Boala de reflux gastroesofagian
- Informatii Generale
- Cauze
- Simptome
- Tratament
Informatii generale
Boala de reflux gastro-esofagian(RGE) reprezinta totalitatea simptomelor determinate de refluxul continutul gastric in esofag, indiferent daca ele sunt asociate sau nu de leziuni ale mucoasei esofagiene. RGE este o afectiune foarte frecvent intalnita in practica medicala ,chiar 13% dintre indivizii aparent sanatosi au mai mult de 2 episoade de pirozis pe saptamana.
Cauze
Deoarece refluxul gastroesofagian de scurta durata este un fenomen fiziologic, se considera ca boala apare atunci cand refluxul este accentuat de scaderea presiunii jonctiunii esogastrice, de intarzierea evacuarii esofagului si de tulburari de motilitate gastro-duodenala.
O serie de factori alimentari asa cum ar fi grasimile, ceapa, cafeaua si ciocolata sau unele medicamente, ca de exemplu nitratii, beta-blocantele si miofilinul duc la scaderea presiunii jonctiunii esogastrice. Pe de alta parte, in mod normal, refluxul gastric este neutralizat de saliva inghitita care are un ph alcalin si de undele peristaltice ale esofagului. Aceste mecanisme de aparare sunt scazute la bolnavii cu boala de reflux gastroesofagian.
La acesti factori,se mai pot asocia o serie de factori anatomici ca de exemplu unghiul His (unghiul de intrare a esofagului in stomac) care daca este foarte deschis poate favoriza refluxul gastric.
Alte cauze ar fi hernia hiatala, cresterea presiunii abdominale si scaderea capacitatii de aparare a mucoasei esofagiene.
Simptome
Boala de reflux gastroesofagian se manifesta clinic prin simptome digestive si simptome respiratorii.
1.Simptome digestive
-pirozisul ( senzatia de arsura retrosternala) este cel mai frecvent intalnit (apare mai ales atunci cand bolnavul se culca imediat dupa masa, cand se apleaca inainte si mai ales dupa ce a mancat ciocolata, grasimi, cafea, ceapa sau a baut sucuri de citrice sau alcool)
-regurgitatii
-disfagie
-dureri la deglutitie-sugereaza posibilitatea existentei unei esofagite peptice
-dureri retrosternale
2.Simptome respiratorii
Apar de obicei dupa aspirarea de material refulat din stomac si constau in:
-tulburari faringiene, laringiene
-senzatia de arsura in gat
-senzatia de corp strain
-dispnee expiratorie
-tuse nocturna
-disfonie
Investigatii paraclinice
Pentru a confirma diagnosticul se poate apela la o serie de metode care sa evidentieze refluxul cum ar fi examenul radiologic in decubit dorsal sau in pozitia Trendelenburg dupa terminarea pranzului, ecografia si esofagoscopia.
Tratament
In tratamentul bolii de reflux se poate recurge la o serie de masuri igieno-dietetice si la o serie de medicamente.
1.Regimul igieno-dietetic
Se refera la regimul alimentar, la combaterea unor factori de risc asa cum ar fi fumatul, consumul de alcool, consumul unor medicamente (ca de exemplu anticolinergicele, nitritii, miofilinul, diazepamul) si la respectarea unor recomandari posturale mai ales dupa masa.
Regimul alimentar consta din evitarea alimentelor care prelungesc timpul de golire al stomacului (enumerate mai sus). De asemenea vor trebui evitate pranzurile bogate cu volum mare de alimente. Masa de seara trebuie luata cu 3-4 ore inainte de culcare.
2.Tratamentul medicamentos
Daca regimul igieno-dietetic nu a dat rezultate se poate recurge la o serie de medicamente.
Medicamente antiacide
Sunt folosite in formele usoare,cu episoade rare si fara leziuni de esofagita (de exemplu maalox cate un comprimat de 3 ori pe zi dupa masa)
Medicamentele prokinetice
Au ca rol cresterea presiunii sfincterului esofagian, stimularea peristaltismului esofagian si accelerarea golirii stomacului.
Metoclopramidul se administreaza in doze de 10 mg (un comprimat) de 3 ori pe zi, cu 30 de minute inainte de mesele principale.
Medicamentele antisecretorii
Se folosesc in formele mai severe de boala prin administrarea de ranitidina in doze de 150 mg (un comprimat) de 2 ori pe zi,sau famotidina in doze de 20 mg de 2 ori pe zi.
Blocantele pompei de protoni
Se pot administra ca medicamente de prima linie. Dintre acestea se poate administra omeprazolul (omez, ortanol, etc.) cate un comprimat de 20 mg dimineata, esomeprazolul (emanera, nexium) cate un comprimat de 40 mg dimineata, lansoprazol in doze de 30 mg dimineata sau pantoprazol in doze de 40 mg pe zi dimineata.
Medicamentele de protectie a mucoasei esofagiene
Au capacitatea de a adera la mucoasa esofagiana putand astfel realiza o protectie a mucoasei esofagiene fata de actiunea acidului clorhidric, a pepsinei si a acizilor biliari. Din aceasta categorie face parte sucralfatul care se administreaza cate o tableta de 1000mg de 3 ori pe zi (se mesteca cu 30 de minute inainte de masa).
Articole Medicale
-
Igiena in spitale! Cel mai important factor pentru sanatatea noastraIn ultimul timp se vorbeste din ce in ce mai des despre igiena dinmai mult...
-
Beneficiile sfeclei rosii – Leguma care te pune pe picioare dupa orice boalaSfecla roşie se numără printre cele mai sănătoase legume de pemai mult...
-
Kilogramele in plus – Exces alimentar sau probleme de sanatate ?De multe ori atunci cand vedem o persoana cu probleme de greutate,mai mult...
-
Valori normale ale HCG in sarcinaHCG (gonadotropina corionica umana) mai este cunoscut si sub numelemai mult...
-
Trec printr-un episod depresiv?Depresia scade calitatea vietii si afecteaza starea de bine amai mult...