ADHD – Deficit de atentie – Tulburare hiperkinetica

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

Informatii generale

Attention Deficit Hyperactivity Disorded, pe scurd ADHD reprezinta o afectiune ce se caracterizeaza printr-o tulburare profunda a atentiei. Mai este cunoscuta si denumirea de sindrom hiperkinetic. Este o boala ce isi poate face aparitia atat la copii cat si la adulti dar barbatii sunt mai predispusi.

Cauze

ADHD-ul este o boala ce se transmite pe cale genetica asa cum spun cele mai moi cercetari in domeniu. Se poate transmite de la frati, parinti sau alte rude netinandu-se cond de gradul afectiunii. Deficitele de atentie apar atunci cand nucleii bazali si lobul frontal sunt tulburati functional. Printre ceuzele cele mai raspandite ale aparitiei afectiunii se enumera si urmatoarele: agentii ambientali care sunt reprezetati de consumul de alcool sau de tutun in timpul sarcinii sau stresul in aceeasi perioada precum si nivelul crescut de plumb in corpul copiilor prescolari. Cu toate ca pricentul copiilor suferinzi de ADHD datorita traumatismelor craniocerebrale sau hipoxie la nastere este foarte mic, nu este de neglizat nici aceasta cauza. Zaharul si aditivii alimentari pot agrava simptomele.

Simptome

Tulburarile de atentie, hiperactivitatea si impulsivitatea sunt manifestari clinice ale ADHD-ului. In functie de simptomatologie se disting 3 tipuri de pacienti suferinzi de ADHD: tipul prediminant hiperactiv-impulsiv, tipul predominant neatent si tipul combinat care prezinta atat simptome de neatentie cat si de hiperactivitate sau impulsivitate. In cele ce urmeaza vom prezenta manifestari ale hiperactivitatii: alergatul, cataratul peste tot, intentia copilului de a se juca cu orice ii pica in mana, vorbeste intr-una, roade unghiile. La adolescenti sau adulti hiperactivitatea se manifesta prin neliniste interioara. Impulsivitatea se caracterizeaza ptrin incapacitatea copilului de a-si modela reactiile imediate adica atunci cand se grabeste sa raspund la anumite intrebari fara sa gandeasca inainte.

Tratament

Tinerea sub control a simptomelor dominante, a tulburarilor de atentie, hiperkinetismului sau a impulsivitatii reprezinta un tratament individualizat. De asemenea acesta se poate caracteriza si prin incercarea de a integra copii cu ADHD intr-o comunitate sociala sau de a-I ajuta sa parcurga o califixare profesionala.loading...