Arsurile

Arsurile reprezinta un tip de leziune cauzata de caldura, substante chimice, electricitate, lumina, radiatii sau frictiune. Arsurile afecteaza in general doar pielea, dar in cazurile rare poate afecta si muschii, vasele de sange dar si oasele.  Un tratament adecvat pentru arsuri este necesar deoarece acestea sunt frecvente, dureroase si pot uneori lasa cicatrici iremediabile, amputatia partilor afectate dar si decesul in cazurile severe.

In cazurile severe pot exista complicatii precum infectia, socul, sindromul disfunctiei multiple de organe, dezechilibrul electrolitic si detresa respiratorie.

Clasificarea arsurilor este foarte importanta, aceasta clasificare determina tratamentul aplicat asupra acestora. In functie de profunzime, arsurile pot fi clasificate precum: arsuri de gradul I, II, III, IV.

Arsurile de gradul I, reprezinta doar o distrugere  minora epiteliala cu o roseata si durere in zona afectata. Nu exista risc de infectie, cele mai comune arsuri de gradul I fiind arsurile prin flacara si cele solare.

Arsurile de gradul II, sunt impartite in  arsuri superficiale dermice si arsuri profunde dermice. Arsurile superficiale implica epidermul si dermul papilar, avand frecvent vezicule cu lichid si pereti subtiri. Vindecarea dureaza in jur de 2-3 saptamani si de obicei nu raman cicatrici. In cazul arsurilor profunde, acestea se extind in dermul reticular, pielea are o tenta marmorata iar reumplerea capilara lenta. Rana se vindeca in 3-6 saptamani cu o mare posibilitate de formare a unei cicatrici hipertrofica. Tratamentul cu creme antibiotice este necesar pentru a preveni infectia.

Arsurile de gradul III, reprezinta arsuri pe toata profunzimea dermului care distrug epidermul si dermul. Este distrusa reteaua capilara a dermului, iar pielea capata o tenta de culoare alba cu vasele de sange aglutinate. In cazul in care arsura nu se vindeca singura, este necesara grefa de piele.

Arsurile de gradul IV, determina o distrugere totala pe toata grosimea pielii dar si a tesutului subcutanat, cu implicarea muschilor, oaselor, fasciilor si a altor structuri. Aceste arsuri apar in cazul expuneri prelungite la cauzele obijnuite de la gradul III.

Tratamentul  in spital se aplica dupa ce pacientul a fost stabilizat hidroelectrolitic, renal si cardiac, medicii vor aplica terapia arsurilor folosind manusi fara pudra. Initial, tratamentul consta in curatirea cu un surfactant nontoxic, veziculele rupte sunt excizate. Se aplica o creme antimicrobiana dupa ce s-a efectuat curatirea arsurilor.

Se vor aplica creme antibiotice, pansamente ocluzive pentru o vindecare fara complicatii. In cazul arsurilor grave, se vor folosi grefe de piele pentru a completa pielea lipsa rezultata in urma arsurilor.loading...