Avitaminoza A in patologia oculara

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

Informatii generale

Afectiunea frecventa in tarile sarace si rar intalnita in cele dezvoltate este avitaminoza A sau deficitul de vitamina A.

Vitamina A este prima vitamina liposolubila descoperita ce are rolul de a trata orbirea nocturna.Ea apartine unei familii de compusi denumiti retinoizi si are trei forme: retinolii ce sunt cele mai active forme si cei mai larg raspanditi in sursele alimentare de origine animala; beta carotenul care reprezinta o sursa vegetala de retinol si carotenoizii care contin multiple legaturi duble conjugate si exista intr-o forma fara alcool.

Deficitul de vitamina A se regaseste in tarile unde populatia este malnutrita, imbatranita si cronic bolnava.

Cauze

Principalele cauze ale avitominozei sunt  alimentatia saraca in surse animale de vitamina A preformata, deficitul de fier ce poate afecta aportul vitaminei A, consumul de alcool ce diminueaza depozitarea acestei vitamine si dietele deficitare si infectiile de lunga durata ce consuma rezerva corpului de vitamina A.

Simptome

1)Orbirea datorita leziunilor retiniene care din cauza avitominozei A duce la lipsa pigmentilor vizuali, reducand absorbtia diferitelor lungimi de unda, rezultand orbirea.

2)Xeroftalmia se manifesta prin pierderea celulelor in pocal din conjunctivita ceea ce duce la absenta secretiei mucusului, cauzand acumularea celulelor epiteliale moarte si a microbilor ce formeaza detritusuri.Ea poate avea ca urmare orbirea.

3)Fundul de ochi xeroftalmic reprezinta leziuni structurale ale fundului de ochi sub forma unor angiograme cu fluorescenta.

4)Manifestarile corneene se afirma prin instabilitatea filmului lacrimal precorneal ce duce la aspectul fumuriu al corneei, superficialitatea punctatiei keratopatiei, defecte epiteliale, edem stromal si keratinizarea fisurii interpalpebrale.

5)Keratomalacia produce modificari atrofice ale suprafetelor normale mucoase, cu pierderea celulelor in pocal si inlocuirea epiteliului normal cu un epiteliu scuamos stratificat keratinizat.

Tratament

Tratamentul deficitului de vitamina A este constituit de consumul de alimente bogate in aceasta vitamina precum consumul de ficat, carne de vaca, oua, lapte, morcovi, mango si legume verzi. Totodata tratamentul topic consta in tratarea infectiilor bacteriene secundare cu acid retinoic topic, iar pentru inlocuirea corneei este nevoie de operatie.loading...