Colecistita acuta

Ce este colecistita acuta
  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

 

Informatii generale

Colecistita acuta reprezinta inflamatia acuta a colecistului (in termeni populari a „fierei”).
Boala se manifesta prin:
-durere severa,constanta in epigastru sau hipocondrul drept
-sensibilitate in hipocondrul drept
-greata si varsaturi
-febra si leucocitoza (cresterea numarului de leucocite)

Cauze

In peste 90% din cazuri, colecistita este asociata calculilor biliari ( „pietre la fiere” ). Aceasta afectiune apare atunci cand un calcul se inclaveaza (se blocheaza) in canalul cistic iar regiunea din amonte se inflameaza.
Exista si colecistita nelitiazica atunci cand febra neexplicata sau durerea in hipocondrul drept apar dupa o interventie chirurgicala majora in decurs de 2-4 saptamani dupa aceasta sau la un pacient nealimentat per os (pe gura) o lunga perioada de timp.
O alta forma de colecistita este cea infectioasa.

Simptome

Criza acuta este adeseori precipitata de o masa copioasa sau bogata in grasimi si se caracterizeaza prin instalarea relativ brusca a unei dureri intense, constante, localizata in epigastru sau in hipocondrul drept si care, in cazurile necomplicate, poate ceda treptat intr-un interval de 12-18 ore.
Varsaturile apar la circa 75%  dintre pacienti si in jumatate din cazuri ele amelioreaza simptomatologia.
Aproape intotdeauna apare sensibilitate la palpare in hipocondrul drept, de obicei asociata cu aparare musculara (contractura musculara) si durere la decompresiune.
In aproximativ 15% din cazuri,vezica biliara poate fi palpata.
Icterul (coloratia in galben a tegumentelor si mucoaselor) apare la circa 25% dintre pacienti si, atunci cand este persistent sau sever sugereaza posibilitatea unei litiaze coledociene.
De obicei pacientul este febril.

Investigatii paraclinice
1.Investigatii de laborator
-numarul de leucocite este de obicei crescut (12000-15000/mm)
-bilirubina serica totala poate atinge valori de 1-4 mg/dl chiar si in absenta obstructiei caii biliare principale
-aminotransferazele (TGO,TGP,GGT) si fosfataza alcalina sunt adeseori crescute
-amilaza serica este de asemenea crescuta
2.Examene imagistice
Radiografiile abdominale simple evidentiaza calculi in 15% din cazuri.
Ecografia abdominala poate si ea decela pezenta de calculi.
Examinarea radioizotopica cu 99mTc este utila pentru evidentierea obstructiei ductului cistic, cauza de colecistita la majoritatea pacientilor.

Tratament

De obicei, colecistita acuta cedeaza la tratamentul conservator (intreruperea alimentatiei orale, alimentatie intravenoasa, analgezice si antibiotice).
Pentru calmarea durerii , meperidina este preferata morfinei, deoarece produce spasm oddian de mai mica intensitate.
Datorita riscului mare de recidiva a crizelor, colecistectomia (scoaterea colecistului) se efectueaza de obicei dupa 2-3 zile de la internare.
Daca se opteaza pentru tratamentul medical, pacientul (in special diabetic sau varstnic) va fi atent urmarit, din cauza riscului de recurenta crescut al simptomelor si eventual,al aparitiei semnelor de gangrena a vezicii biliare sau colangita.
La pacientii cu risc mare , aspiratia vezicii biliare sub control ecografic (colecistectomie percutanata) poate amana sau chiar evita interventia chirurgicala
Prognostic
Rata mortalitatii prin colecistectomie este mai mica de 1%, dar interventiile chirurgicale asupra tractului biliar sunt mai nefaste pentru varstnici, la care rata mortalitatii atinge 5-10%.
O interventie chirurgicala reusita din punct de vedere tehnic la un pacient fara riscuri este urmata de disparitia totala a simptomelor.

Sursa foto: www.fdhs.comloading...