Amoebiaza cu Naefleria Fowleri

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

Informatii  generale

Naegleria Fowleri este un parazit care apartie clasei amoebelor, el fiind responsabil de declansarea unei infectii foarte grave, numita meningoencefalita primara amoebiana. Este o infectie fata, acuta si care avanseaza foarte rapid, avand o evolutie rapida.

Acest parazit traieste in apa sau in sol, cu un ciclu de viata impartit intre cist, flagel, trofozoit, cel din urma fiind cauza responsabila de ecefalita.

Cauze

Cauza este constaminarea cu  acest parazit, aceasta facandu-se in general in timpul activitatilor recreationale precum inotul sau orice alta activitate desfasurata in apa calda, infectata cu acest parazit. Contaminarea este foarte mare si nu poate fi evitata deoarece parazitul este foarte rezistent, clorur din piscine  fiind unul dintre putinele substante care il poate distruge. Infectarea se realizeaza la punctul in care parazitul intra in contact cu mucoasa nazo- farigiana.

Simptome

Se mai numeste si  „brain eating amoeba” datorita actiunii foarte rapide de distrugere a tesutului cerebral. Simptomele apar in general la 4 zile de la infectare. Acesta provoaca meningita acuta purulenta si encefalita cu simptome de febra ridicata, parsomie, cefalee, greata, varsaturi, gat intepenit dar si contracturi  ale musculaturii paravertebrale cervicale.

Stadiul final este coma, urmata de decesul pacientului in decurs de cateva saptamani. La majoritatea pacientilor cauza mortii este edemul cerebral.

Tratament

Aceasta infectie este foarte rara, iar marea majoritate a pacientilor au decedat, deaceea nu s-a putut stabili un protocol standard de tratament. Infectia apare rapid, foarte agresiv, singura sansa a pacientilor este un diagnostic corect si rapid, urmat de un tratament intensiv. Este dificila diagnosticarea intucat simptomele pot fi confundate cu alte forme de meningita.

Tratamentul este stabilit in functie de cazul unei fetite de 9 ani  din SUA, care a fost diagnosticata imediat si a supravietuit cu ajutorul tratamentului primit cu Amfotericina B intravenos si intratecal Miconazol intravenos si intratecal dar si Rifampicina pe cale orala.loading...