenței cazurilor de dermatita atopică. Acești factori determină o sensibilizare crescută ( hiperreactivitate cutanată) la nivelul pielii, responsabilă de manifestările clinice ale bolii.
Factorii trigger (declanșatori):

 • Sezonieri și climaterici: exista influențe ale evoluției dermatitei atopice legate de anotimp, simptomele se intensifică toamna și iarna și la fluctuații mari de temperatură. Expunerea de soare este considerată a fi benefică, dar poate determina și o fotosensibilitate în același timp. Umiditatea scăzută sau supraîncălzirea (temperatura în casă prea mare, îmbrăcămintea prea groasă sau strâmtă pe corp, băi cu apă fierbinte)
 • Iritanți și alergenii de contact:
 • Săpunuri agresive care îndepărtează filmul lipidic de la suprafața pielii
 • Hainele din lână și fibre sintetice (atenție și la hainele din bumbac însă colorate)
 • Expunerea constantă la fumul de țigară (fumatul pasiv)
 • Sulfatul de sodium
 • Produse de curățare: dezinfectantele (clorul), detergent, balsam de rufe
 • Solvenți
 • Factorii ocupaționali.
 • Infecțiosi: toxine produse de anumite bacterii sau fungi care se găsesc la nivelul pielii Staphylococcus aureus, Candida albicans, Pityrosporum
 • Alimentari: alergia și intoleranța alimentară (ex: laptele de vacă, ouă, produse din soia, fructe de pădure, căpsuni, pește, fructe de mare, nuci, arahide, alune, roșii, citrice, ciocolata)
 • Hormonali și emoționali: sarcina, ciclului menstrual, menopauza și perioadele de stres sunt asociate cu exacerbări.
 • Alergeni de mediu: praful de casă – acarieni, polen, mucegaiuri, pene, puf sau scuame de animale
 • Medicamentele şi vaccinurile: antibiotice – peniciline, cefalosporine, tetracicline etc.; sulfanilamide – Biseptol; vaccinurile produse pe embrion de ou – vaccin antigripal.

Factorii genetici: – multi dintre pacienții cu dermatita atopică au un istoric familial (părinți, bunici, frați, surori) pozitiv pentru triada atopică: dermatită, rinită și astm.
Anomalii imonologice cu alterarea barierei cutanate : pielea iritabilă din dermatita atopica este datorata uscăciunii, legată de o alterare în conținutul lipidic și hidratarea epidermului. Aceasta ipoteza este susținută și de ameliorarea vizibilă a leziunilor atunci când se folosesc loțiuni emoliente, grase.

Simptome

Dermatita atopica infantilă 0-2 ani – (leziuni la nivelul feţei – obraji și frunte, scalp, gât și membre, frecvent leziuni infectate). La sugari debutul dermatitei atopice este de regula pe la 6-12 săptămâni (vârful incidenței fiind la sfârșitul celei de-a doua luni și începutul celei de-a treia luni de viață). Poate aparea la inceput în jurul obrajilor sau pe bărbie sub forma unei iritații faciale în pete care se pot transforma în piele roșie, solzoasă sau ca o spuzeală umedă.
Leziunile sunt plăci eritematoase – edematoase ( roșii și umflate) pe suprafața cărora se dezvoltă rapid vezicule ( asemănătoare unor picături de rouă) intens pruriginoase, care se deschid și lasă leziuni exudative (eroziuni zemuide – umede). Prin uscarea serozității apar crustele. Toate leziunile sunt pe un fond aspru al tegumentelor.
Manifestarile au o evolutie fluctuantă până în jurul vârstei de 2 ani.
Localizarea tipică afectează în special fața (scalpul – pielea capului, obrajii – pomeții, fruntea, regiunea din spatele urechilor), suprafețele de extensie ale membrelor (coate și genunchi)
Localizarea atipică – zona din spatele genunchiului ( zona poplitee);  la nivelul trunchiului;
Manifestările cutanate sunt însoțite de un prurit intens care determină agitația, iritabilitatea bebelușului; Pruritul este accentuat pe parcursul nopții determinând treziri frecvente din somn.
Leziunile  de grataj – determinate de scărpinat apar de obicei după vârsta de 4-5 luni când bebelușul dobândește abilitatea de a-și folosi mânuțele.
Leziunile nu sunt însoțite de febră, apetitul nu este modificat.
Dermatita atopică foarte frecvent este determinată de intoleranța la proteinele din laptele de vacă, acestea pot constitui un factor declanșator și de întreținere a manifestărilor clinice. Este foarte important în tratamentul dermatiei atopice să se identifice factorii implicați în accentuarea leziunilor.

