Cancerul gastric

Cancerul gastric - cauze, simptome, tratament
  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

 

Informatii generale

Cancerul gastric reprezinta o tumoare cu punct de plecare –  mucoasa gastrica – fiind cel mai frecvent cancer digestiv la nivel global, după cancerul de colon şi pancreas. Prevalenţa  acestui tip de cancer variază mult în funcţie de zona geografică si este in stransa legatura cu obiceiurile. Frecvenţa creşte cu vârsta, fiind rar intalnit sub varsta de 45 de ani. In Romania sunt raportate anual  20 de decese la 100 000 de locuitori, mortalitatea fiind mai  crescuta in judetele Timis, Arad, Bucuresti, Covasna, Harghita.

Cauze

Factorii considerati a fi predispozanti in aparitia acestei forme de cancer sunt:
varsta peste 50 de ani
sexul masculin (B/F – 2-3/1)
- grupa sanguina A – creste riscul de cancer gastric cu 20% fata de populatia generala
fumatul: > 30 tigari/zi riscul este de 5 ori mai crescut de a dezvolta cancer gastric (relatie directa: doza/durata)
alimentatia – bogata in nitrozamine insotita de un consum excesiv de sare, conserve de carne si peste (afumate, sarate), alimente sarace in vitamina A,C,
leziuni precanceroase– infectia cu Helicobacter Pylori determina aparitia unei gastrite atrofica cu displazie (alterare arhitecturală a tesutului) si metaplazie intestinala favorizand aparitia cancerului.

Factorii genetici – cancerul gastric este de 2 – 4 ori mai frecvent la rudele de gradul I al bolnavilor cu cancer. Incidenţa la gemenii monozigoţi este mai mare comparativ cu gemenii heterozigoţi.

Factorii alimentari:  – alimentatia bogata in nitrozamine a fost pusa in legatura cu aparitia cancerului gastric.  Alimente incriminate sunt cele conservate prin uscare, afumare sau în exces. Factorii protectori alimentari sunt legumele şi fructele proaspete, ceapa, usturoiul, fibrele dietetice, laptele proaspăt.

Helicobacter pylori este un agent carcinogen de gradul I deoarece induce gastrită atrofică cu metaplazie intestinală, aceasta reprezentand o afecţiune cu risc crescut de cancer gastric.
Afectiunile precanceroase sunt:
– Gastrita cronică atrofică cu metaplazie intestinală (transformare maligna) este frecvent determinată de infectia cu Helicobacter Pylori (HP). La nivelul mucoasei gastrice apar leziuni displazice, de la uşoare la severe (cancer intra-epitelial), acestea fiind modificări celulare care constituie precursori ai cancerului.
– Anemie Biermer – riscul este redus, doar 2% mai crescut faţă de populaţia generală
– Ulcerul gastric
– Stomacul operat – pentru ulcer gastric, după 15-20 de ani exista riscul aparitiei cancerului gastric
– Polipii gastrici – hiperplazici, nepediculaţi, adenomatoşi (tubular, vilos, mixt), hamartomatoşi. Polipii mai ales cei mari reprezinta o stare precanceroasă, de aceea este recomandata polipectomia la cei peste 1 cm.
– Boala Menetrier – gastrita cu pliuri gigante, riscul este de 15%

Simptome

Manifestarile clinice in general sunt caracterizate prin acuze nespecifice dispeptice, care din nefericire de obicei apar tardiv in evolutia cancerului.
Simptomele pe care le prezinta pacientii sunt:
– senzatie de plenitudine precoce intraprandiala – in timpul mesei (prin evacuare dificila in localizarile antro-pilorice)
– anorexie ( repulsie intial pentru carne apoi totala)
– scadere in greutate semnificativa
– senzatie de greata, varsaturi
– tulburari de tranzit (diaree prin anaciditate)
– disfagie – dificultate la inghitire ( in localizarea cardio-tuberozitara)
– dureri epigastrice (in piept) initial de tip ulceros, apoi permanente si rezistente la medicatia antiacida

In fazele avansate se poate palpa o masa abdominala (de obicei in neoplasmul antro-piloric) si apare hemoragia digestiva superioara (HDS).
Metastazele in cancerul gastric au multiple localizari:
– hepatice – icter – culoarea galbena a tegumentului, hepatomegalie – ficat marit, ascita (lichid in abdomen)
– meta ovariene (tumora Krukenberg)
– meta periombilicale (nodul Sister Mary Joseph)
– nodul Virchow (supraclavicular stang)
– nodul Irish (axilar anterior)
– semnul Blumer- tumora la nivelul peretelui anterior al rectului
– metastaze pulmonare, cerebrale, pancreatice, osoase

