Arteriopatia obliteranta a membrelor inferioare (AOMI)

Arteriopatia obliteranta a membrelor inferioare reprezinta o boala ocluziva si evolueaza cu reducerea progresiva a lumenului arterial fiind urmata de reducerea fluxului sanguin local. Se localizeaza atat la nivelul membrelor inferioare, cat si si la nivelul celor superioare.

AOMI se intalneste mai frecventa la barbatii cu varsta de peste 50 de ani, iar din punct de vedere morfopatologic, principala cauza este reprezentata de placa de aterom. Aceasta disfunctie este determinata de fumat, diabetul zaharat, hipercolesterolemie, hipertensiune arteriala, anumite molecule ale inflamatiei precum fibrinogenul, proteina C reactiva, molecule de adeziune.

Se remarca clinic datorita dureri ce apare initial la efort, iar apoi incepe sa isi faca prezenta si in repaus.  Claudicatia intermitenta se manifesta ca o crampa musculara ce apare consecutiv unui efort de intensitate variabila.

Clasificarea LaRiche Fontaine a AOMI cuprinde patru stadii:

  1. Pacient asimptomatic la care se pot indentifica modificari ale pulsului arterelor periferice.
  2. Claudicatia intermitenta: durerea apare la o distanta de mers mai mare de 200 m, durerea apare la o distanta de mers mai mica de 200 m.

III. Durerea apare in repaus.

  1. Durerea prezentata in repaus la care se asociaza tulburari trofice.

Evolutia este lenta in cazul a 75% din cazuri, deoarece obstructia este compensata prin circulatia colaterala, insa 25% evolueaza spre ischemie cronica, interventii de revascularizare si amputatii.

Tratamentul pentru AOMI se imparte in tratament medicamentos si tratament de revascularizare.

In cazul tratamentului medicamentos, acesta se recomanda pacientilor in stadiul I si II.

Se presupune tratarea factorilor de risc: tratamentul diabetului zaharat si a complicatiilor acestuia, fumatul este interzis, tratamentul hipertensiunii arteriale ce se realizeaza de electie cu inhibatori ai enzimei de converssie deoarece stabilizeaza placa de aterom.

Se asociaza la tratamentul factorilor de risc: tratamentul durerii se face cu antalgice obijnuite pana la opiacee, tratamentul patogenic se realizeaza prin administrarea de vasodilatoare precum pentoxifilin retard si Cilostazil.

Tratamentul de revascularizare poate fi interventional sau chirurgical. Tratamentul interventional  presupune realizarea de angioplastie percutanta cu sonda de boln, urmata sau nu de introducerea unui stent. Tratamentul chirugical se realizeaza prin by-pass arterial.loading...