Alunite – Nevii melanocitari

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

Informatii generale

Alunitele reprezinta tumori benigne formate din melanocite, celule producatoare de pigment care colonizeaza tegumentul. Melanocitele sunt derivate din crestele neurale si migreaza embriogeneza. In tractele genitourinare si gastrointestinale au fost identificate melanocite ectopice.

Alunitele care apar pe corp sunt in totalitate benigne. Alunitele mari sau gigantice reprezinta un factor de risc biologic dar si o implicatie cosmetica.  Acestea au risc scazut de transformare maligna si dezvoltare de melanom. Studiile arata faptul ca un factor in dezvoltarea si  evolutia  a alunitelor o au si cremele de ecranare solara cu SPF.

Cauze

Inca nu se cunoaste influenta genetica sau a mediului inconjurator care sa dovedeasca o dezvoltare a alunitelor. Factorii genetici sunt de asemenea necunoscuti. Se poate totusi ca aceasta sa fie mostenita autosomal dominant. Nu se exclude ca expunerea la ultraviolete sa declanseze dezvoltarea nevilor melanocitici.

Simptome

Simptomele sunt bine cunoscute, acestea fiind reprezentate prin leziuni cutanate caracterizate prin aglomerarea in epiderm. Alunitele normale sunt delimitate foarte bine de catre piele, sunt rotunde sau ovale, cu baza simetrica, pot fi plate si observate ca modificare a culori pieli sau reliefate. Au o culoare uniforma si pot aparea oriunde pe corp dar mai ales in zonele expuse la razele ultraviolete.

Tratament

Tratamentul medicamentos nu este recomandat deoarece nu este eficient pentru tratarea neoplasmelor benigne.
Tratamentul cel mai adecvat este posibil pe cale chirurgicala. Nevii se inlatura frecvent prin excizie tangentiala sau barbieriti. Excizia profunda se utilizeaza la leziuni mici. In cazul leziunilor mari se necesita o excizie completa cu sutura de inchidere.

 loading...