Sindroamele paraneoplazice asociate:
– acanthosis nigricans – leziune cutanata verucoasa hiperpigmentata, situata pe zonele de flexie ale membrelor asociata cu cancerul gastric in 50% din cazuri
– dermatomiozita, polimiozita
– eritemul circinat
– tromboza venoasa profunda, tromboflebia
– sindromul Cushing/carcinoid
Diagnosticul de laborator si investigatiile paraclinice evidentiaza:
VSH accelerat
anemie hipocroma feripriva, hiposideremie – scaderea fierului seric
hipoproteinemie – scaderea proteinelor, hipoalbuminemie – scaderea albuminei
ACE – antigenul carcinoembrionar este prezent in 50% din cazurile de cancer gastric insa este un marker nespecific acesta fiind crescut si in alte afectiuni
testul hemocult – care depisteaza hemoragiile oculte (ascunse)
dozarea markerilor: CA 72-4, CA – 19 – 9; N < 37 UML, ACE < 5 n g/ml
radiografia cu dublu contrast permite identificarea anomaliilor in aproximativ 90% din cazuri  – este caracterizata prin rigidizari segmentare – disparitia elasticitatii peretelui gastric, defecte de umplere ( imagini lacunare), nisa neregulara, neomogena, cu baza larga de implantare si rigiditate in zona supra si subadiacenta, pliuri amputate, neconvergente, intrerupte la trecerea de la zona sanatoasa la cea afectata
endoscopia digestiva superioara (EDS) – confirma diagnosticul, stabileste tipul histologic, gradul de extindere, permite diagnosticul histologic. Se recomanda pe langa cele 8 puncte de biopsie si periajul din baza ulcerului si pe margini.
CT (examen computer tomografic) – preoperator este indicat in stadializare cancerului gastric. Endoscopia este vitala in stabilirea interventiei chirurgicale, paleativa sau radicala curativa. De asemenea se face monitorizarea raspunsului la tratament prin intermediul acestei investigatii.

Complicatiile cancerului gastric sunt:
– hemoragia digestiva superioara (HDS) – caracterizata prin hematemeza (hemoragie eliminata pe gura) si melena (sange digerat eliminat prin anus de culoare neagra) sau hemoragii oculte
– STENOZA mediogastrica sau antro-pilorica cu insuficienta evacuatorie. Simptome – greata si varsaturi acide, secretie gastrica crescuta, clapotaj epigastric – in incercarea de a depasi obstacolul.
– PERFORATIA cu realizarea de fistula gastro-colica ( comunicare anormala intre stomac si colon). Simptome: halena fetida, diaree incoercibila, pierdere rapida in greutate, suc gastric cu aspect si miros fecaloid

Tratament

Tratamentul curativ al cancerului gastric este chirurgical:
Gastrectomie subtotală: cu limite largi de rezectie in tesutul sanatos ( 3-4 cm de tumora), se indeparteaza chirurgical 4/5 stomac, marele şi micul epiploon, bulbul duodenal, limfadenectomie regională. Aceasta interventie este recomandata in cancerul incipient.
Gastrectomie totală: întreg stomacul este excizat, bulbul duodenal, marele şi micul epiploon, ganglionii limfatici – limfadenectomie. Gastrectomia totala se practica in cancerul incipient multicentric sau proximal, cancerul evoluat si cancerul distal difuz.
Gastrectomia lărgită: este recomandata in cancerul invazic in organele invecinate cand se indeparteaza stomacul + organele vecine invadate (colon transvers, pancreas-splină, esofag)
Radioterapia este indicata preoperator pentru a permite un control local al dezvoltarii tumorii, paleativ in formele hiperalgice si in formele avansate stenozante sau hemoragice care nu pot fi supuse interventiei chirurgicale
Chimioterapia este recomandata in formele avansate (metastatice) care pot fi influentate prin polichimioterapie cu Doxorubicina, Metotrexat, 5-FU, Etoposide sau Cisplatin.

Sursa foto:  www.pharmacy-and-drugs.com



loading...