Ambliopia (ochiul lenes)

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

Informatii generale

Ambliopia sub denumirea populara de „ochi lenes” reprezinta o afectiune caracterizata de vederea deteriorata a unui ochi comparativ cu celalalt sau disproportionat asociat cu alte anomalii structurale ale ochiului.

Aceasta afectiune reprezinta o problema de dezvoltare la nivelul creierului si nu o problema organica, neurologica, ci o intrinseca a ochiului.

Partea din creier ce receptioneaza imaginile de la ochiul afectat nu este stimulata corect si nu functionaeaza la intregul sau potential vizual.

Cauze

Cele mai frecvente cauze ale aparitiei acestei afectiuni la nivelul ochiului sunt strabismul ce este reprezentat de dubla viziune cauzata de alinierea deficitara a ochilor creierul ignorand imaginea provenita de la ochiul afectat, refractia diferita ce cuprinde afectiunea unui ochi de catre miopie, hipermetropie sau astigatism si incetosarea mediilor transparente sugerata in special cataracta congenitala.

Simptome

Persoanele care sufera de ambliopie percep limitat adancimea stereoscopica , prezinta acuitate spatiala slaba, sensibilitate scazuta la contrast si la miscare.

Totodata aceasta boala se manifesta si prin dificultatea vederii imaginilor tridimensionale din autostereogramele.

In cazuri particulare precum strabinismul reprezentat de diplopia sau vederea dubla; anizometropia care apare atunci cand exista o diferenta in claritatea imaginii dintre cei doi ochi si in cazul ambliopiei de deprivare si ocluzie ce se manifesta prin opacifierea corneei ce se aseamana cu cataracta congenitala sau distrofia corneei si duce la impiedicarea receptionarii corecte a stimulului dezechilibrand astfel dezvoltarea imaginii.

Tratament

Tratamentele ce ajuta la vindecarea ambliopiei constau in corectarea deficitului optic prin purtarea ochelarilor necesari, folosirea fortata a ochului afectat si utilizarea picaturilor de atropina topica.

De asemenea in cazul ambilopiei de deprivare se indeparteaza opacitatea si se acopera farmacologic ochiul sanatos pentru a incuraja folosirea ochiului afectat.

 loading...