Depresia
- Informatii Generale
- Cauze
- Simptome
- Tratament
Informatii generale
Depresia psihica este caracterizata de o stare de deprimare profunda resimtita de bolnav ca o durere morala fiind asociata de o lentoare in gandire si activitate.
Depresia este foarte intalnita in practica medicala. Ea este prezenta la peste 30% dintre pacientii care se prezinta la medic si este de doua ori mai fracventa la femei si la persoanele trecute de 60 ani.
Aceasta afectiune produce o scadere a calitatii vietii si prin influentele asupra aparatului cardiovascular iar prin faptul ca afecteaza sistemul imunitar poate determina o scadere a sperantei de viata.
Cauze
-rude de gradul 1 cu antecedente depresive
-o scadere a catecolaminelor, serotoninei, dopaminei
-o pierdere sau o reactie de ostilitate indreptata impotriva propriei persoane
-socuri, emotii prea puternice (cauzate de deces, concediere, divort, boala etc.)
Simptome
-stare de disconfort psihic
-lipsa de interes si de placere
-atitudine pesimista fata de viitor
-devalorizare personala
-sentimente de culpabilitate si dispret
-idei de sinucidere
-tendinta de izolare
-astenie marcata predominant dimineata
-aspect neingrijit
-facies deprimat
-dificultati de concentrare a atentiei
-tulburari de memorie
-tulburari de somn
-dificultati de comunicare
Complicatii
Cea mai frecventa complicatie a depresiei o reprezinta suicidul care poate surveni la 10-15% dintre bolnavi. Suicidul se intalneste mai des la bolnavii singuri, abandonati, vaduvi sau divortati, la alcoolici, la depresivi care sufera de alte boli cronice, incurabile, care au dureri mari sau alte simptome greu de suportat.
Tratament
1. Tratament nemedicamentos
1.1 Psihoterapia
Urmareste sa reduca influenta aspectelor derizorii ale vietii asupra bolnavului, sa modifice tiparele de gandire negativa asupra realitatii care favorizeaza aparitia simptomelor depresive si sa cultive aprecierea pozitiva a realitatii.
1.2 Terapia sociala
Urmareste sustinerea sociala a bolnavului in demersul sau de a combate tulburarile depresive,de a renunta la consumul de alcool si de a se dovedi util familiei si societatii.
2. Tratamentul medicamentos
In tratamentul depresiei se pot folosi o serie de medicamente antidepresive triciclice asa cum ar fi amitriptilina, imipramina, clomipramina si doxepina
Antidepresivele heterociclice sau antidepresivele de generatia a 2-a, asa cum ar fi maprotilina, mianserina si venlafaxina, care nu au efecte anticolinergice si cardiace cum au antidepresivele triciclice.
Se mai pot folosi inhibitori ai monoaminooxidazei(IMAO), care inhiba metabolizarea catecolaminelor in creier si inhibitori de recaptare a serotoninei, asa cum ar fi fluvoxamina, paroxetina, sertralina.
De remarcat ca unele antidepresive ,ca de exemplu amitriptilina, sunt sedative iar altele, cum ar fi nortriptilina, sunt activatoare. De aceea ele se vor alege in functie de manifestarile clinice ale bolnavului.
Antidepresivele pot avea o serie de efecte secundare de exemplu: uscaciunea gurii, tulburari de acomodare vizuala, tulburari de ritm cardiac, scaderea pragului convulsivant si cresterea in greutate.
Ele sunt contraindicate la cardiaci, in adenomul de prostata si in glaucomul cu unghi inchis.
Antidepresivele triciclice nu se asociaza cu IMAO si cu alcoolul.
IMAO au o utilizare mai redusa din cauza efectelor secundare asa cum ar fi sindromul serotoninergic care consta in agitatie psihomotorie, stare confuzionala, tremuraturi, mioclonii, convulsii si hiperpirexie.
Chiar daca are perioade de remisiune, depresia psihica este o boala care necesita un tratament foarte indelungat.
Sursa foto: www.saludalia.com
Articole Medicale
-
Igiena in spitale! Cel mai important factor pentru sanatatea noastraIn ultimul timp se vorbeste din ce in ce mai des despre igiena dinmai mult...
-
Beneficiile sfeclei rosii – Leguma care te pune pe picioare dupa orice boalaSfecla roşie se numără printre cele mai sănătoase legume de pemai mult...
-
Kilogramele in plus – Exces alimentar sau probleme de sanatate ?De multe ori atunci cand vedem o persoana cu probleme de greutate,mai mult...
-
Valori normale ale HCG in sarcinaHCG (gonadotropina corionica umana) mai este cunoscut si sub numelemai mult...
-
Trec printr-un episod depresiv?Depresia scade calitatea vietii si afecteaza starea de bine amai mult...