Astigmatismul

  1. Informatii Generale
  2. Cauzele astigmatismului
  3. Simptomele astigmatismului
  4. Tratamentul astigmatismului

Informatii generale

Reprezinta o tulburare de refractie a globului ocular. Aceasta afectiune se manifesta astfel incat obiectul privit de catre persoana nu va fi observat normal, ci mai degraba in multiple focare liniare sau neregulate.

Din punct de vedere clinic, se pot clasifica in doua categorii: astigmatisme regulate (cele doua meridiane anormale sunt perpendiculare intre ele), astigmantismele neregulare (exista mai multe meridiane cu refractie diferita, acestea nefiind  perpendiculare intre ele).

Astigmatismul este cauzat de deficitul de sfericitate al suprafetei anterioare a corneei.  Acesta poate fi prezent inca de la nastere sau poate fi dobandit in urma unor interventii chirurgicale asupra globului ocular.

Cauzele astigmatismului

In cazul astigmatismelor neregulate, acestea sunt cauzate de tulburari aleartorii de sfericitate ale componentelor dioptrului ocular.

Cauze: cicatrici restante in urma unor afectiuni afectioase, keratocon, tumori ale pleoapelor, tumori ale orbitei, herpes corneean.

Astigmatismele regulate sunt produse deobicei de anomaliile de la suprafata corneei. Au un caracter stagnant si afecteaza simetric ambii globii oculari.

Cristalinul poate fi si el implicat in aparitia unor astigmatisme regulate, in cazuri foarte rare, mai ales atunci cand apar deformari majore, luxatii sau subluxatii ale acestei lentile.

Simptomele astigmatismului

Pacientul acuza astenopie atunci cand incearca sa realizeze un efort vizual. Alte simptome prezente dar si frecvente sunt cefaleea si fotofobia. Se observa o diminuare acuitatii vizuale atat pentru departare cat si apropiere. Conjuctiva poate avea o coloratie rosiatica, iar ochiul lacrimeaza abundent.

Tratamentul astigmatismului

In cazul astimagtismului neregulat, se poate corecta prin purtarea de lentile de contact dure. De asemenea se mai poate corecta si optic, cu ajutorul lentilelor.

Metodele chirurgicale au ca scop corectia deficitelor de suprafata ale corneei. Se intervine cu ajutorul chirurgiei in mod direct fie asupra meridianului cel mai convergent, fie asupra meridianului mai putin convergent.

Fotokeratectomia reprezinta o tehnica ce presupune utilizarea unui laser (cea mai utilizata tehnica este LASIK), putand corecta astigmatisme de pana la 6 dioptrii.loading...