Cancerul mamar

Cancerul mamar - cauze, simptome, tratament
  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Procedee de diagnostic
  5. Tratament

 

Informatii generale

Sanul este localizarea cea mai frecventa a tumorilor maligne la femei, iar cancerul mamar reprezinta a doua cauza de deces prin cancer la femei, dupa cancerul pulmonar.
Varsta medie de a face cancer mamar este intre 60-62 de ani dar, din pacate, tot mai multe femei tinere sunt depistate cu aceata afectiune.
O femeie care a avut cancer la un san are o mare probabilitate de al dezvolta cancer mamar si la celalalt.
Factorii de risc ale cancerului mamar sunt reprezentati de: sarcinile la varste inaintate, antecedentele familiale de cancer mamar, antecedentele personale de cancer sau unele tipuri de displazie mamara (o faza de precancer).Insa in majoritatea cazurilor factorii de risc sunt necunoscuti.
Exista o serie de semne precoce si semne tardive ale bolii.
Semnele precoce constau in :tumora (ca un nodul) unica, nedureroasa la palpare, ferma sau dura, cu margini imprecis delimitate sau modificari mamografice sugestive in absenta tumorii palpabile.
Semnele tardive: retractie tegumentara (a pielii) sau mamelonara, limfadenopatie axilara (noduli palpabili in axila), marirea de volum a sanului, eritem(roseata), edem, durere.

Cauze

Riscul de a face cancer de san creste odata cu varsta.
Antecedente familiale de cancer mamar (riscul de a face cancer creste daca in familie au mai existat cazuri asemenatoare la rude apropiate)
Nuliparele (femeile care sunt la prima sarcina) trecute de 35 ani a caror sarcina a fost dusa la capat.
Menarha (prima menstruatie) precoce si menopauza indusa artificial.
Displazia mamara (boala fibrochistica a sanului – prezenta de multiple formatiuni nodulare)
Au existat modificari la nivelul sanilor
Cancerul de corp uterin
Dieta si stilul de viata
Consumul de alcool
Anumite mutatii genetice – femeile care mostenesc anumite mutatii genetice la nivelul genelor BRCA1 si BRCA2 au un risc mult mai mare de a face cancer mamar.

Semne si simptome

La majoritatea pacientelor primul semn este un nodul, de obicei nedureros la nivelul sanului. Rezulta cat de importanta este autoexaminarea sanului tinand cont ca 90% dintre paciente isi descopera singure afectiunea.
Simptome mai putin frecvente sunt: secretiile mamelonare, eroziunile, retractia, marirea sau pruritul (mancarimea) mamelonar, eritemul, cresterea sau diminuarea volumului sanului.
Rareori primul simptom poate fi un nodul axilar.
Examenul fizic se incepe cu inspectia sanului – pacienta sta in sezut, cu bratele pe langa corp, apoi ridicate deasupra capului.Pot fi observate eventualele variatii anormale ale dimensiunilor sanului,retractiile mamelonare minime,edemul discret, eritemul sau retractia tegumentara.
Urmatoarele semne sunt caracteristice cancerelor mamare avansate - edem (umflarea pielii) ,eritem (inrosirea pielii), ulceratii tegumentare,descoperirea unui nodul mare, fixarea la peretele toracic (imobil), retractia sanului, nodul axilar mare, aparitia de noduli supraclaviculari, edematierea (ingrosarea) bratului de partea sanului afectat (ipsilateral) si chiar metastazele la distanta (extinderea celulelor canceroase in alte parti ale corpului).
Metastazele cuprind de obicei ganglionii limfatici regionali (de pe langa tumora),care pot fi palpabili.Caracteristici pentru metastaze sunt ganglionii fermi sau duri cu dimensiunea mai mare de 1 cm.Ganglionii fixati la tegument sau la structurile profunde-ex. muschi-sunt semne ale unei boli avansate (stadiul 2-3).Invazia ganglionilor limfatici supraclaviculari sau subclaviculari ipsilaterali indica tot un semn de boala avansata (chiar stadiul 4).Invadarea neoplazica a structurilor bratului de aceeasi parte a tumorii cu edemul acestuia este de asemenea caracteristic stadiului 4 al bolii.

