Adenomul de prostata
- Informatii Generale
- Cauze
- Simptome
- Tratament
Informatii generale
Adenomul de prostata sau hipertrofia benigna de prostata (cresterea in volum a prostatei) este o boala foarte frecvent intalnita in practica medicala. Desi numai 50% dintre barbatii trecuti de 70 de ani se plang de tulburari mictionale, cercetarile anatomo-patologice au constatat ca peste 80% dintre ei prezinta de fapt o hipertrofie benigna de prostata.
Odata cu inaintarea in varsta, prostata care se afla sub vezica urinara, are tendinta de a se mari si astfel apasa pe uretra (canalul care transporta urina si care trece prin mijlocul prostatei) rezultand tulburari de mictiune ca urinari dese, senzatia de urinare incompleta, jet urinar interminent, urinare dificila etc.
Cauze
Prostata se afla sub control hormonal, testosteronul fiind implicat in adenomul de prostata. Este vorba de un derivat al testosteronului (5-alfa-dihidrotestosteron), la barbatii care fac boala producandu-se o conversie mai mare a testosteronului in 5-alfa-dihidrotestosteron. De aceea barbatii care se nasc cu un defect al enzimei de conversie a testosteronului nu fac aceasta boala.
Blocarea medicamentoasa a enzimei de conversie reduce marirea de prostata.
Simptome
Pot fi de natura obstructiva, de natura iritativa si de decompensare.
De remarcat insa ca simptomele nu sunt proportionale cu dimensiunile adenomului de prostata.
1.Simptomele obstructive
Sunt produse de compresia adenomului de prostata asupra uretrei ceea ce duce la stanjenirea eliminarii urinei manifestata prin:
urinare ezitanta
scaderea fortei si a calibrului jetului de urina
urinare intermitenta
pierdere terminala de urina.
Urinarea ezitanta este determinata de timpul mai lung de care are nevoie vezica urinara pentru a produce o presiune capabila sa depaseasca obstructia produsa de adenom.Tot datorita obstructiei uretrale jetul urinar va fi mai slab si uneori intermitent, mai ales spre sfarsitul urinarii,cand presiunea vezicala scade si apare pierderea terminala care reprezinta un simptom precoce al bolii.
2.Simptomele reactive sau iritative
Sunt determinate de disfunctia vezicala care se hipertrofiaza (creste in volum) si de multe ori se contracta chiar inainte de a fi plina. Astfel apare polachiuria (urinari frecvente si in cantitati mici),nicturia (urinarea pe timpul noptii) si senzatia de mictiune imperioasa (care nu poate fi amanata).
3.Simptomele de decompensare a vezicii urinare
Apar atunci cand golirea vezicii devine incompleta.Cantitatea de urina reziduala se mareste treptat, accentuandu-se polachiuria si nicturia la care se vor asocia treptat incontinenta urinara prin pierderea unor cantitati mici de urina.
Investigatii paraclinice
Tuseul rectal este examinarea cea mai importanta.Consta in introducerea indexului drept protejat de manuse si lubrifiat. Astfel se apreciaza tonicitatea sfincterului anal,se palpeaza prostata: volum, consistenta, uniformitate.
Alte investigatii constau in ecografie abdominala, ecografie transrectala (vizualizare prin interiorul rectului), urografia intravenoasa, cistouretroscopia cu ajutorul careia se poate examina cavitatea vezicala etc.
Pe langa explorarea imagistica se mai pot efectua o serie de analize de laborator,asa cum ar fi examenul de urina, urocultura, creatinina si ureea sanguine, a antigenului specific de prostata (PSA).
Tratament
Adenomul de prostata (marirea prostatei) poate fi tratat medicamentos si chirurgical.
1.Tratamentul medicamentos
In tratamentul medicamentos se folosesc medicamente alfa-blocante, medicamente hormonale si o serie de medicamente extrase din plante
Medicamentele alfa-blocante
Imbunatatesc fluxul urinar prin reducerea tensiunii musculare a uretrei (o relaxeaza).In acest sens se folosesc alfuzosin, doxazosin, terazosin si prazosin. Aceste medicamente au un efect imediat asupra simptomelor dar pot avea si anumite efecte secundare: ameteli, hipotensine si astenie astfel ca se vor administra cu prudenta si la sfatul medicului.
Medicamentele antiandrogenice
Dintre medicamentele antiandrogenice fac parte medroxiprogesteronul si finasteridul care inhiba transformarea testosteronului in 5-alfa-dihidrotestosteron reducand astfel volumul prostatei. Si medicamentele hormonale trebuie luate cu prudenta si la sfatul medicului.
Medicamente extrase din plante
Ele au actiune antiinflamatoare, antiseptica si chiar antiandrogenica, asa cum este prostamolul, un extract din fructele palmierului pitic, Serenoa repens si care se administreaza cate o capsula pe zi dupa masa.
2.Tratamentul chirurgical
Este indicat la bolnavii care nu raspund la tratament medicamentos si care au infectii urinare recurente (frecvente). Acest tratament inlatura tesutul hipertrofiat care se poate realiza prin incizie suprapubiana sau transuretral.
Sursa foto: www.prostatesupplements.com
Articole Medicale
-
Igiena in spitale! Cel mai important factor pentru sanatatea noastraIn ultimul timp se vorbeste din ce in ce mai des despre igiena dinmai mult...
-
Beneficiile sfeclei rosii – Leguma care te pune pe picioare dupa orice boalaSfecla roşie se numără printre cele mai sănătoase legume de pemai mult...
-
Kilogramele in plus – Exces alimentar sau probleme de sanatate ?De multe ori atunci cand vedem o persoana cu probleme de greutate,mai mult...
-
Valori normale ale HCG in sarcinaHCG (gonadotropina corionica umana) mai este cunoscut si sub numelemai mult...
-
Trec printr-un episod depresiv?Depresia scade calitatea vietii si afecteaza starea de bine amai mult...