Alergia la medicamente

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

Informatii generale

Alergia la medicamente este o reactie adversa nedorita datorita tratamentului medicamentos. Intesnitatea alergiei variaza de obicei de la o simpla alergie ajungand poate si pana la afectarea unor organe interne. Cele mai dese alergii sunt cele cutanate.

Este foarte important ca sa se inteleaga si sa nu se confunde alergia la medicamente cu diferite reactii adverse produse de interferenta cu alte traume , supradoze, conditi patologice ale organismului.

Cauze

Cauza principala este initiata de sistemul imunitar ca raspuns la medicamentul incriminat. Medicamentul devine in cele din urma antigen. Sistemul nostru imunitar produce in cele din urma anticorpi denumiti imunoglobine E . Efectul acesta este de a produce o reactie alergica.

Cele mai frecvente medicamente care dau o alergie sunt antibioticele, analgezicele (de tipul codeinei, morfine, nesteroidiene), fenitoina, carbamazepina.

Simptome

Simptomele alergiei la medicamente  difera in fuctie de medicament, doza administrari, frecventa administrari, alte patologii asociate.

Manifestarile frecvente sunt reactiile cutanate si prezinta simptome ca: o roseata a pielii asociata cu mancarime, fotoalegrie care presupune aparitia unei rosete in urma expuneri la soare.

Se pot intalni si alte simptome de genul: febra, dureri musculare sau articulare, umflarea ganglionilor, afectare renala.

Tratament

Tratamentul cuprinde in general antiihistamine, bronhodilatatoare,  corticosteroizi, adrenalina in socul anafilactic.

Tratamentul de lunga durata este acela ca pacientul sa evite medicamente la care s-a dat un raspuns pozitiv al alergiei, sa fie precaut la orice interventie si sa anunte  din timp alergia pe care o are.loading...