Artrita gonococica

  1. Informatii Generale
  2. Cauzele artritei gonococice
  3. Simptomele artritei gonococice
  4. Tratamentul artritei gonococice

Informatii generale

Artrita reprezinta inflamatia articulatiilor. Artrita gonococica este determinata de infectia cu bacteria Neisseria gonorrhoeae, care determina gonoreea.

Cauzele artritei gonococice

Aceasta este rezultatul diseminarii sanguine a unei infectii gonococice. De obicei, artrita apare in urma extinderii infectiei dintr-un focar adiacent sau prin implantarea directa in articulatie, aici fiind inclusa si manevrele medicale  neefectuate corespunzator.

Factori de risc: traumatisme articulare in antecedente, infectiile extraarticulare, boli cronice grave asociate de obicei cu aparerea imunologica redusa, imunosupresoarele sau corticoterapia.

Neisseria gonorrhoeae poate fi identificata in partile umede ale aparatului reproductiv (uter, cervix, trompele lui Fallope la femei si in uretra la ambele sexe), dar si in anus, gat sau ochi.

Gonoreea reprezinta o boala cu transmitere sexuala sau verticala (de la mama la fat).

Simptomele artrite gonococice

Aceste simptome apar de cele mai multe ori brusc: poliartrita (inflamatia simultatna a mai mult de 3 articulatii) sau monoartrita, pustule (vezicule cu puroi la nivelul pielii), tenosinovita (inflamatia tendonului si a tecii acestuia), culturi pozitive obtinute din prelevarea de urina, lichid sinovial, sange, faringe sau rect, nivelul de glucoza din lichidul sinovial este injumatatit fata de normal.

Tratamentul artritei gonococice

Tratamentul difera si poate fi realizat prin mai multe metode precum: terapia antibiotica (trebuie institia prompt, de preferinta parental), imobilizarea articulatiilor reprezinta o solutie doar la inceput, cand durerile sunt mari, analgezicele utilizate nu trebuie sa influenteze starea febrila a bolnavului.

In functie de gradul infectiei, se recurge la aspiratii articulare repetate sau drenaj chirurgical. Chiar daca nu pare  o complicatie grava a gonoreei, aceasta poate afecta grav viata pacientului. Se recomanda sa nu se ignore bolile cu transmitere sexuala.loading...