Acneea – cosurile

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

Informatii generale

Afectiunea poliforma numita si acnee este o boala comuna determinata genetic. In perioada pubertatii aceasta afectiune este cel mai des intalnita.

Cauze

Comedonul ce evolueaza spre mirochist sau spre comedon deschis au ca punct de plecare hipersecretia de sebacee si hiperkeratinizarea. Leziunile inflamatorii, papulele, pustulele au cauza asemanatpare: microchistii. Stimulii androgenici tin sub control glandele sebacee iar testosteronul chimic de origine testiculara intretine si declanseaza secretia de sebum.

Simptome

Cele mai des intalnite semptome ale acneei sunt asa numitele bubite care apar pe fata adolescentilor, uneori chiar si a adultilor. Cea mai mare greseala pe care acestia o fac atunci cand descopera aceste impuritati este de a le stoarce.

Tratament

In functie de tipul acneei: retentionala, inflamatorie sau mixta sau de intensitatea sau gravitatea sa de la pacient la pacient tratamentul difera. Medicul dermatolog trebuie sa identifice factorii declansatori si sa stabileasca un anumit tratament care sa combata afectiunea.  Este foarte important ca la primul semn al acestei boli sa ne prezentam la medic ca acesta sa poata tine sub evidenta boala de la primul pas. Atunci cand descoperim pe tenul nostru cosi nu trebuie sa folosim substante degresante, pretaparate din sulf cum ar fi comedogenul. De aceea nu sunt indicate nici sapunurile antibacteriene si nici preparate antibiocite locale. Nu trebuie sub nici o forma ca pacientul sa tina regimuri deoarece este demonstrat stiintific faptul ca sunt inutile. Vaccinoterapia reprezinta de si ea o inutilitate in ceea ce priveste tratamentul anti acnee. Nici radioterapia nu trebuie folosita pentru a remedia problema cosurilor. Una dintre cele mai des intalnite metode de a combate acneea este este folosirea in abundenta a fardurilor, fonduri de ten si pudre cu toate ca nu reprezinta o metoda medicala eficienta. In cazurile grave in care acneea nu este tratata la timo si se ajunge la leziuni sub forma de cicatrici acestea pot fi tratate fie prin pulverizare laser fie prin peelinguri.

 loading...