Alopecie mucinoasa

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

Informatii generale

Alopecia muncinoasa sau follicular mucinosis reprezinta o eruptie ermatologica constand in papule foliculare si placi indurate care demonstreaza modificari histologice distinct in foliculii pilosi care conduc la pierderea parului.

Mortalitatea este relationata cu coexistenta micozei fungice in alopecia mucinoasa secundara de aceea un procent cuprins intre 15 si 40 % dintre pacientii care sufera de alopecie mucinoasa vor dezvolta limfom.

Cauze

Principalele cauze ce declanseaza follicular mucinosis sunt depozitarea de mucina in foliculii de par si glandele sebacee ce determina degenerarea foliculara. Patogeneza exacta este necunoscuta desi se vehiculeaza rolul imunitatii celulare T si al complexelor imune circulante. Aceasta apare sub forma unor leziuni cutanate focale cu progresie limitata la nivelul capului, gatului si umerilor incluzand afectiuni inflamatorii precum lupus eritematos, lichen simplex cronic, hiperplazia angiolomfoida.

Simptome

Alopecia mucinoasa constau in afectiunea acuta a tinerilor, afectiunea cronica a varstnicilor si asocierea cu boli precum benigna sau maligne. Aceasta se manifesta prin pierderea parului in zonele paroase ale coprului, eruptiile pielii se prezinta ca papule si placi pruriginoase, iar leziunile sunt extinse, numeroase, raspandite si persista sau reapar indefinite.

Tratament

Tratamentele folosite pentru tratarea sau prevenirea alopeciei mucinoase cuprind corticosteroizi intralezionali, topici si sistemici sau pentru ameliorarea ei cu dapsona, indometacin si interferon.

Totodata se poate trata si cu ajutorul fototerapiei cu psoralen si ultraviolete A sau cu radioterapie ce are succese variabile.loading...