Amnezia

  1. Informatii Generale
  2. Simptome amnezie
  3. Tratamentul amnezie

Informatii generale

Amnezia este definita ca un deficit de memorie, o tulburare cantitativa a functiei mnezice. Etimologia amneziei poate fii reprezentata de leziuni la nivel cerebral sau traume psihologice.

Exista mai multe tipuri de amnezie precum: amnezie determinata de leziuni cerebrale si amnezia psihogenica sau disociativa.

1) Amnezia determinata de leziuni cerebrale/amnezia neurologica sau organica

Acest tip de amnezie se datoreaza accidentelor vasculare cerebrale, encefalitei, alcoolismului cronic, tumorilor cerebrale localizate la nivelul ariilor ce controleaza memoria, scaderii concentratiei de oxigen, epilepsiei, bolii Alzheimer, dementelor, terapiei electrovulsivanta si benzodiazepinelor.

2) Amnezia psihogenica

Amnezia disociativa este cauzata de traume, socuri emotionale, epilepsie, accidente vasculare cerebrale, intoxicatia cu etanol, interventiile chirurgicale la nivelul creierului, traumatismul cranio-cerebral si trauma psihica.

O alta clasificare a amneziei este:

-amnezia anterograda cauzata de confuzia mentala, sindromul Korsakov alcoolic, infarctizarea cererala si de  traumatisme si se manifesta prin scaderea capacitatii de fixare a evenimentelor si a imaginilor noi;

-amnezia retrograda ce apare in stadiul de involutie, dar in afazia Wernicke apare o amnezie progresiva;

-amnezia lacunara cauzata de starile confuzionale, traumatismele cranio-cerebrale, echivalentele epileptice si de betia patologica;

-amnezia tardiva cauzata de epilepsie si starea confuzionala;

-amnezia tematica cauzata de starea afectiva negativa se manifesta prin uitarea anumitor evenimente;

-amnezia globala tranzitorie ce are ca simptomatologie pierderea brusca, completa, de scurta durata si trecatoare a memoriei;

-amnezia infantila ce are ca urmare incapacitatea unei persoane de a-si aminti primele evenimente din viata sa;

-amnezia post-hipnotica reprezentata de incapacitatea unei persoane de a-si aminti evenimentele din timpul hipnozei.

Simptome amnezie

Amnezia se manifesta prin imposibilitatea de a memora noi informatii, imposibilitatea de a-si aminti evenimentele referitoare la trecut, confabulatia ce reprezinta falisificari mnezice in care pacientul reproduce evenimente imaginare avand certitudinea ca evoca trecutul trait, tulburari neurologice precum necoordonarea miscarilor, tremur sau convulsii, confuzie sau dezorientare.

Sindromul Korsakoff-Wernicke este o tulburare amnestica cronica ce apare consecutiv deficitului de tiamina. Cauzele ce determina acest simptom sunt consumul cronic de alcool, SIDA, malnutritia si afectiunile cronice, iar simptomele evidente sunt confuzia, obnubilarea, lipsa coordonarii, miscari anormale ale globilor oculari, incapacitatea de a retine informatii noi si aparitia golurilor de memorie si a confabulatiei.

Tratament amnezie

1)Terapia ocupationala  este realizata de un terapeut ocupational ce foloseste strategii de organizare a informatiilor pentru a fii mai usor de amintit si pentru a imbunatati limbajul si capacitatea de intelegere a pacientului.

2)Asistenta tehnologica reprezinta utilizarea unui dispozitiv elecronic pentru smartphone ce va ajuta pacientul in realizarea sarcinilor de zi cu zi.

3)Medicatia este inexistenta pentru tratarea ameziei, totusi in cazul sindromului Korsakoff-Wernicke se recomanda administrarea vitaminei B1, o alimentatie sanatoasa si intreruperea consumului de alcool.loading...