Dermatita atopica la copil 2- 12 ani (eczema afectează cu predilecție pliurile de flexie (genunchi, coate, glezne), părtile laterale ale gâtului, pleoapele și regiunea din jurul ochilor (eritem, edem în jurul ochilor), partea de flexie a pumnilor și gleznelor, zona din spatele urechilor, partea posterioară a coapselor, fesele, frecvent sunt leziuni lichenificate). Este de cele mai multe ori doar o continuare a formei infantile, însă cu un aspect și cu o distribuție modificată a leziunilor, iar elementul central persisita pruritul ( mâncărimea).
Cel mai adesea pielea este uscată și devine cu timpul indurată, îngroșată, lichenificată.
Se produc descumări ale pielii, fisuri sau chiar formarea de cruste sau solzi, precum și cicatrici sau zone hiperpigmentate secundare scărpinatului.
Sunt posibile și alte manifestări alergice: rinite, conjunctivite, astm bronsic

Dermatita atopica la adult – dupa vârsta de 20 de ani (leziuni simetrice: pliuri, mâini, față, gât, brațe, spate, perimamelonar; leziuni lichenificate). Foarte rar se întâmplă ca boala sa debuteze prima dată la maturitate. Adultții cu dermatită atopică sunt predisupuși la dermatita de contact iritantă. Numai 10% din cazurile de dermatita atopică cu debut la vârsta sugarului sau copilului persistă la vârsta adultă.

Tratament

A.Masuri generale
Acesti pacienti au o piele hiperiritabila astfel ca trebuie sa li se explice mai intai, ca orice usuca sau irita pielea ,poate reprezenta o cauza de aparitie a afectiunii. Adultii nu vor face mai mult de o baie pe zi si nu vor folosi spume de baie. Nu se vor folosi manusi de baie sau perii. Dintre sapunuri se pot recomanda: Dove, Eucerin, sapunuri pe baza de glicerina.
Pacientii pot fi iritati de tesaturile aspre cum ar fi lana sau acrilul. Se prefera imbracamintea de bumbac.
Vor evita caldura excesiva deoarece cand transpira fac leziuni de grataj (se scarpina) si accentueaza pruritul.
Dintre alimente cel mai des incriminate sunt lactatele si graul. De regula,pruritul indus de alimente apare la cateva ore de la ingestie.
B.Tratamentul medicamentos
1.Tratamentul topic(local).
Este reprezentat de corticosteroizi sub forma de creme sau unguente. Ei se vor aplica strict pe pielea afectata de dermatita.
Dintre acestia se pot enumera: Locoid crema, Dermovate crema, Advantan milk emulsie (acesta se poate folosi si la copii). Aceste creme se vor aplica de 1-2 ori pe zi
2.Tratamentul sistemic
Corticosteroizii sistemici sunt indicati numai in leziunile severe sau deosebit de intinse.
Se poate folosi prednison-se incepe cu 40-60mg/zi, doza fiind apoi redusa treptat ,in decurs de 2-4 saptamani (niciodata nu se va reduce brusc un corticosteroid).
De asemenea se poate utiliza triamcinolon suspensie intramuscular, administrat ocazional dar nu la intervale mai mici de 4-6 satamani.
In cursul episoadelor acute se poate apela la antibiotice,cum ar fi doxaciclina sau cefalosporine(zinnat-250 mg la 12 ore,Ospexin 500 mg la 12 ore).
Pentru ameliorarea pruritului se vor folosi antihistaminicele (Ketof sirop-10 ml seara, Claritromicina comprimate-1 comprimat seara). Se vor administra doar seara pentru ca produc somnolenta.

Sursa foto: www.skindermatologists.com

 loading...