Anemia

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome  anemie
  4. Tratament anemie

Informatii generale

Anemia reprezinta o scadere a numarului de globule rosii sau a nivelului de hemoglobina din sange. Aceasta afectiune poate fi o afectiune temporara sa de lunga durata, cu afectiuni severe sau mai putin severe. Aceasta afectiune poate fi de mai multe feluri, fiecare cu afectiunile ei.

Anemia este o afectiune comuna, cu simptomul principal, oboseala, datorita numarului redus de  globule rosii, acestea neputand face fata cereri  mari de oxigen. Scaderea numarului de celule rosii poate fi pus pe seama hemoragiilor sau a producerii deficitare de celule rosii in maduva osoasa. De asemenea femeile sunt de doua ori mai expuse la riscul aparitiei anemiei.

Cauze

Anemia se caracterizeaza prin scaderea numarului de globule rosii. In cazul pacientilor cu anemiei, acestea sunt produse in numar suficient dar se pierd in mod masiv sau sunt distruse prematur. Starea de oboseala se intaleaza cand acestea nu sunt in numar suficient de mare pentru a transporta oxigen la tesuturile corpului. Cea mai obijnuita forma de anemie este enemia feripriva, aceasta afecteaza aproximativ una din cinci femei. Cauza acestui tip de anemie este reprezentat de cerenta de fier din organism.

Simptome anemie

Simptomele anemiei sunt reprezentate de: scaune negre cu aspect de pacura, frecventa cardiaca accelerata, icter (ingalbenirea pielii), murmur cardiac, cresterea volumului spline, oboseala, dificultati respiratorii, dureri toracice, pierdere in greutate, stare de slabiciune si lesin.

Tratament anemie

Tratamentul anemiei depinde in general de tipul acesteia. Pentru anemia feripriva se administreaza suplimente de fier, tip de cateva luni. Anemia prin deficit de vitamine se trateaza prin administrarea de vitamina B12 pe cale injectabila, tratamentul poate dura chiar si toata viata. Anemia aplastica reprezinta un tip grav de anemie si se trateaza prin transfuzii de sange pentru cresterea numarului de globule rosii. Exista cazuri in care maduva osoasa nu produce globule rosii, atuncii se face transplant de maduva osoasa.loading...