Cefaleea si migrena

Cefaleea si migrena - cauze, simptome, tratament
  1. Cefaleea
  2. Migrena

 

 

Cefaleea

Este un sindrom extrem de frecvent si apare in foarte multe situatii. Desi la majoritatea pacientilor ce se prezinta pentru cefalee nu exista un substrat patologic (o boala de fond), este totusi important ca aceasta eventualitate sa fie avuta in vedere. De exemplu,cam o treime dintre pacientii cu tumori cerebrale se prezinta cu cefalee ca simptom primar.
Intensitatea, sediul si caracteristicile durerii, si mai ales durata acesteia precum si simptomele neurologice asociate pot furniza date importante asupra etiologiei.

Cauze
Cefaleea severa ce debuteaza acut la un pacient in prealabil sanatos are o probabilitate mai mare de a fi corelata cu o afectiune intracraniana, cum ar fi o hemoragie cerebrala sau o meningita, decat cefaleea cronica.
Cefaleea care perturba somnul, cefaleea de efort si cefaleea paroxistica cu debut recent sunt de asemenea inalt sugestive pentru prezenta unei afectiuni organice, ca si cefaleea  insotita de simptome neurologice cum ar fi somnolenta, tulburarile de vedere sau ale functiilor motorii ale membrelor, convulsiile sau alterarea statusului mental (tulburari de memorie si concentrare).
Cefaleea cronica se datoreaza in mod obisnuit migrenei, tensiunii sau depresiei, dar ea poate fi corelata si cu leziuni intracraniene, traumatisme craniene, spondiloza cervicala, afectiuni stomatologice sau oftalmologice, sinuzita,hipertensiunea arteriala si cu o gama larga de afectiuni medicale generale.

Investigatii si tratament
In functie de aspectul clinic initial , investigatiile cum at fi: TC (tomografie computerizata), RMN (rezonanta magnetica nucleara), electroencefalograma si punctia lombara, sunt necesare.
Tratamentul se face de obicei cu analgezice obisnuite,de regula antiinflamatoare nesteroidiene de genul: aspirinei, ibuprofenului ( ibalgin, nurofen) pentru cefaleea cronica fara o alta cauza organica. Cand acesta nu are efect se poate apela la terapia antimigrenoasa (se va descrie mai jos).
Tratamentul cefaleei din depresie (care este mai intensa dimineata la trezire) se face de regula cu antidepresive triciclice.

Migrena

Migrena clasica este o cefalee pulsatila lateralizata, cu aparitie episodica si cu debut in adolescenta sau la adultul tanar.
In sens mai larg, cefaleea migrenoasa poate fi lateralizata sau generalizata, constanta sau pulsatila si uneori se asociaza cu anorexie (lipsa poftei de mancare), greata, varsaturi, fotofobie si vedere incetosata.
Tulburarile neurologice de focar pot precede sau acompania cefaleea si au fost atribuite vasoconstrictiei ramurilor carotide interne (arterele care vascularizeaza creieul).

Simptome
Apar destul de frecvent tulburari de vedere constand in anomalii de camp vizual: halucinatii luminoase de tipul stelelor, scanteilor, spoturi luminoase neclare (fotopsie), forme geometrice si scotoame scintilante (combinatii intre halucinatii luminoase si deficit de camp vizual).
Mai pot apare si alte simptome cum ar fi afazia sau hipoestezia, lipsa de coordonare, paresteziile sau slabiciunea musculara.
Pacientii relateaza deseori despre antecedentele familiale de migrena (aparute la rude de gradul intai).
Atacurile sunt declansate de stresul emotional sau fizic, lipsa sau excesul de somn, modificarea orarului de masa, alimente specifice (de exemplu,ciocolata), bauturi alcoolice, menstruatie sau utilizarea contraceptivelor.

Tratament
Tratamentul migrenei consta in evitarea oricaror factori precipitanti,asociata cu cu tratamentul farmacologic
In timpul atacurilor acute, la multi dintre pacienti e util repausul in mediu linistit, intr-o camera intunecata pana ce simptomatologia se remite. Un singur analgezic, luat imediat (de exemplu aspirina) duce deseori la ameliorare dar tratamenul cu vasoconstrictoare extracraniene sau alt tip de medicatie este uneori necesar. Cafergotul,o combinatie de tartrat de ergotamina si cofeina este extrem de util; se administreaza una sau doua tablete la debutul durerii sau simptomatologiei premonitorii(asa zisa `aura`), urmate de o tableta la fiecare 30 de minute pana la maxim sase tablete. Din pricina tulburarilor de absorbtie sau a varsaturilor se va administra forma intrarectala a medicamentului.
Preparatele cu ergotamina pot afecta uterul gravid si de aceea trebuie administrate cu prudenta pe timpul sarcinii.
Tratamentul profilactic este necesar in cazul in care cefaleea migrenoasa apare  cu o frecventa mai mare.
Dintre acestea fac parte aspirina, propranololul, amitriptilina, clonidina, metisergid si verapamil.

Sursa foto: sayskakodkar.blogspot.ro

 loading...