Astmul la copii

  1. Informatii Generale
  2. Cauzele astmului la copil
  3. Simptomele astmului la copil
  4. Tratamentul astmului la copil

Informatii generale

Astmul este cea mai frecventa dintre bolile cronice ale copilului, mai ales in primul an de viata. Astmul reprezinta o boala respiratorie ce se manifesta prin episoade in cadrul carora caile aeriene se ingusteaza. Se manifesta printr-o tuse seaca, urmata de dificultati respiratorii. Se poate vorbi de astm la copii dupa trei episoade de dificultatii respiratorii, inainte de varsta de 2 ani.

Cauzele astmului la copil

Factorii care declanseaza astmul difera de la persoana la persoana si poate fi cauzat in general de: alergenii aerieni (praf, polen, acarieni, matreata si parul de animale), poluanti, unele alimente, alti factori precum infectiile cailor aeriene superioare, rinita sau sinuzita, boala de reflux gastroesofagian, schimbarile de temperatura sau aerul rece.

Factorii de mediu: obezitatea, greutatea mica la nastere, expunerea la fumul de tigara, reactii alergice anterioare la diversi alergeni, expunerea la poluarea industriala.

Simptomele astmului la copii

Simptomele cele mai comune sunt: tuse seaca, respiratie suieratoare, respiratie scurta si superficiala, congestie toracica, constrictie toracica, bronsita recurenta, bronsiolita sau pneumonie.

In timpul unei crize se manifesta incapacitatea de a sta in pozitie orizontala, transpiratie, cresterea ritmului cardiac, anxietate si confuzie. De multe ori, astmul este semnalat de o tuse persistenta ce apare deseori inainte de culcare sau dupa efort fizic depus.

Tratamentul astmului la copii

Tratamentul se instituie precoce pentru a evita eventualele complicatii si se evita contactul cu factorii alergici. Tratamentul urmareste controlul astmului. La copii se mentine sub control atunci cand acesta prezinta acutizari rare, utilizarea inhalatorilor este minima, copilul prezinta putine simptome sau este asimptomatic.

Medicamentele antiinflamatorii sunt reprezentate de corticosteroizii, care se administreaza prin inhalare.

Bronhodilatoarele intrerup simptomele unei crize de astm, cel mai utilizat fiind albuterol. Pentru copii cu varsta de sub 3 ani se recomanda o perioada de asteptare, deoarece nu se cunosc inca efectele indelungate ale medicamentelor contra astm asupra lor.loading...