Cataracta

 1. Informatii Generale
 2. Cauze
 3. Simptome
 4. Tratament

Informatii Generale

Probabil ati auzit la bunici de aceasta afectiune care apare cel mai frecvent la persoanele trecute de varsta a doua. Cataracta este o pelicula fina opaca care apare la nivelul cristalinului. Acesta blocheaza calea fasciculului luminos spre retina si apar asa numitele tulburari de vedere.  In concluzie, cataracta este o boala care ataca ochiul prin opacifierea cristalinului. Netratarea la timp a acestei boli poate duce chiar si la pierderea vederii. Cataracta se clasifica in mai multe categorii printre care mai importante sunt:

-congenitala – in acest caz aparitia bolii este consecinta unui proces patologic. In acest caz poate sa se prezinte in mai multe forme (capsula posterioara si nucleara, zonala, capsula interioara).
-traumatica – apare in urma unei lezari a capsulei cristaline dupa o lovitura mai dura.
-senila – apare de cele mai multe ori la persoanele trecute de varsta a doua, una din principalele cauze fiind diabetul. In acest caz se schimba treptat culoarea pupilei si vederea scade progresiv.
-complicata – e una din cauzele unor boli intraoculare precum glaucomul sau iridociclita.

Cauze

 • imbatranirea – varsta inaintata prezinta un risc pentru aparitia cataractei senila;
 • diabetul zaharat;
 • boli oftalmologice precum glaucomul sau iridociclita;
 • leziuni oculare (se intampla destul de rar in randul copiiilor);
 • vitrectomia – reprezinta indepartarea lichidului din interiorul globului ocular;
 • hipertensiunea arteriala;
 • hipertrigliceridemia – reprezinta nivelul crescut al trigliceridelor in sange.

Printre factorii de risc care pot duce la aparitia cataractei, se numara si doua vicii de care foarte multi oameni nu pot scapa. Acesti factori de risc sunt fumatul si bautura.

Simptome

Simptomele care pot semnala agravarea acestei boli sunt durerea oculara severa, pierderea pe moment a vederii si vederea dubla sau in ceata. Alte simptome care va pot da semnale de alarma ca puteti suferi de cataracta sunt:

 • vederea neclara sau in ceata;
 • nevoia schimbarii destul de des a lentilelor de la ochelari;
 • fotofobia – persoanele care sufera de fotofobie nu suporta lumina, in special cea puternica;
 • tulburari vizuale destul de frecvente care impiedica desfasurarea in mod normal a activitatiilor zilnice.

Tratament

Unica metoda care se foloseste in acest moment pentru tratarea cataractei este interventia chirurgicala. Aceasta se foloseste pentru a trata in mod special simptomele cauzate de cataracta. Practic se indeparteaza cristalinul care a fost deteriorat de cataracta fiind inlocuit cu o piesa artificiala numita si implant intraocular. Aceasta interventie chirurgicala nu trebuie efectuata imediat dupa ce pacientul afla ca sufera de cataracta. In primele luni pacientul poate sa foloseasca ochelari cu lentile speciale pentru a corecta aceasta problema. In functie de evolutia bolii se poate ajunge si la interventia chirurgicala.loading...