Adiposis dolorosa – neurolipomatoza

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

Informatii generale

Adiposis dorolosa se poate descrie prin cuvintele „grasime care doare” si este un sindrom neobijnuit progresiv care se caracterizeaza prin lipoame multiple dureroase si apar in perioada de adult, de obicei la femeile postmenopauzale.

Exista patru simptome cardinale care fac o diagnosticare corecta: mase grase multiple dureroase, obsezitate generalizata, mai ales in perioada de menopauza, astenie cu slabiciune si fatigabilitate dar si modificari mentale  cu instabilitate emotionala.

Cauze

Aceasta boala are cauza ereditara, ea fiind transmisa erditar prin model autosomal dominant. Nu se cunosc inca originile dureri si nici mecanismele boli iar examenul histologic nu face deosebire intre aceasta si lipoamele obijnuite. Adiposis dolorosa este o expresie familial multipla, fiind o afectiune autosomal dominant.

Simptome

Afcetiunea apare la persoanele cu varste intre 45-60 de ani, nefiind vreodata observata la copii dar nici la femei sub 45 de ani. Pacienti descriu nodulii care apar de novo sau cei care erau prezenti deja incep sa creasca dar si dureri si discomfort in perimetrul acestora. La inceputul boli pacientul prezenta obsezitate urmand ca acesta sa devina supraponderal in scurt timp.

Lipoamele pot fii de tipul: tipul I (tipul juxta-auricular, cu falduri sau grasime dureroasa), tipul II (difuz, generalizat, durerea se extinde pe bratul superior si talpi), tipul III (lipomatoza, tipul nodular cu durere intensa in si in jurul lipoamelor multiple atasate tesutului adiacent.

Durerea se caracterizeaza prin discomfort, presiune usoara, intepaturi, arsuri si chiar pana la atacuri paroxistice.

Tratament

Terapia consta in administrarea de corticosteroizi si consta in inducerea boli. Anestezicele pot ameliora durerea de la cateva ora pana la cateva luni.

Terapia chirurgicala se face prin liposuctie. Aceasta terapie amelioreaza calitatea vieti dar si calitatea vietii dar durerea scade. Excizia lipoamelor izolate dureroase nu este preventiva dar are ca rezultat ameliorarea dureri locale.loading...