Alunite – Nevii melanocitari
- Informatii Generale
- Cauze
- Simptome
- Tratament
Informatii generale
Alunitele reprezinta tumori benigne formate din melanocite, celule producatoare de pigment care colonizeaza tegumentul. Melanocitele sunt derivate din crestele neurale si migreaza embriogeneza. In tractele genitourinare si gastrointestinale au fost identificate melanocite ectopice.
Alunitele care apar pe corp sunt in totalitate benigne. Alunitele mari sau gigantice reprezinta un factor de risc biologic dar si o implicatie cosmetica. Acestea au risc scazut de transformare maligna si dezvoltare de melanom. Studiile arata faptul ca un factor in dezvoltarea si evolutia a alunitelor o au si cremele de ecranare solara cu SPF.
Cauze
Inca nu se cunoaste influenta genetica sau a mediului inconjurator care sa dovedeasca o dezvoltare a alunitelor. Factorii genetici sunt de asemenea necunoscuti. Se poate totusi ca aceasta sa fie mostenita autosomal dominant. Nu se exclude ca expunerea la ultraviolete sa declanseze dezvoltarea nevilor melanocitici.
Simptome
Simptomele sunt bine cunoscute, acestea fiind reprezentate prin leziuni cutanate caracterizate prin aglomerarea in epiderm. Alunitele normale sunt delimitate foarte bine de catre piele, sunt rotunde sau ovale, cu baza simetrica, pot fi plate si observate ca modificare a culori pieli sau reliefate. Au o culoare uniforma si pot aparea oriunde pe corp dar mai ales in zonele expuse la razele ultraviolete.
Tratament
Tratamentul medicamentos nu este recomandat deoarece nu este eficient pentru tratarea neoplasmelor benigne.
Tratamentul cel mai adecvat este posibil pe cale chirurgicala. Nevii se inlatura frecvent prin excizie tangentiala sau barbieriti. Excizia profunda se utilizeaza la leziuni mici. In cazul leziunilor mari se necesita o excizie completa cu sutura de inchidere.
Articole Medicale
-
Igiena in spitale! Cel mai important factor pentru sanatatea noastraIn ultimul timp se vorbeste din ce in ce mai des despre igiena dinmai mult...
-
Beneficiile sfeclei rosii – Leguma care te pune pe picioare dupa orice boalaSfecla roşie se numără printre cele mai sănătoase legume de pemai mult...
-
Kilogramele in plus – Exces alimentar sau probleme de sanatate ?De multe ori atunci cand vedem o persoana cu probleme de greutate,mai mult...
-
Valori normale ale HCG in sarcinaHCG (gonadotropina corionica umana) mai este cunoscut si sub numelemai mult...
-
Trec printr-un episod depresiv?Depresia scade calitatea vietii si afecteaza starea de bine amai mult...
-
Stresul e o boala?Hans Selye, cel care a spus ca lipsa stresului inseamna moarte si celmai mult...