Afectiuni congenitale ale cristalinului

Informatii generale

Cristalinul poate avea urmatoarele afectiuni congenitale: anomalii de transparenta (cataracta congenitala), anomalii de forma si pozitie.

Anomalii de transparenta

Acestea reprezinta opacifierea cristalinului si constituie cataracta congenitala.

Anomaliile de forma si pozitie sunt: lenticonul anterior sau posterior, ombilicatia, microsferofachia, ectopia cristaliniana, colobomul cristalian, afachia.

Leticonul reprezinta o deformare conica sau sferica a fetei anterioare sau posterioare a cristalinului in regiunea axiala. Aceasta determina astigmatism cristalinian si influenteaza o dezvoltare normala a acuitatii vizuale. Tratamentul se face pe cale chirurgicala.

Ombilicatia se traduce ca o depresiune localizata si opaca a fetei posterioare a cristalinului.

Microsferofachia  consta in existenta  bilaterala a unui cristalin mai mic cu o forma sferica, deseori  asociata cu niste afectiuni sau sindroame familiale (Weill- Marchesani si Marfan) si are o tendinta de luxatie in adolescenta.

Ectopia cristalinului consta in pozitia anormala a acestuia. Clinic se manifesta in doaua forme in functie de gradul de deplasare: subluxatie (atunci cand cristalinul nu paraseste sacul capsular) sau luxatie (cand acesta paraseste loja cristaliniana).

Se manifesta clinic prin: scaderea vederii, diplopie, iridodonezis partial, astigmatism.

Acestea apar in  de multe ori insotite de alte sindroame  congenitale precum: sindromul Marfan, sindromul Weill- Marchesani, homocistinuria.

Pentru punerea unui diagnostic  corect  sunt necesare gonioscopia si ecografia. In cazul in care deplasarea cristalinului este mare si se manifesta o tulburare importanta de vedere se realizeaza interventia chirurgicala.

Colobomul cristalin se manifesta sub forma lipsei unei portiuni din cristalin. Se poate asocia cu un colobom uveal inferior.

Afachia este absenta congenitala a cristalinului din cauza lipsei formarii placodului cristalinian. Corectia se face prin urmatoarele etape: se implanteaza un cristalin artificial in camera posterioara sau in cea anterioara, fiind metoda curativa, folosirea lentilelor de contact  au dezavantajul costului ridicat, ingrijirea este greoaie si pot aparea infectii.loading...