Procedee de diagnostic

1.Autoexaminarea 
Toate femeile de peste 20 de ani trebuie sfatuite sa-si examineze sanii lunar.
Mai intai se va efectua inspectia sanilor, in picioare in fata oglinzii, cu mainile pe langa corp, deasupra capului. Astfel se pot observa modificari ca: asimetria sanilorsi sau pliuri discrete (incretituri) ale pielii.Urmeaza apoi palparea care se va efectua stand intins pe spate si se va palpa fiecare san cu degetele mainii opuse. Astfel se pot descoperi unul sau mai multi noduli.
2.Mamografia
Este cea mai utila tehnica de depistare precoce a cancerului mamar.
Mamografia este singurul mijloc de a detecta un cancer mamar inainte ca o tumora (nodul) sa poata fi palpata.Prin aceasta metoda se pot detecta cancerele mamare cu crestere lenta cu cel putin 2 ani inainte de a atinge dimensiuni palpabile.
Tehnica consta ,in mare,dintr-o radiografie a sanilor.Poate fi putin neplacuta datorita comprimarii sanului.
Nodulii,la mamografie apar ca niste calcificari si sunt cel mai usor de recunoscut.
Sub control mamograic se va realiza biopsia (prelevarea unor celule mamare cu un ac) pentru a da rezultatul cert de tumora maligna, tinand cont ca unele formatiuni tumorale (noduli) pot fi de natura benigna (necancerosi).
3.Ecografia
Ecografia are ca pricipala indicatie diferentierea leziunilor chistice de cele solide si nu este un test diagnostic pentru malignitate.
Opacitatile mamografice nepalpabile care par benigne, trebuie investigate ecografic, pentru a determina caracterul chistic sau solid al leziunii.Pentru acestea se poate efectua chiar biopsie cu ac, sub control ecografic.
4.Citologia
Examinarea citologica a secretiei mamelonare sau a lichidului chistic este rareori utila. De regula ,atunci cand secretia mamelonara este purulenta sau sangvinolenta se impune mamografia si biopsia.
STADIALIZAREA IN FUNCTIE DE DIMENSIUNEA TUMORII
a.TX-tumora primara nu poate fi evaluata
b.T0-tumora primara nu se evidentiaza
c.Tis-carcinom in situ (incipient)
d.T1-tumora cu diametru egal sau mai mare de 2 cm
e.T2.-tumora cu diametru intre 2-5 cm
f.T3-tumora cu diametru mai mare de 5 cm
g.T4-tumora de orice diametru cu extensie la tegument sau peretele toracic

Tratatment

Poate fi curativ sau paleativ (tratament care nu vindeca boala dar atenueaza simptomele)
Interventia chirurgicala conservatoare si iradierea reprezinta asocierea terapeutica de electie la pacientele cu cancer mamar in stadiile incipiente.
Tehnicile chirurgicale pot consta in:
-tumorectomie (indepartarea doar a tumorilor canceroase) urmate de iradierea intregului san
-tumorectomie izolata
-mastectomie (indepartarea intregului san)
La toate pacientele se va practica si extragerea ganglionilor axilari palpabili.
Cel mai eficient procedeu este insa mastectomia totala urmata de iradierea intregului san. Pentru a nu recidiva si la celalalt san se poate efectua excizia ambilor sani.
Dezavantajul mastectomiei totale il reprezinta trauma psihologica prin care trece pacienta.In acest sens se va discuta cu pacienta posibilitatea reconstructiei sanului.Timpul petrecut in perioada preoperatorie este foarte util pentru educarea pacientei si a familiei sale in privinta acestor probleme de natura psihologica.
Chimioterapia este o alta masura de tratament dar mai mult adjuvanta (nu vindeca boala).
Dintre chimioterapicele cel mai des folosite se numara:ciclofosfamida,metotrexatul,5-fluorouracil.
Decizia de a urma un tratament chimioterapic trebuie sa fie consecutiva unei discutii amanuntite cu pacienta privind:
a.riscul probabil de recidiva
b.toxicitatea terapiei chimioterapice (bine cunoscuta prin reactiile adverse care le da: stare generala de rau, greturi, varsaturi,  caderea parului etc).

Sursa foto: www.kornfeldlaw.com

 



loading...