Alterarea gustului (disgeuzia)

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

Informatii generale

Este o afectiune in care simtul gustativ este compromis. Se poate manifesta o pierdere totala a gustului (ageuzia), patriala (hipogeuzia) dar si perceperea denaturata (disgeuzia). Alterarea poate fi resimtita pentru toti stimuli (dulce, acru, sarat) sau doar pentru unu singur. In oricare dintre cazuri se impune o diagnosticare si ameliorare in timp util.

Cauze

Disgeuzia este o afectiune rara, dar care poate avea multiple cauze. Din fericire multe din aceste cauze sunt temporare si nu reprezinta o amenintare uriasa. Multe infectii, precum  gripa, raceala, infectii sinusale sau nazale, pot provoca aceasta afectiune. Cauzele acestei afectiuni sunt de putine ori grave, dar tulburarea afecteaza viata individului. Femeile insarcinate pot prezenta simptome ale disgeuziei, acestea cauzeaza adesea  un gust acru sau metalic.

Alte cauze care pot cauza aceasta afectiune: abcesul dentar, apa de gura ce contine clorhexidina, afectarile nervilor gustativi, boala parodontala, deficitul de vitamine si minerale, depresia, fumatul, gingivita, infectiile orale fungice, migrenele, paralizia Bell, radioterapia la nivelul capului si gatului, tumorile sau traumatismele  cerebrale.

Simptome

Simptomele sunt foarte clare, pacientul prezinta gust amar, acru, metalic sau percepe un gust total diferit fata de gustul normal al alimentelor pe care le consuma.

Tratament

Inca nu exista un tratament valabil pentru acesti pacienti, singura metoda este aceea de a suprima factorii care au condus la instalarea acestor tulburari de gust. Se numara si metode de tratament modern dar nu suficente.

Sumplimentarea dietei cu zinc, doza recomandata este 25-100 mg. Aceasta terapie are rezultate foarte bune. Totusi se tine cont ca o doza marita dauneaza  sistemului imunitare.

Acidul Alfa – lipoic reprezinta un antioxidant care se foloseste cu succes in tratamentul Sindromului de  arsura bucala.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 loading...