Colon iritabil

Colon iritabil cauze, simptome, tratament
  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

 

Informatii generale

Colonul iritabil (sindromul de colon iritabil) colita spastica sau colita mucomembranoasa, reprezinta o afectiune functionala a colonului care se manifesta prin tulburari de tranzit care nu au la baza modificari structurale sau biochimice si care nu afecteaza prea mult starea generala a bolnavului.
Colonul iritabil este de doua ori mai frecvent la femeile intre 30-50 de ani si scade dupa varsta de 60 de ani. Cauzele colonului iritabil nu sunt cunoscute cu exactitate dar sunt atat de natura fizica (tulburari de tranzit intestinal, intolerenta alimentara, ) cat si de natura psihica (cel mai adesea stresul).  Desi nu s-a depistat o cauza exacta, se presupune ca mai multi factori contribuie la aparitia sindromului de colon iritabil.

Cauze

La baza colonului iritabil se afla o serie de tulburari de motilitate, de tulburari neurovegetative, endocrine, a unor enzime digestive, a unor disbacteriemii sau a unor intolerante digestive fata de unele alimente.
La bolnavii cu colon iritabil apare un dezechilibru intre functia simpatica care poate determina diaree si functia vagala care poate determina constipatie, rezultand tulburari de tranzit intestinal care constau in alternanta diareei cu constipatia.
In aparitia colonului iritabil mai pot interveni o serie de insuficiente enzimatice, de exemplu insuficienta de peptidaza, lactaza, care pot explica unele intolerante alimentare ale bolnavului.
Pe acest fond se poate adauga si aparitia unor dezechilibre microbiene cu predominanta alternativa a proceselor de fermentatie care duc la diaree, cu cele de putrefactie care duc la constipatie.
Un rol deosebit in aparitia bolii il au factorii neuropsihici. S-a constatat ca bolnavii cu colon iritabil au anumite tulburari psihice cum ar fi anxietatea, depresia, iritabilitatea si insomnia.

Simptome

Tabloul clinic este dominat de alternanta dintre perioadele de diaree si cele de constipatie.Pe langa tulburarile de tranzit mai pot fi prezente:
-senzatia de disconfort abdominal
-dureri abdominale difuze care cedeaza la defecatie
-colici abdominale postprandiale
-senzatia de defecatie incompleta
-flatulenta
-meteorism
-modificari in frecventa si compozitia scaunului

Investigatii paraclinice
Pentru a confirma diagnosticul de colon iritabil se pot efectua o serie de investigatii paraclinice, ca de exemplu, examenul radiologic baritat, colonoscopia, examenul materiilor fecale, investigatii serologice si biochimice pentru a exclude un sindrom de malabsorbtie.

 

Tratament

Tratamentul  are ca obiective combaterea factorilor patogeni,ameliorarea simptomelor si imbunatatirea calitatii vietii.
1.Tratamentul igieono-dietetic
Vizeaza combaterea tulburarilor psihice, a stresului psihic si regimul alimentar.
Regimul alimentar
Variaza in functie de perioada de constipatie sau diaree in care se afla bolnavul.In perioadele de diree se vor evita laptele, produsele lactate, dulciurile concentrate si alimentele bogate in fibre alimentare. In perioada de constipatie se recomanda dimpotriva consumarea alimentelor cu fibre, a painii negre sau de graham.
Combaterea tulburarilor psihice si a stresului psihic
Se va efectua o psihoterapie cognitiva de combatere a atitudinilor negative si se vor practica tehnici de relaxare. In acelasi timp se va explica bolnavului ca este vorba de o boala functionala cu evolutie favorabila care necesita schimbarea stilului de viata, evitarea si combaterea stresului.
2.Tratamentul medicamentos
Pentru combaterea durerilor abdominale se pot utiliza antispasticele asa cum ar fi:  papaverina, scobutil, debridat.
Pentru combaterea diareei se pot folosi: smecta, loperamid, subcitratul de bismut.
Pentru combaterea constipatiei se vor utiliza prokinetice (metoclopramid)  sau laxativele osmotice.
Pentru combaterea meteorismului se pot folosi carbunele medicinal si fermentii intestinali, ca de exemplu: triferment,digestin.
Pentru combaterea tulburarilor psihice se pot utiliza antidepresive si anxiolitice.

Sursa foto: www.guthealth.infoloading...